GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Rezultati A1 Hrvatske: Više oglašavanja, manje investicija u 2020.

Rezultati A1 Hrvatske: Više oglašavanja, manje investicija u 2020.
ANALITIČARI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.02.2021 / 09:18
Autor: SEEbiz
ANALIZA - A1 Hrvatska ovoga je tjedna objavila poslovne rezultate za 2020. godinu.

Natjecanje u Hrvatskoj usredotočilo se na konvergentne ponude s visokim dopuštenjima podataka, TV sadržajem i atraktivnim paketnim promocijama. U mobilnom poslovanju, A1 Hrvatska pokrenula je novi post-paid portfelj s atraktivnim promocijama slušalica i dodatnim paketima podataka, dok je potražnja za mobilnim Wi-Fi usmjerivačima i dalje bila jaka.

Hrvatska je kuna u četvrtom tromjesečju 2020. depresirala za 1,5% (prosjek razdoblja) prema euru, što je dovelo do negativnog deviznog utjecaja od 1,8 milijuna eura na ukupne prihode i 0,5 milijuna eura na EBITDA, pišu analitičari InterCapitala.

U četvrtom tromjesečju 2020. ukupni prihodi u hrvatskom segmentu porasli su za 6,0%, vođeni višim ostalim poslovnim prihodima i povećanim prihodima od opreme, što je više nego kompenziralo pad prihoda od usluga. Na ostale poslovne prihode pozitivno je utjecao jednokratni učinak od 4,2 milijuna eura koji je proizašao iz prihoda u vezi s ugovorom o najmu mrežne infrastrukture, dok su prihodi od opreme vođeni većim količinama prodanih količina.

Prihodi od mobilnih usluga opali su zbog nedostatka roaminga, dok je kontinuirana velika potražnja za mobilnim Wi-Fi usmjerivačima uspjela nadoknaditi neke od gubitaka. Prihodi od usluga fiksne telefonije opali su, uglavnom zbog nižih prihoda bitstream-a nakon kontinuiranog prebacivanja kupaca s bitstream-pristupa na mobilne Wi-Fi usmjerivače, kao i zbog nižih prihoda od rješenja i povezivanja. Promatrajući rezultate FG-a, hrvatski je segment imao blagi pad prihoda od 1,1% na 428,1 milijuna EUR. Od toga su prihodi od usluga smanjeni za 2,5% na 359 milijuna EUR. U međuvremenu, prihodi od mobilnih usluga smanjeni su za 2,8%, dok su prihodi od nepokretnih usluga smanjeni za 2%.

Ukupni troškovi i troškovi povećali su se u Q4, vođeni višim troškovima opreme i većim administrativnim troškovima, kao i većim troškovima oglašavanja i provizija. Iako su troškovi opreme porasli zbog povećane prodaje opreme, administrativni troškovi porasli su uslijed većih pravnih troškova i troškova radne snage. Također su se povećali troškovi oglašavanja i provizija, potaknuti većim brojem promotivnih kampanja u izvještajnom razdoblju. Troškovi korporativne mreže također su profitirali nakon puštanja gore spomenutog obračuna, dok su niži porezi i uporaba prava rezultat nižih naknada za učestalost.

EBITDA je u 2020. godini iznosila 143,4 milijuna eura, što predstavlja pad od 1,2% na godišnjoj razini. To rezultira EBITDA maržom od 33,5% (neznatna međugodišnja promjena). U međuvremenu, u Q4, EBITDA je porasla za 10,2%, zbog pozitivnih jednokratnih učinaka, dok se EBITDA isključujući devizne i jednokratne učinke smanjila za 7,9%.

U 2020. godini EBIT A1 Hrvatske zabilježio je rast od 4,9% u odnosu na isto razdoblje prošle godine, na 43,1 milijuna eura, što je rezultat niže amortizacije za 3,6% ili 3,7 milijuna eura.

Kao rezultat nepovoljne investicijske klime 2020. godine, A1 je značajno smanjio kapitalne izdatke. U 2020. godini Capex tvrtke na hrvatskom tržištu pao je za 42,7% na 49,9 milijuna eura, što je trend na svim tržištima A1.

Tagovi: A1 Hrvatska, poslovni rezultati, Jiří Dvorjančansky, roaming, mobilni internet
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE