GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slovaci kupili Šaperov biznis u Slovačkoj

Slovaci kupili Šaperov biznis u Slovačkoj
AKVIZICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.01.2024 / 09:29
Autor: SEEbiz
BEOGRAD - Četiri tvrtke Srđana Šapera u Bugarskoj vrlo će brzo, nakon odobrenja tamošnje Komisije za zaštitu tržišnog natjecanja, prijeći u ruke nekoliko poznatih slovačkih gospodarstvenika.

Iako će službeno većinski vlasnik biti tvrtka Across, puno je zanimljiviji manjinski kupac velika slovačko-češka investicijska grupa J&T.

Riječ je o tvrtki kojom upravljaju otac i sin Jožef i Patrik Tkač. Njih dvojicu slovački Forbes zauzeo je treće mjesto na listi najbogatijih ljudi u toj zemlji za prošlu i pretprošlu godinu, piše Forbes Srbija.

I Across i J&T su investicijske tvrtke, a J&T ima posebno složenu strukturu s mrežom desetaka tvrtki u kojima su prisutni kroz različite vlasničke udjele.

Većinski kupac Shaperovih tvrtki sa 75 posto udjela u poslovanju je Across Finance preko Across Media Holdinga. Across Finance je povezan s Across grupom, osnovanom 2002. Na stranici Acrossa stoji da su investicijska tvrtka koja upravlja sredstvima u iznosu od 400 milijuna eura u korist 1300 klijenata. Taj novac ulažu u nekretnine, hotele, inovacije i energiju, maloprodaju i modu, kao i sport i zdravstvo.

Na čelu Acrossa je osnivač Julius Strapek. Prema službenoj biografiji, diplomirao je poslovni menadžment na Ekonomskom fakultetu u Bratislavi. Karijeru je započeo 1995. godine i vodio je nekoliko fondova. Radio je na izradi propisa koji reguliraju slovačko financijsko tržište. Bio je i savjetnik ministra rada 2002. za mirovinsku reformu, a 2003. bio je stručnjak Svjetske banke za istu temu.

Malo je dostupnih informacija o Strapeku, a njegovo se ime pojavilo u Panama Papers i povezivalo se s Bounty Commodities Ltd. s Britanskih Djevičanskih otoka kao njegov stvarni vlasnik.

Službeni kupac manjinskog udjela od 25 posto bit će JTPEG Srbija ulaganja. Ta je tvrtka dio konglomerata čiji je krajnji vlasnik tvrtka J&T Private Equity Group Limited s Cipra. Iako su otac i sin Tkač po nacionalnosti Slovaci, posao im je uglavnom registriran u Češkoj, ali su podjednako aktivni s obje strane granice bivše zajedničke države.

Podaci o počecima ove grupe začinjeni su anegdotom prema kojoj su ovaj posao pokrenuli prijatelji iz klupe Patrik Tkač i Ivan Jakabović, a prvi novac zaradili su 1990. sa 17 godina prodajući sokove tijekom Papina posjeta. u Slovačku. Navodno su na svakom soku ostvarili stopostotnu dobit u odnosu na nabavnu cijenu.

S druge strane, slovački mediji navode da ovaj dvojac svoj uspjeh u velikoj mjeri može zahvaliti Patrickovom ocu Jozefu, koji je u vrijeme njihovih početaka bio na čelu državne Investicijsko-razvojne banke (IRB) i odobrio im veliki kredit kao temeljni kapital . Također, slovački mediji navode da su novac zaradili tijekom provođenja vaučerske privatizacije u toj zemlji te da su prvi milijun zaradili 1993. godine kada su imali samo 20 godina.

Prema pisanju slovačkih medija, srce poslovanja je J&T banka, odnosno financijski dio grupe. Prema podacima sa stranice J&T Finance Group, banka je osnovana 1994. godine u Slovačkoj. Nakon dvije godine ušli su u posao s vrijednosnim papirima, potom otvorili banku u Češkoj. Slijedi daljnji uspon, a prema pisanju slovačkih medija danas imaju još nekoliko banaka. Osim financija, J&T posluje i u sektoru nekretnina, odnosno izgradnji stambenih naselja, posjeduju nekoliko hotela, skijališta u Tatrama, poslove u području zrakoplovstva i medija.

Tagovi: ŠAPER, BUGARSKA, SLOVAČKA, J&T, TKAČ, ACROSS
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE