GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenske mljekare lani proizvele više konzumnog mlijeka, ali manje maslaca i sira

Slovenske mljekare lani proizvele više konzumnog mlijeka, ali manje maslaca i sira
MLIJEČNI SEKTOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.07.2022 / 22:29
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U 2021. slovenske mljekare proizvele su više konzumnog mlijeka, vrhnja, sirutke i drugih mliječnih proizvoda nego godinu prije, a manje maslaca, sireva i fermentiranih mliječnih proizvoda.

Proizvodnja konzumnog mlijeka u mljekarama lani je porasla nakon četiri godine pada, objavio je ovaj tjedan Državni zavod za statistiku Republike Slovenije (Surs).

Mljekari su lani proizveli približno 160.700 tona konzumnog mlijeka, što je 1,7 posto više nego 2020. U strukturi konzumnog mlijeka posljednjih godina raste proizvodnja punomasnog mlijeka. U 2010. godini to je činilo 52 posto proizvodnje konzumnog mlijeka, a lani je taj udio premašio 84 posto. Preostalim udjelom uglavnom je dominiralo poluobrano mlijeko, a proizvodnja obranog mlijeka bila je vrlo mala.

Lani je izvezeno oko 321.100 tona mlijeka, što je 3,8 posto više nego godinu prije. Od toga je gotovo 250.700 tona punomasnog mlijeka bilo u rinfuzi. Pritom je u zemlju uvezeno oko 37.800 tona mlijeka, što je 4,7 posto manje nego godinu prije.

Mljekari su lani proizveli gotovo 12.000 tona vrhnja, što je 0,5 posto više nego godinu prije. Proizvodnja vrhnja s više od 29 posto masti (odnosno uglavnom slatkog vrhnja) u posljednjih je 16 godina smanjena s 9800 tona na manje od 6100 tona, dok je proizvodnja vrhnja s manje od 29 posto masti (uglavnom kiselog vrhnja) povećao se s 3900 na gotovo 5900 tona.

Slovenija je neto uvoznik vrhnja. Lani je uvezla nešto manje od 4300 tona, ali izvezla oko 1300 tona vrhnja. U odnosu na 2020. izvoz je povećan za pet posto, dok je uvoz smanjen za 6,4 posto.

Proizvodnja fermentiranih mliječnih proizvoda bilježi blagi pad nakon pet godina rasta. Lani su mljekare proizvele nešto manje od 46.000 tona, što je 0,6 posto manje nego 2020. godine. Uvezeno je oko 14.200 tona fermentiranih mliječnih proizvoda, što je 0,7 posto manje, a izvezeno gotovo 17.600 tona, što je 1,6 posto više nego prethodne godine.

Smanjena je i proizvodnja sira. Proizvedeno je oko 15.700 tona, što je 0,5 posto manje nego 2020. godine. Uglavnom je smanjena proizvodnja zrelih sireva, dok je porasla proizvodnja svježih sireva. Lani je uvezeno gotovo 29.200 tona sira, što je 6,9 posto više, a izvezeno oko 9.700 tona, što je godišnji rast od 2,5 posto.

Smanjena je i proizvodnja maslaca i namaza. Mljekare su proizvele približno 2700 tona, što je 5,5 posto manje nego 2020. godine. Slovenija i dalje proizvodi više tih mliječnih proizvoda nego što ih uvozi, no i uvoz se posljednjih godina povećava. Lani smo ih uvezli gotovo 2500 tona, što je 4,8 posto više nego godinu prije, a izvoz je porastao za 64 posto na oko 250 tona.

Mljekari su prošle godine povećali proizvodnju mlijeka u prahu za više od 40 posto, a proizvodnju ostalih mliječnih proizvoda za gotovo 25 posto.

Vrijednosti uvoza i izvoza mlijeka i mliječnih proizvoda prošle su godine bile veće nego godinu prije. Uvezeno je gotovo 187 milijuna eura mlijeka i mliječnih proizvoda, što je 7,7 posto više nego 2020. godine, a izvezeno je mlijeka i mliječnih proizvoda u vrijednosti od oko 190 milijuna eura, što je osam posto više.

Prošle godine glavni slovenski izvozni proizvod bilo je punomasno mlijeko u zbirnoj ambalaži, kojega je izvezeno za više od 89 milijuna eura. Kao i prethodnih godina, glavni uvozni mliječni proizvod bio je sir, kojeg je uvezeno za gotovo 113 milijuna eura.

Tagovi: slovenske mljekare, mlijeko, sir, kravlji sir, vrhnje, maslac
PROČITAJ I OVO
McDonalds ponovno otvara svoje restorane u Ukrajini
RESTORANI
McDonalds ponovno otvara svoje restorane u Ukrajini
ZAGREB - McDonald's je najavio da će ponovno otvoriti restorane u Ukrajini koji su prestali s radom u ožujku, nakon početka ruske invazije, javlja BBC u četvrtak.
Grad Varaždin aktivirao zadužnicu za dugovanje Varteksa
POTEZI
Grad Varaždin aktivirao zadužnicu za dugovanje Varteksa
VARAŽDIN - Nakon ostavke predsjednika Uprave Varteksa Tomislava Babića, Grad Varaždin u četvrtak je aktivirao zadužnicu za dugovanje Varteksa u iznosu od gotovo 1,3 milijuna kuna, priopćili su iz varaždinske gradske uprave.
British Airways nakon tri godine vraća zimske letove prema Dubrovniku
LETOVI
British Airways nakon tri godine vraća zimske letove prema Dubrovniku
LONDON - Britanski nacionalni avioprijevoznik, British Airways, u ovogodišnjem zimskom redu letenja planira obnoviti letove između Londona i Dubrovnika, nakon gotovo tri godine bez zimskih letova zbog utjecaja globalne pandemije.
Uspostavljen prvi izravni željeznički kontejnerski servis iz Rijeke za Češku
KONTEJNERI
Uspostavljen prvi izravni željeznički kontejnerski servis iz Rijeke za Češku
RIJEKA - Uspostavljen je prvi izravni teretni, kontejnerski i željeznički servis iz Rijeke za Češku, koji povezuje riječku luku preko kontejnerskog terminala na Brajdici s češkim gradom Paskovom, priopćeno je u četvrtak iz tvrtke Jadranska vrata, koja upravlja terminalom Brajdica.
Vrhunac krize u Varteksu: Ostavke predsjednika Uprave i zamjenika predsjednika NO
OSTAVKE
Vrhunac krize u Varteksu: Ostavke predsjednika Uprave i zamjenika predsjednika NO
VARAŽDIN - Varteks je jutros izvijestio o ostavkama predsjednika Uprave i zamjenika predsjednika Nadzornog odbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE