GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Reciklažno asfaltno postrojenje Zagrebačkih cesta

Reciklažno asfaltno postrojenje Zagrebačkih cesta
POSTROJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 10:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Početkom 2013. godine Zagrebačke ceste potpisale su ugovor s njemačkom tvrtkom Benninghoven za izgradnju u ovom dijelu Europe najmodernije reciklažne asfaltne baze u Rakitju, koja se temelji na tehnologiji recikliranja starog asfalta koji se uklanja s prometnica, pa time donosi znatne uštede u sirovinama i materijalu, omogućuje smanjenu količinu buke i prašine te uvelike pridonosi ekološki osviještenom poslovanju.

Projekt recikliranja starog asfalta s prometnica

Reciklažna asfaltna baza Benninghoven puštena je u rad 16. rujna 2013. godine. Projekt recikliranja starog asfalta je na izuzetnoj ekološkoj razini jer se udio staroga glodanog materijala u proizvodnji penje do čak 50 % te je količinu glodanog asfalta koja se svakodnevno skida s prometnica gotovo nemoguće primjereno obraditi osim recikliranjem u ovakvom postrojenju. Kapacitet proizvodnje postrojenja je 240 t/h.
Na istoj lokaciji nalazi se i asfaltno postrojenje Gradis iz 1990. godine kapaciteta 160 t/h. Ukupni proizvodni kapaciteti s oba postrojenja u pogonu i povoljne uvjete (temperatura, vlaga) omogućuju brzinu proizvodnje od 400 t/h što se predviđa da je dovoljno za potrebe grada Zagreba i bliže okolice u sljedećih tridesetak godina.

Radna jedinica Proizvodnja asfalta

Povijesno gledano, Zagrebačke ceste su u svojih preko sedamdeset godina postojanja koristile asfaltna postrojenja na raznim lokacijama: Donje Svetice, Trstenik, Savica, Sesvete, Velika Gorica i Kutina. Radna jedinica Proizvodnja asfalta na lokaciji u Rakitju nalazi se još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Proizvodnja asfalta podrazumijeva skladištenje svih potrebnih komponenti za proizvodnju (kameni agregati, bitumen, kameno brašno, reciklirani asfaltni agregat), samu proizvodnju asfaltnih mješavina te kontrolu proizvodnje. Unutar kruga radne jedinice nalazi se velik deponij glodanog asfalta na kojem se on sortira i skladišti te mlin za mljevenje kako bi se asfalt doveo do stanja koji je pogodan za daljnju upotrebu.
Prema vrsti kamenog materijala koji se koristi u proizvodnji dobiva se dolomitni i eruptivni asfalt. Eruptivni asfalt se obično koristi kao gornji sloj na prometnicama s većim opterećenjem, dok se dolomitni koristi kao donji sloj za sve prometnice, a u određenim uvjetima i on se može koristiti kao gornji sloj.

Suvremen i informatiziran laboratorij

Asfaltno postrojenje prati potpuno informatiziran laboratorij za kontrolu ulaznih sirovina (bitumena i kamenog agregata) i kontrolu proizvodnje unutar dva asfaltna postrojenja i dvije drobilice. Jedna drobilica se nalazi u krugu asfaltne baze u Rakitju dok je druga u radnoj jedinici Recikliranje građevinskog otpada na Jakuševcu.

U asfaltnu bazu dolazi frezana masa – asfalt koji je odslužio svoj vijek trajanja te ga treba odstraniti i zamijeniti novim. Nakon što se stari asfalt premelje u mlinu, dio se koristi za ugradnju u prijekope ili za makadamske puteve, dok se dio može umiješati u novi asfalt na određen način i pod određenim uvjetima koji se utvrđuju u laboratoriju.

Održivi razvoj manifestira se posebno recikliranjem građevinskog otpada te njegovom obradom u svrhu stvaranja vrijednih sirovina za korištenje u cestogradnji, ujedno pridonoseći očuvanju okoliša i smanjenju iskorištavanja prirodnih resursa.

Naslovna fotografija: Postrojenje za proizvodnju asfalta Zagrebačkih cesta


Komponente za proizvodnju asfalta

Asfaltna baza Gradis

Asfaltne baze Benninghoven i Gradis

Tagovi: Zagrebačke ceste, Zagrebački holding, Benninghoven, asfalna baza, održivi razvoj
PROČITAJ I OVO
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE