GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Saudijska kompanija planira luksuzno odmaralište kod Ulcinja

Saudijska kompanija planira luksuzno odmaralište kod Ulcinja
INVESTICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2023 / 07:50
Autor: SEEbiz
ULCINJ - Kompanija iz Saudijske Arabije Al Shiddi Group kod Ulcinja planira da izgradi veliki rizort (zatvoreno odmaralište). Prema pisanju bosanskih i crnogorskih medija sumnja se da je vlasnik te kompanije bio uključen u pranje novca u Bosni i Hercegovini.

Kako je prenijela podgorička Pobjeda, memorandum o razumijevanju potpisan je krajem prošle nedjelje između crnogorske vlade, Opštine Ulcinj i saudijske kompanije.

Sa tom kompanijom razmatra se mogućnost razvoja turističkog kompleksa na delu rta Mavrijan u Ulcinju.

Ova saudijska kompanija došla je u Bosnu i Hercegovinu prije 15 godina, posredstvom bivšeg člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, s kim je predsednik grupacije Sulejman El Šidi (Sulaiman Al Shiddi), kako se navodi, kućni prijatelj.

Prema pisanju bosanskih medija, El Šidi se dovodi u vezu sa pranjem novca u BIH, kao i za „skrivanje suvlasnika Sarajevo City Centra (SCC)“.

Sarajevski Dnevni avaz krajem jula ove godine objavio je kako je El Šidi, bez saglasnosti Nadzornog odbora, ukupnu dobit Magros veletrgovine od 36 milion evra izvukao putem pozajmica u svoje druge firme.

Pri tome je kako se navodi, 59,72 odsto kapitala te kompanije kupio neposrednom pogodbom za 677.000 evra preko svojih kompanija sa sedištem u Rijadu i Zenici. Potom su za 303.000 evra kupili 67 posto udela u Magros export importu.

Manjinski deoničari Magrosa, koji sada imaju svega 0,37 posto udela u kompaniji, a kojima većinski vlasnik sada nudi otkup deonica za 75 evra po deonici što je 50 posto više od knjigovodstvene vrednosti, tvrde da je El Šidi preko istanbulske kompanije Itimat Danismanlik Hizmelteri Insaat Mobilya San izvlačio novac iz sarajevske kompanije, što ima odlike pranja novca.

El Šidi je 2009. počeo izgradnju SCC-a na Marin dvoru, ukupne površine 100.000 kvadrata, koji je otvoren 2014. godine i u koji je, prema tvrdnjama saudijskog investitora, uloženo 130 miliona evra.

Istraživački tim BIRN-a Aleksandar Janev i Mladen Obrenović tvrde kako nije poznato ko stoji iza kompanije koja drži trećinu osnivačkog kapitala Sarajevo City Centra, a registrovana je na Kajmanskim ostrvima.

Pravi vlasnici navodno su investitori iz Bahreina.

Tagovi: Ulcinj, Al Shiddi Group, Sarajevo City Center, rt Mavrijan
PROČITAJ I OVO
Perutnina ide u zajedničko ulaganje s albanskim Balfinom
JOINT VENTURE
Perutnina ide u zajedničko ulaganje s albanskim Balfinom
MOSKVA - Ukrajinsko antimonopolsko povjerenstvo (AMCU) dalo je u četvrtak dozvolu slovenskom proizvođaču peradi Perutnina Ptuj d.o.o., ogranku ukrajinske agrobiznis grupe MHP, i albanskoj Balkan Finance Investment Group sh.p.k. (Balfin) za osnivanje zajedničkog poduzeća Perutnina Ptuj Albania sh.p.k., izvijestili su ukrajinski mediji pozivajući se na web stranicu regulatora.
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE