GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slaba prodaja u Sjevernoj Americi zakočila Tevu u trećem tromjesečju

Slaba prodaja u Sjevernoj Americi zakočila Tevu u trećem tromjesečju
KOČNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Izraelska farmaceutska tvrtka Teva, vlasnica hrvatske Plive, izvijestila je u srijedu da su joj prihod u trećem tromjesečju zakočili pad prodaje u Sjevernoj Americi i utjecaj pandemije covida 19 na bolničko liječenje i posjete ordinacijama.

Prihod najvećeg proizvođača generičkih lijekova u svijetu pao je u razdoblju od srpnja do rujna dva posto, na 3,89 milijardi dolara.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 954 milijuna dolara. U istom razdoblju prošle godine kompanija je u toj stavci bilježila gubitak od 3,96 milijardi dolara zbog troška otpisa nematerijalne imovine.

Neto dobit utvrđena prema američkom računovodstvenom standardu iznosila je razdoblju od srpnja do rujna 292 milijuna dolara, nakon 4,34 milijarde dolara neto gubitka u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Uteg rezultatima u ljetnom tromjesečju bio je 7-postotni pad prihoda u Sjevernoj Americi, na 1,88 milijardi dolara, zbog smanjenih aktivnosti u bolnicama i ordinacijama u jeku pandemije covida 19.

Isti je postotni pad bilježio i prihod od prodaje generičkih lijekova, na 859 milijuna dolara. U Europi porastao je pak devet posto, na 1,22 milijarde dolara.

Oslonac rezultatima bio je veći prihod od prodaje lijeka za Huntingtonovu bolest Austedo, za 19 posto, i lijeka za migrenu Ajovyja, za 31 posto.

Izraelska je farmaceutska tvrtka u razdoblju od srpnja do rujna smanjila ulaganja u istraživanje i razvoj za 14 posto, na 222 milijuna dolara, režući projekte novih lijekova za bolove i neuropsihijatrijske bolesti i novih generičkih lijekova.

Tevin je dug na kraju rujna bio za 5,2 posto manji nego na kraju lipnja i iznosio je 23,8 milijardi dolara.

Kompanija u ovoj godini očekuje prihod u rasponu od 16 do 16,4 milijarde dolara, nakon prošlogodišnjih 16,7 milijardi dolara. Prilagođena dobit po dionici trebala bi se kretati u rasponu od 2,5 do 2,7 dolara, u usporedbi s prošlogodišnjih 2,57 dolara.

Tagovi: Teva, Pliva, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
KONTROVERZE
Filpović dao 30.000 eura tvrtki s jednim zaposlenim da popisuje proizvode
ZAGREB - Prije tjedan dana iz Filipovićevog Ministarstva gospodarstva na stranicu Kretanje cijena ubacili su i cijene iz sedam trgovačkih lanaca koji im nisu htjeli dostavljati cijene.
Dars lani s većim prihodom i dobiti
RAST
Dars lani s većim prihodom i dobiti
LJUBLJANA - Tvrtka Dars lani je ostvarila 494,5 milijuna eura prihoda, što je oko pet posto više nego godinu prije. Neto dobit zaustavila se na 135,1 milijun eura, dok je u 2021. iznosila 112,7 milijuna eura, navodi se u nerevidiranom izvješću o poslovanju koje je Dars danas objavio na stranicama Ljubljanske burze.
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
PRODAJA
PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
RIJEKA – Nakon Tonke, i miris riječkog kruha nestat će iz grada, a vrijeme će pokazati koliko se (i) ovog puta može vjerovati najavama Gina Pastorčića, direktora PIK-a, da se proizvodnja kruha i tjestenine samo seli izvan Rijeke, na Kukuljanovo.
Zračna luka Pula ponovo otvorena
OTVORENJE
Zračna luka Pula ponovo otvorena
PULA - Pulska Zračna luka od sutra će ponovno biti otvorena za sav promet, a promet će se, izuzev leta Croatia Airlines OU631 Pula – Zagreb u šest sati ujutro, odvijati po redovnom redu letenja, priopćili su večeras iz Zračne luke Pula.
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
POTEZI
Ryanair obustavlja letove iz Tuzle
TUZLA - Između aviokompanije Ryanair i Direkcije za civilno zrakoplovstvo BiH (BHDCA) nastao je problem, koji se odražava na saradnju sa Međunarodnim aerodromom Tuzla.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE