GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Sokol Marić predložio otvaranje stečaja

Sokol Marić predložio otvaranje stečaja
STEČAJ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2020 / 13:03
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Sokol Marić d.o.o u predstečaju, zaštitarska tvrtka kojoj je osnivač Zlatko Marić, podnijela je zagrebačkom Trgovačkom sudu prijedlog za otvaranje stečaja navodeći kao razlog neizvršene osnove za plaćanje u razdoblju dužem od 60 dana.

Prijedlog za pokretanjem stečaja potpisali su predsjednik i članovi uprave Zlatko Marić, Ante Perčin i Kristian Marić, a uslijedio je nakon prošlogodišnjeg rješenja kojim se potvrđuje da su vjerovnici u predstečajnom postupku prihvatili izmijenjeni plan restrukturiranja te tvrtke od koje potražuju 178,5 milijuna kuna.

Prihvaćenim izmijenjenim planom restrukturiranja Sokol Marića bankama kao najvećoj grupi vjerovnika s oko 138 milijuna kuna potraživanja otpisivalo se 42 posto njihovih tražbina u ukupnom iznosu od oko 58 milijuna kuna te im se preostali iznosa duga od 80,1 milijun kuna trebao isplatiti "kroz nove instrumente stečene nagodbom Sokol Marića i vjerovnika Agrokora".


Prema planu, Addiko banci, koja potražuje oko 40,4 milijuna kuna, smanjivala se tražbina za 17 milijuna kuna, a Raiffeisen banci kao najvećem vjerovniku predloženo je smanjenje 20,5 milijuna kuna od ukupne tražbine od 48,9 milijuna kuna. U istim omjerima i otpisu potraživanja bila je predložena i isplata drugih banaka koje, osim već navedenih, potražuju ukupno oko 49 milijuna kuna.

Novi plan Sokol Marića bio je dostavljen nakon što je Trgovački sud u Zagrebu krajem 2018. pozvao zastupnike Sokol Marića da dostave izmijenjeni plan restrukturiranja kojim su obuhvaćene sve utvrđene i osporene tražbine sukladno pravomoćnom rješenju. Kako se navodilo u zaključku, zastupnici Sokol Marića su prije toga dostavili izmijenjeni plan restrukturiranja, no pregledom je utvrđeno kako taj plan ne obuhvaća sve utvrđene i osporene tražbine.

U prihvaćenom planu restrukturiranja bilo je prihvaćeno više od 180 tražbina vjerovnika, a osporena je 31 tražbina u ukupnom iznosu od 14,3 milijuna kuna među kojima je najveće potraživanje Porezne uprave od četiri milijuna kuna.

Prema prvom planu restrukturiranja utvrđeno je da ta zaštitarska tvrtka, koja je u predstečaju od listopada 2017., prema Agrokoru kao svom dužniku ima tražbinu od 142 milijuna kuna. Isticalo se i da ta tražbina s obzirom na svoju visinu u značajnijem postupku sudjeluje u imovini Sokol Marića te se naglašavalo i kako, s obzirom da još nije bio pravomoćno dovršen postupak nad Agrokorom, još uvijek nisu bili definitivni postoci umanjenja i rokovi dospijeća tražbine Sokol Marića.

Prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka podnio je sam dužnik, a u priloženom planu restrukturiranja isticalo se i kako je "dodatni element prijeteće nelikvidnosti posljedica poslovnih rezultata Agrokora na osnovi kojih se pretpostavlja realni otpis potraživanja od Agrokora u iznosu do 70 posto".

Navodilo se i kako na temelju te pretpostavke Sokol Marić d.o.o ostaje izložen po regresnim pravima i povezanim kreditnim linijama te postojeće obveze premašuju potraživanja za 62 milijuna kuna.

Sokol Marić, osnovan je 1991. u Zagrebu, a ta je tvrtka najveće privatno zaštitarsko društvo u Hrvatskoj koje zapošljava oko 2000 radnika.

Tagovi: Sokol Marić, Zlatko Marić, Kristian Marić, Fortenova grupa, Addiko banka, Agrokor
PROČITAJ I OVO
Snažan rast dobiti Viktora Lenca u 2020.
UZLET
Snažan rast dobiti Viktora Lenca u 2020.
RIJEKA - Brodogradilište Viktor Lenac lani je ostvarilo neto dobit od 34,6 milijuna kuna, što je za 66,1 posto više nego godinu prije, pokazuje nerevidirano financijsko izvješće Lenca, koje također pokazuje i da su prihodi lani pali manje nego rashodi.
DS Smith profitira od rasta online trgovine
DOBRE BROJKE
DS Smith profitira od rasta online trgovine
LONDON - Britanski DS Smith preliminarno je u srijedu izvijestio o dobrim rezultatima u trećem fiskalnom tromjesečju zahvaljujući blagdanima i pojačanoj kupnji putem interneta, a nazire se i oporavak potražnje kupaca u industriji.
Aladrović: Traže se rješenja i za event industriju i turističke tvrtke
RJEŠENJA
Aladrović: Traže se rješenja i za event industriju i turističke tvrtke
ZAGREB - Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović rekao je u srijedu da je do sada za siječanj za mjere za očuvanje radnih mjesta i fiksne troškove isplaćeno 550 milijuna kuna, te da se traži model obeštećenja za event industriju i putničke agencije.
HNB: Četvrta industrijska revolucija tvrtkama donosi veći profit i učinkovitost
ISTRAŽIVANJE
HNB: Četvrta industrijska revolucija tvrtkama donosi veći profit i učinkovitost
ZAGREB - Hrvatska poduzeća s potencijalom za 4. industrijsku revoluciju imaju veći omjer kapitala i rada, konkurentnija su na inozemnom tržištu, dvostruko više plaćaju zaposlenike i imaju značajno veći udio izvoznih prihoda od tradicionalnih industrija, pokazuje istraživanje HNB-a.
Provectus Capital Partners finalizirao investiciju u Keindl Sport
INVESTICIJE
Provectus Capital Partners finalizirao investiciju u Keindl Sport
ZAGREB – Provectus Capital Partners (PCP), investicijsko društvo usmjereno na tržišta jugoistočne Europe, finaliziralo je investiciju u Keindl Sport Trgovinu (Keindl Sport), vodeću regionalnu kompaniju u veleprodaji i maloprodaji sportske opreme u Hrvatskoj i široj regiji, s posebnim naglaskom na bicikle i biciklističku opremu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE