GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prvi dobitnik nagrade Nikola Tesla za etično poslovanje je Stjepan Orešković

Prvi dobitnik nagrade Nikola Tesla za etično poslovanje je Stjepan Orešković
PRIZNANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2023 / 07:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB – Prigodom obilježavanja 167. rođendana Nikole Tesle i ujedno Nacionalnog dana znanosti, tehnologije i inovacija,

Transparency International Hrvatska i Udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost po prvi put dodijelili su nagradu Nikola Tesla za etično poslovanje. Nakon višemjesečne procedure ocjenjivanja različitih segmenata poslovanja hrvatskih korporacija i više od stotinu uglednih poduzetnika, nagrada je pripala Stjepanu Oreškoviću, sveučilišnom profesoru, istraživaču na međunarodnim znanstvenim projektima i većinskom vlasniku Mplusa, globalno uspješne kompanije sa sjedištem u Zagrebu.

Povjerenstvo za izbor prvog laureata ističe kako se od korporacija i poduzetnika današnjice očekuje da baštine Teslinu plemenitost te pomiču granice prema općem dobru, da podižu standarde poslovanja i odnosa prema zajednici, zaposlenicima i tržišnim partnerima, te da ulažu u inovativnost i promiču etičnost. Također je poželjno da se ne zatvaraju u nacionalne granice, nego da šire utjecaj i svjedoče o hrvatskoj inovativnosti, kreativnosti, radišnosti i čovječnosti u globalnim okvirima. Upravo te napore prepoznali su i kod finalista nagrade – Dorotee Effenberger, Stjepana Oreškovića i Matta Darka Sertića.

„Ovom nagradom želimo javno odati priznanje pojedincima i nagraditi ih za rad i poslovanje po uzoru na djelovanje Nikole Tesle, prvenstveno za etično djelovanje i poslovanje te njihov humanizam.“ – izjavila je ovom prigodom Dragica Mihajlović, predsjednica Udruge Nikola Tesla – Genij za budućnosti, a s time se složila i Davorka Budimir, direktorica Transparency International Hrvatska, koja je uručila nagradu. Treba istaknuti da ovaj projekt podupire i Europska unija u želji da se hrvatske poduzetnike potiče na kreativnost i inovativnost u poslovanju, te etičnost u svim segmentima društva.

Dobitnik nagrade prof. dr. sc. Stjepan Orešković izjavio je: „Zahvaljujem na ovoj nagradi koja potvrđuje sve napore Mplusa, njegovog menadžmenta i zaposlenika da svojim djelovanjem doprinesu zajednici u kojoj djeluju i žive. Prva smo hrvatska kompanija koja je izdala održivu obveznicu, te svakodnevno ulažemo napore kako bismo poslovali odgovornije i etičnije, osobito u segmentima zaštite okoliša, korporativnog upravljanja i društvene jednakosti. U temeljima našeg uspjeha mnogo je visokoobrazovanih mladih ljudi i primjena moderne znanosti i tehnologije. Osobno mi je Tesla, s kojim dijelim zavičaj, velika intelektualna i moralna inspiracija i ponos.“
Dodjela nagrade održana je u sklopu trodnevne manifestacije Tesla&Friends, čiji je glavni cilj popularizirati lik Nikole Tesle i njegove važnosti za svijet. Bogat program manifestacije, koja je uz poduzetnike okupila i brojne znanstvenike, studente, učenike i druge poklonike ovog velikog hrvatskog i svjetskog izumitelja, sadržavao je i demonstraciju Teslinih pokusa, umjetničke projekcije, polaganje cvijeća na Teslinu spomeniku u Zagrebu, dodjelu svečanih nagrada te konferenciju „Tesla u Zagrebu – Voda temelj života“.

Tagovi: etičko poslovanje, Stjepan Orešković, Mplus grupa, Mplus
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE