GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Savjetnica FDA koja je glasala protiv odobrenja Pfizerovog cjepiva objasnila svoj stav

Savjetnica FDA koja je glasala protiv odobrenja Pfizerovog cjepiva objasnila svoj stav
OBJAŠNJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.12.2020 / 10:35
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Američka savezna agencija za lijekove i hranu (FDA) objavila je u petak da je odobrila korištenje Pfizerova cjepiva protiv Covida-19, a prva cijepljenja očekuju se za nekoliko dana, što bi trebalo značiti prekretnicu u SAD-u gdje je pandemija konoravirusa već odnijela više od 295.000 života.

FDA je izdao hitnu dozvolu za upotrebu cjepiva koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom i koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost u prevenciji Covida.

Agencija je objavila da se cjepivo može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima.

Dr. Archana Chatterjee, dekanica Medicinskog fakulteta u Chicagu, jedna je od četvero savjetnika FDA koja je glasala protiv. Za CNBC je objasnila zašto.

"Želim biti jasna i reći kako u potpunosti podržavam odobrenje kroz ovaj izvanredni proces cjepiva Pfizera i BioNTecha za osobe starije od osamnaest godina. Glasala sam protiv zato što nije bilo prilike da se glasa o uključivanju mlađe populacije, objasnila je.

Chatterjee objašnjava da se pred Odbor postavilo i pitanje cijepljenja 16-godišnjaka i 17-godišnjaka. Tvrdi da količina podataka koja govori o posljedicama cijepljenja na tako mladu populaciju nije dovoljna kako bi se odlučivalo o tom pitanju. Dodaje kako bi ona osobno pričekala s takvom odlukom sve dok ne dođu cjeloviti podaci.

Prema podacima Johnsa Hopkinsa, najmanje 293.000 Amerikanaca već je umrlo u SAD-u od Covid-19.

U cijeloj je zemlji više ljudi hospitalizirano s Covid-19 nego ikad prije, a više od 107 000 hospitalizirano je s virusom u četvrtak, prema projektu Covid Tracking. Za kontekst, to je puni kapacitet stadiona Michigan, najvećeg stadiona u državi.

Chatterjee je Smithu rekla da će "apsolutno" dobiti cjepivo.

"Da je red na moju prioritetnu rizičnu skupinu, bila bih prva na redu", rekla je.

Chatterjee je rekla da je njezina poruka ljudima koji se boje dobiti cjepivo da je i sigurno i učinkovito. Podaci tvrtke Pfizer pokazali su da je njegovo cjepivo učinkovito 95% i da nema ozbiljnih nuspojava.

"Nije bilo glavnih sigurnosnih signala koji bi nam dali stanku da ne preporučimo ovo cjepivo za autorizaciju, pa bih rekla da je cjepivo sigurno i učinkovito i da će biti jedan od mehanizama putem kojih ćemo se izvući iz ove smrtonosne pandemije", zaključuje Chatterjee.

Tagovi: Archana Chatterjee, Pfizer, BioNTech, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE