GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Slaba prodaja u Sjevernoj Americi zakočila Tevu u trećem tromjesečju

Slaba prodaja u Sjevernoj Americi zakočila Tevu u trećem tromjesečju
KOČNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2021 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
TEL AVIV - Izraelska farmaceutska tvrtka Teva, vlasnica hrvatske Plive, izvijestila je u srijedu da su joj prihod u trećem tromjesečju zakočili pad prodaje u Sjevernoj Americi i utjecaj pandemije covida 19 na bolničko liječenje i posjete ordinacijama.

Prihod najvećeg proizvođača generičkih lijekova u svijetu pao je u razdoblju od srpnja do rujna dva posto, na 3,89 milijardi dolara.

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) iznosila je 954 milijuna dolara. U istom razdoblju prošle godine kompanija je u toj stavci bilježila gubitak od 3,96 milijardi dolara zbog troška otpisa nematerijalne imovine.

Neto dobit utvrđena prema američkom računovodstvenom standardu iznosila je razdoblju od srpnja do rujna 292 milijuna dolara, nakon 4,34 milijarde dolara neto gubitka u istom prošlogodišnjem razdoblju.

Uteg rezultatima u ljetnom tromjesečju bio je 7-postotni pad prihoda u Sjevernoj Americi, na 1,88 milijardi dolara, zbog smanjenih aktivnosti u bolnicama i ordinacijama u jeku pandemije covida 19.

Isti je postotni pad bilježio i prihod od prodaje generičkih lijekova, na 859 milijuna dolara. U Europi porastao je pak devet posto, na 1,22 milijarde dolara.

Oslonac rezultatima bio je veći prihod od prodaje lijeka za Huntingtonovu bolest Austedo, za 19 posto, i lijeka za migrenu Ajovyja, za 31 posto.

Izraelska je farmaceutska tvrtka u razdoblju od srpnja do rujna smanjila ulaganja u istraživanje i razvoj za 14 posto, na 222 milijuna dolara, režući projekte novih lijekova za bolove i neuropsihijatrijske bolesti i novih generičkih lijekova.

Tevin je dug na kraju rujna bio za 5,2 posto manji nego na kraju lipnja i iznosio je 23,8 milijardi dolara.

Kompanija u ovoj godini očekuje prihod u rasponu od 16 do 16,4 milijarde dolara, nakon prošlogodišnjih 16,7 milijardi dolara. Prilagođena dobit po dionici trebala bi se kretati u rasponu od 2,5 do 2,7 dolara, u usporedbi s prošlogodišnjih 2,57 dolara.

Tagovi: Teva, Pliva, poslovni rezultati
PROČITAJ I OVO
Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji
RAKETE
Američki senat podržao prodaju raketa Saudijskoj Arabiji
WASHINGTON – Američki senat u utorak je odbacio rezoluciju kojom bi se zabranila 650 milijuna dolara vrijedna prodaja 280 naprednih raketa srednjeg dometa Saudijskoj Arabiji.
Pfizerovo cjepivo djelomično štiti od omikron varijante koronavirusa
ZAŠTITA
Pfizerovo cjepivo djelomično štiti od omikron varijante koronavirusa
ZAGREB - Omikron varijanta koronavirusa može jednim dijelom zaobići zaštitu koju pruža Pfizerovo i BioNTechovo cjepivo, ali ne u potpunosti, prenosi u utorak Reuters izvješće Bloomberga koji se poziva na južnoafričkog znanstvenika.
Kutjevo želi preuzeti i Koku
PONUDA
Kutjevo želi preuzeti i Koku
ZAGREB - Hrvatska vinarija Kutjevo zainteresirana je za kupnju domaćeg proizvođača peradi Koka, objavila je u utorak Koka pozivajući se na obavijest odvjetničkog društva koje zastupa vinariju.
Fortenova grupa najavljuje veliku investiciju u Jani
INVESTICIJE
Fortenova grupa najavljuje veliku investiciju u Jani
ZAGREB - Fortenova grupa je u gospodarstva Hrvatske i regije investirala ove godine 125 milijuna eura, a iduće planira još 130 milijuna, istaknuo je u utorak član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe Fabris Peruško na konferenciji za novinare.
Studija u ranoj fazi: Lijek GSK-a i tvrtke Vir djeluje protiv mutacija omikrona
LIJEK
Studija u ranoj fazi: Lijek GSK-a i tvrtke Vir djeluje protiv mutacija omikrona
LONDON - Britanski proizvođač lijekova Glaxo Smith Kline u utorak je objavio da je njegova terapija protiv covida-19 (utemeljena na antitijelima), na kojoj rade s partnerom iz Sjedinjenih Država, tvrtkom Vir Biotechnology, učinkovita protiv svih mutacija nove varijante koronavirusa - omikrona, ističući da je riječ o najnovijim podacima studije u ranoj fazi.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE