GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ryanair ograničava glasačka prava dioničara izvan EU-a

Ryanair ograničava glasačka prava dioničara izvan EU-a
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.12.2020 / 12:03
Autor: SEEbiz / H
DUBLIN - Irski zračni prijevoznik Ryanair u utorak je potvrdio da će od 1. siječnja iduće godine ograničiti glasačka prava dioničara izvan EU-a kako bi ostao u potpunom vlasništvu onih iz EU-a i zadržao sve licence i letačka prava u Uniji.

Plan ograničavanja glasačkih prava britanskih dioničara zrakoplovna je tvrtka odobrila prošle godine, a podliježe uvjetima konačnog sporazuma o odnosima Britanije s Europskom unijom nakon brexita, koji je dogovoren prošlog tjedna.

Prema propisima EU-a, Ryanair mora biti u većinskom vlasništvu i pod kontrolom dioničara iz EU-a, što bi u slučaju brexita bez dogovora moglo doći pod znak pitanja pa bi kompanija mogla izgubiti dozvolu za letenje u EU, stoji na stranici Ryanaira.

Britanski će dioničari zato izgubiti glasačka prava a ako odluče prodati dionice, kupac će moći biti samo iz EU-a, dodaje se.

Irski zračni prijevoznik objavio je u veljači da je u 55-postotnom vlasništvu dioničara iz EU-a dok su dioničari sa sjedištem u Britaniji u to vrijeme kontrolirali oko 20 posto dionica, podsjeća Reuters.

Kompanija je danas najavila da će dioničarima iz zemalja izvan EU-a poslati obavijest, "konkretno navodeći da imatelj odnosno imatelji takvih dionica neće imati pravo prisustvovati, govoriti ili glasovati ni na jednoj glavnoj skupštini dioničara tvrtke".

"Te će odluke ostati na snazi sve dok uprava ne utvrdi da vlasništvo i kontrola nad tvrtkom više nisu takvi da predstavljaju rizik za dozvole zračnog prijevoznika koje imaju tvrtkini ogranci", dodaje se u priopćenju.

Državljanima Ujedinjenog Kraljevstva, kao i svima ostalima koji nisu državljani EU-a, neće biti dopušteno stjecanje redovnih dionica, stoji nadalje u priopćenju Ryanaira.

Tagovi: Ryanair, Europska unija
PROČITAJ I OVO
I Head zainteresiran za Alpinu
INTERES
I Head zainteresiran za Alpinu
LJUBLJANA - Osim begunjskog Elana, za kupnju slovenskog proizvođača obuće Alpina Žiri zainteresirana je i multinacionalna kompanija Head u vlasništvu Johana Eliascha, od prošle godine novog predsjednika Međunarodne skijaške federacije (FIS), piše ljubljanski Dnevnik.
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ŠIRENJE
Poznati beogradski gastro koncept stiže i u Hrvatsku
ZAGREB - Nakon pet godina poslovanja poznati beogradski gastro koncept Ferdinand knedle ušao je u drugu fazu razvoja koja podrazumijeva širenje na nova tržišta putem franšize.
Zaključena prodaja Optima Telekoma
FINALIZACIJA
Zaključena prodaja Optima Telekoma
ZAGREB -  HT holding (društvo u 100% vlasništvu HT-a) prenio 17,41% dionica Optime, a Zagrebačka banka 36,90% dionica Optime na Telemach Hrvatska d.o.o. koji time stječe ukupno 54,31% dionica Optime.
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
DOKAPITALIZACIJA
Završena dokapitalizacija Dalekovoda
ZAGREB - Upisom povećanja temeljnog kapitala u sudski registar uspješno je završena dokapitalizacija Dalekovoda d.d..
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
NAKNADA
Autobuseri traže isplatu naknade zbog online nastave
ZAGREB - Autobusni prijevoznici traže da im se se isplati trošak hladnog pogona u vrijednosti od barem 50 posto ugovorenog iznosa s državom, jer imaju velike troškove budući da su zbog zatvaranja škola ostali bez ugovorenog i očekivanog prihoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE