GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovenija: Rast broja novoosnovanih tvrtki u 2021.

Slovenija: Rast broja novoosnovanih tvrtki u 2021.
STATISTIKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.06.2023 / 09:06
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - U Sloveniji je 2021. godine novoosnovano 20.017 poduzeća, što je oko 16 posto više nego godinu prije. Njihov broj se povećao u gotovo svim područjima djelatnosti, osim u opskrbi električnom energijom, plinom i parom te ostalim djelatnostima. Kod samostalnih poduzetnika pojedinaca izrazito se povećao broj novoosnovanih poduzeća.

U 2021. godini među novonastalim trgovačkim društvima dominirale su fizičke osobe, odnosno samostalne djelatnosti i druge fizičke osobe. Prije dvije godine 83 posto novih tvrtki bile su fizičke osobe ili 13 postotnih bodova više nego prije deset godina.

U kulturno-zabavnim i rekreacijskim djelatnostima samo pet posto novih tvrtki bile su pravne osobe, naprotiv, 83 posto su pravne osobe u djelatnosti opskrbe električnom energijom, plinom i parom, stoji u priopćenju Državnog zavoda za statistiku.

Najviše novonastalih poduzeća pripadalo je stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima (20,9 posto), u kojima s 48,5 posto dominira djelatnost uprava poduzeća, poduzetničko i poslovno savjetovanje.

U novonastalim tvrtkama radilo je 21.072 zaposlenika i samozaposlenih, što je 12,1 posto više nego godinu prije. Najviše ljudi, gotovo petina, radilo je u novim tvrtkama koje su pripadale stručnim, znanstvenim i tehničkim djelatnostima.

Od poduzeća novostvorenih u 2020., njih 86,1 posto poslovalo je u 2021. Od poduzeća nastalih u 2018. poslovalo je 60,7 posto, a od poduzeća nastalih 2016. nakon pet godina poslovalo je 48 posto.

U 2021. godini najveći broj trgovačkih društava koja su novoosnovana u 2016. i dalje posluje u djelatnostima vodoopskrbe, odvodnje i gospodarenja otpadom, sanacije okoliša (63,6 posto) i poslovanja nekretninama (61,7 posto).

Prema privremenim podacima, u 2021. godini s radom su prestale 9.844 tvrtke koje su zapošljavale 10.057 zaposlenika i samostalnih djelatnika. 84,3 posto tih tvrtki bile su fizičke osobe.

Od zatvorenih društava, kao i prethodne godine, najviše ih je iz stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti (19,1 posto), zatim iz djelatnosti ugostiteljstva (15,4 posto) te trgovine, održavanja i popravka motornih vozila (12,1 posto). ).

Tagovi: Slovenija, tvrtke, poduzetništvo
PROČITAJ I OVO
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE