GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Salus u polugodištu s rastom prihoda i manjom dobiti

Salus u polugodištu s rastom prihoda i manjom dobiti
POLA GODINE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 14.08.2023 / 13:54
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Salus grupa, veletrgovina lijekovima i medicinskim uređajima, u prvom je polugodištu ove godine ostvarila 289 milijuna eura poslovnih prihoda, što je 17 posto više nego u istom razdoblju lani. Unatoč rastu prihoda, neto dobit grupe, koja se povećava Salusovim kupnjama raznih kompanija, na godišnjoj je razini pala za oko petinu na 5,1 milijun eura.

Dobit iz redovnog poslovanja i bruto dobit iz poslovanja (EBITDA) dosegnule su 6,4 milijuna eura i nešto više od 8,9 milijuna eura te su za oko petinu zaostale. za desetinu niži nego lani u ovo doba. Razlog tome su prošlogodišnji izvanredni prihodi, objasnio je Salus u polugodišnjem izvješću o poslovanju, objavljenom danas na stranicama Ljubljanske burze.

I inače, u Salusu kažu da je grupa u prvih šest mjeseci ove godine poslovala nešto iznad zadanog plana. U cijeloj 2023. godini Salus planira 540 milijuna eura čistih prihoda od prodaje, 11,3 milijuna eura operativne dobiti, 17 milijuna eura EBITDA-e i 8,9 milijuna eura neto dobiti na razini grupe.

Salus grupa posljednjih godina raste raznim akvizicijama, među kojima je najistaknutija kupnja Sanolabora. U ovom polugodištu veledrogerija je dovršila preuzimanje Meditradea, trgovca medicinskom opremom iz Ljubljane. Tvrtka Salus za nju je platila kupoprodajnu cijenu od 7,16 milijuna eura, a dodatno će platiti 810.000 eura u tri jednaka iznosa u razdoblju od 2024. do 2026. godine.

Salus je u siječnju potpisao i ugovor s općinama Maribor, Starše, Duplek, Hoče-Slivnica, Miklavž na Dravské polju i Rače-Fram o kupnji mariborske tvrtke Farmadent koja se, kao i Salus, bavi veleprodajom lijekova. i medicinskih uređaja. U srpnju, dakle već u drugoj polovici godine, Salus je završio kupnju poslovnih udjela u hrvatskoj tvrtki Medorion. Time je u prvom koraku stekao 49 posto tvrtke, a očekuje se i daljnje vlasničko jačanje.

Tagovi: Salus, Farmadent
PROČITAJ I OVO
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
U Plivi dramatično smanjene plaće
PLAĆE
U Plivi dramatično smanjene plaće
ZAGREB - Najveća hrvatska farmaceutska kompanija, Pliva, zabilježila je, piše Danica.hr, prodaju od 730 milijuna eura, što je 11 posto više nego godinu prije, te profit od 80 milijuna eura, što je 28 posto manje u odnosu na prethodnu godinu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE