GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske mljekare lani proizvele više konzumnog mlijeka, ali manje maslaca i sira

Slovenske mljekare lani proizvele više konzumnog mlijeka, ali manje maslaca i sira
MLIJEČNI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2022 / 22:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 2021. slovenske mljekare proizvele su više konzumnog mlijeka, vrhnja, sirutke i drugih mliječnih proizvoda nego godinu prije, a manje maslaca, sireva i fermentiranih mliječnih proizvoda.

Proizvodnja konzumnog mlijeka u mljekarama lani je porasla nakon četiri godine pada, objavio je ovaj tjedan Državni zavod za statistiku Republike Slovenije (Surs).

Mljekari su lani proizveli približno 160.700 tona konzumnog mlijeka, što je 1,7 posto više nego 2020. U strukturi konzumnog mlijeka posljednjih godina raste proizvodnja punomasnog mlijeka. U 2010. godini to je činilo 52 posto proizvodnje konzumnog mlijeka, a lani je taj udio premašio 84 posto. Preostalim udjelom uglavnom je dominiralo poluobrano mlijeko, a proizvodnja obranog mlijeka bila je vrlo mala.

Lani je izvezeno oko 321.100 tona mlijeka, što je 3,8 posto više nego godinu prije. Od toga je gotovo 250.700 tona punomasnog mlijeka bilo u rinfuzi. Pritom je u zemlju uvezeno oko 37.800 tona mlijeka, što je 4,7 posto manje nego godinu prije.

Mljekari su lani proizveli gotovo 12.000 tona vrhnja, što je 0,5 posto više nego godinu prije. Proizvodnja vrhnja s više od 29 posto masti (odnosno uglavnom slatkog vrhnja) u posljednjih je 16 godina smanjena s 9800 tona na manje od 6100 tona, dok je proizvodnja vrhnja s manje od 29 posto masti (uglavnom kiselog vrhnja) povećao se s 3900 na gotovo 5900 tona.

Slovenija je neto uvoznik vrhnja. Lani je uvezla nešto manje od 4300 tona, ali izvezla oko 1300 tona vrhnja. U odnosu na 2020. izvoz je povećan za pet posto, dok je uvoz smanjen za 6,4 posto.

Proizvodnja fermentiranih mliječnih proizvoda bilježi blagi pad nakon pet godina rasta. Lani su mljekare proizvele nešto manje od 46.000 tona, što je 0,6 posto manje nego 2020. godine. Uvezeno je oko 14.200 tona fermentiranih mliječnih proizvoda, što je 0,7 posto manje, a izvezeno gotovo 17.600 tona, što je 1,6 posto više nego prethodne godine.

Smanjena je i proizvodnja sira. Proizvedeno je oko 15.700 tona, što je 0,5 posto manje nego 2020. godine. Uglavnom je smanjena proizvodnja zrelih sireva, dok je porasla proizvodnja svježih sireva. Lani je uvezeno gotovo 29.200 tona sira, što je 6,9 posto više, a izvezeno oko 9.700 tona, što je godišnji rast od 2,5 posto.

Smanjena je i proizvodnja maslaca i namaza. Mljekare su proizvele približno 2700 tona, što je 5,5 posto manje nego 2020. godine. Slovenija i dalje proizvodi više tih mliječnih proizvoda nego što ih uvozi, no i uvoz se posljednjih godina povećava. Lani smo ih uvezli gotovo 2500 tona, što je 4,8 posto više nego godinu prije, a izvoz je porastao za 64 posto na oko 250 tona.

Mljekari su prošle godine povećali proizvodnju mlijeka u prahu za više od 40 posto, a proizvodnju ostalih mliječnih proizvoda za gotovo 25 posto.

Vrijednosti uvoza i izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda prošle su godine bile veće nego godinu prije. Uvezeno je gotovo 187 milijuna eura mlijeka i mliječnih proizvoda, što je 7,7 posto više nego 2020. godine, a izvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od oko 190 milijuna eura, što je osam posto više.

Prošle godine glavni slovenski izvozni proizvod bilo je punomasno mlijeko u zbirnoj ambalaži, kojega je izvezeno za više od 89 milijuna eura. Kao i prethodnih godina, glavni uvozni mliječni proizvod bio je sir, kojeg je uvezeno za gotovo 113 milijuna eura.

Tagovi: slovenske mljekare, mlijeko, sir, kravlji sir, vrhnje, maslac
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE