GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Spačva: Neto dobit u prvom polugodištu smanjena 16 posto

Spačva: Neto dobit u prvom polugodištu smanjena 16 posto
PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.07.2020 / 16:36
Autor: SEEbiz / H
VINKOVCI - Drvna industrija Spačva, jedna od prvih kompanija koja je objavila polugodišnje poslovne rezultate na Zagrebačkoj burzi, u petak je izvijestila da je u tom razdoblju poslovala s nešto više od šest milijuna kuna dobiti, što je otprilike 16 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju.

Polugodišnja financijska izvješća kompanija, čija će sezona objave trajati do kraja mjeseca, bit će u fokusu investitora na Zagrebačjoj burzi zbog zatvaranja gospodarstva u drugom tromjesečju uslijed pandemije Covida-19 i posljedica toga na poslovnu aktivnost i ukupno gospodarstvo.

Financijsko izvješće DI Spačve pokazuje da su joj ukupni prihodi u prvih šest mjeseci dosegnuli 109,53 milijuna kuna te su bili otprilike 14 posto niži nego godinu ranije.

Pritom prihodi od prodaje iznose 98,7 milijuna kuna te su bili gotovo 20 posto niži. Od tog iznosa, 67,2 posto ili 66,33 milijuna kuna ostvareno je na inozemnim tržištima. U odnosu na isto razdoblje lani, inozemna prodaja smanjena je 21 posto. Najznačajnije zemlje izvoza su Italija, Rumunjska, Francuska, Srbija, Njemačka, Velika Britanija.

Što se tiče ostatka godine, Uprava kompanije je na oprezu.

"Neizvjesnost najbolje opisuje ono kako trenutno vidimo poslovanje u drugoj polovini godine. Naime, suočena s onim što je Covid-19 uzrokovao na našim glavnim tržištima te nepovoljnim ocjenama epidemiologa za drugu polovinu godine, Uprava s oprezom prati sve promjene na tržištu", ističe se u objavi.

U mjesecu lipnju glavnina svih tržišta je normalizirana te su uspjeli ostvariti očekivane prihode od prodaje. Trenutno su sva njihova tržišta aktivna i nema značajnih utjecaja koji bi mogli bitno narušiti prihode od prodaje kao što je to bilo tijekom 'lockdowna'. Svi proizvodni pogoni rade punim kapacitetom te nije bilo nikakvih smanjenja opsega proizvodnje od ožujak do lipnja kao niti otpuštanja radnika, navode iz kompanije.

Kako dalje ističu, mjerama Vlade i trgovačkih društava u vlasništvu RH, konkretno Hrvatskih šuma, uspješno su zadržali likvidnost poduzeća te su svi dobavljači i radnici isplaćivani na vrijeme bez zaostatka. Napominju i da su za osiguranje likvidnosti putem programa HBOR-a i poslovne banke osigurali dodatna sredstva te Uprava smatra da će uspješno održati likvidnost i ukupno poslovanje društva.

Tagovi: Spačva, poslovni rezultati, Drvna industrija Spačva
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE