GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Reciklažno asfaltno postrojenje Zagrebačkih cesta

Reciklažno asfaltno postrojenje Zagrebačkih cesta
POSTROJENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.04.2021 / 10:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Početkom 2013. godine Zagrebačke ceste potpisale su ugovor s njemačkom tvrtkom Benninghoven za izgradnju u ovom dijelu Europe najmodernije reciklažne asfaltne baze u Rakitju, koja se temelji na tehnologiji recikliranja starog asfalta koji se uklanja s prometnica, pa time donosi znatne uštede u sirovinama i materijalu, omogućuje smanjenu količinu buke i prašine te uvelike pridonosi ekološki osviještenom poslovanju.

Projekt recikliranja starog asfalta s prometnica

Reciklažna asfaltna baza Benninghoven puštena je u rad 16. rujna 2013. godine. Projekt recikliranja starog asfalta je na izuzetnoj ekološkoj razini jer se udio staroga glodanog materijala u proizvodnji penje do čak 50 % te je količinu glodanog asfalta koja se svakodnevno skida s prometnica gotovo nemoguće primjereno obraditi osim recikliranjem u ovakvom postrojenju. Kapacitet proizvodnje postrojenja je 240 t/h.
Na istoj lokaciji nalazi se i asfaltno postrojenje Gradis iz 1990. godine kapaciteta 160 t/h. Ukupni proizvodni kapaciteti s oba postrojenja u pogonu i povoljne uvjete (temperatura, vlaga) omogućuju brzinu proizvodnje od 400 t/h što se predviđa da je dovoljno za potrebe grada Zagreba i bliže okolice u sljedećih tridesetak godina.

Radna jedinica Proizvodnja asfalta

Povijesno gledano, Zagrebačke ceste su u svojih preko sedamdeset godina postojanja koristile asfaltna postrojenja na raznim lokacijama: Donje Svetice, Trstenik, Savica, Sesvete, Velika Gorica i Kutina. Radna jedinica Proizvodnja asfalta na lokaciji u Rakitju nalazi se još od sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

Proizvodnja asfalta podrazumijeva skladištenje svih potrebnih komponenti za proizvodnju (kameni agregati, bitumen, kameno brašno, reciklirani asfaltni agregat), samu proizvodnju asfaltnih mješavina te kontrolu proizvodnje. Unutar kruga radne jedinice nalazi se velik deponij glodanog asfalta na kojem se on sortira i skladišti te mlin za mljevenje kako bi se asfalt doveo do stanja koji je pogodan za daljnju upotrebu.
Prema vrsti kamenog materijala koji se koristi u proizvodnji dobiva se dolomitni i eruptivni asfalt. Eruptivni asfalt se obično koristi kao gornji sloj na prometnicama s većim opterećenjem, dok se dolomitni koristi kao donji sloj za sve prometnice, a u određenim uvjetima i on se može koristiti kao gornji sloj.

Suvremen i informatiziran laboratorij

Asfaltno postrojenje prati potpuno informatiziran laboratorij za kontrolu ulaznih sirovina (bitumena i kamenog agregata) i kontrolu proizvodnje unutar dva asfaltna postrojenja i dvije drobilice. Jedna drobilica se nalazi u krugu asfaltne baze u Rakitju dok je druga u radnoj jedinici Recikliranje građevinskog otpada na Jakuševcu.

U asfaltnu bazu dolazi frezana masa – asfalt koji je odslužio svoj vijek trajanja te ga treba odstraniti i zamijeniti novim. Nakon što se stari asfalt premelje u mlinu, dio se koristi za ugradnju u prijekope ili za makadamske puteve, dok se dio može umiješati u novi asfalt na određen način i pod određenim uvjetima koji se utvrđuju u laboratoriju.

Održivi razvoj manifestira se posebno recikliranjem građevinskog otpada te njegovom obradom u svrhu stvaranja vrijednih sirovina za korištenje u cestogradnji, ujedno pridonoseći očuvanju okoliša i smanjenju iskorištavanja prirodnih resursa.

Naslovna fotografija: Postrojenje za proizvodnju asfalta Zagrebačkih cesta


Komponente za proizvodnju asfalta

Asfaltna baza Gradis

Asfaltne baze Benninghoven i Gradis

Tagovi: Zagrebačke ceste, Zagrebački holding, Benninghoven, asfalna baza, održivi razvoj
PROČITAJ I OVO
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
BRODARI
Potraga za nestalim članom posade Atlantske plovidbe u Japanu
DUBROVNIK - Atlantska plovidba izvijestila je u subotu da se traga za članom posade njihovog broda u Japanskom moru, nakon što je oko 9 sati po lokalnom vremenu primijećen njegov nestanak.
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
RESTORANI
Celjske mesnine otvaraju restorane u Beogradu i Novom Sadu
BEOGRAD - Celjske mesnine najavile su da će do kraja sledeće godine otvoriti svoje restorane u Beogradu i Novom Sadu.
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
STATISTIKA
Gotovo 30 posto tvrtki bez zaposlenih
ZAGREB - Gotovo 30 posto tvrtki u Hrvatskoj u prošloj godini nije imalo zaposlenih - od 139.009 poduzetnika takvih je bilo 41.595 ili 29,9 posto, objavila je Financijska agencija (Fina) na temelju podataka iz obrađenih godišnjih financijskih izvještaja.
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
GOSPODARSKI PREGLED
Raste broj stečajeva i brisanih tvrtki
ZAGREB - Fininfo.hr donosi pregled najznačajnijih gospodarskih aktivnosti za razdoblje prve polovice listopada.
Uprava Luke Koper sporazumno podnosi ostavku
ODLAZAK
Uprava Luke Koper sporazumno podnosi ostavku
KOPER - Uprava i Nadzorni odbor Luke Koper danas su sklopili sporazum prema kojem Uprava na čelu s Dimitrijem Zadelom podnosi ostavku. Zadelu i članovima uprave Metodu Podkrižniku i Irmi Gubanec prestaje mandat 15. studenog, rekao je nakon izvanredne sjednice nadzornog odbora njegov predsjednik Franci Matoz.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE