GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Proizvodnja namještaja rasla više od 8 posto

Proizvodnja namještaja rasla više od 8 posto
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.01.2020 / 11:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na najvećem i najznačajnijem europskom sajmu namještaja u Europi, IMM Kӧln, koji traje od 13. do 19. siječnja, ove godine nastupaju četiri hrvatske tvrtke: Spin Valis, Prostoria, Mundus Viridis i Modul.

IMM definira i diktira buduće trendove uređenja interijera, stoga ne čudi interes domaćih kompanija. Ivić Pašalić, predsjednik nadzornog odbora Mundus Viridisa, pojašnjava kako unatrag nepune dvije godine rade na razvoju proizvodnje dizajnerskog namještaja od masiva pod brandom Milla & Milli te na razvoju projekata opremanja.

„To su dvije nove razvojne niše tvrtke Mundus Viridis, a strateški cilj nam je u narednih pet do sedam godina osigurati da proizvodnja dizajnerskog namještaja od masiva i poslovi opremanja postanu naš core business. Izlaganje na sajmovima kao što je IMM je nužno kako bi naš brand dizajnerskog namještaja Milla&Milli predstavili međunarodnim kupcima, posebno zato jer se radi o proizvodima visokog cjenovnog razreda, sa visokom dodanom vrijednošću", ističe Pašalić, dodajući da su iznimno zadovoljni dosadašnjim razvojem branda i suradnjom s domaćim dizajnerima.

Naglašava da su troškovi ovakvih sajmova vrlo visoki, pogotovo u fazi razvoja i izgradnje branda i izgradnje pozicije na tržištu. „Nažalost kod nas nema sustavnih i ozbiljnih potpora za ovakve projekte. Državni dužnosnici vrlo često načelno govore o važnosti dizajna u proizvodnji namještaja, visokim dodanim vrijednostima kao ključnom cilju kod te proizvodnje, no istodobno ne postoje nikakve sustavne potpore za tako važne ciljeve. Jedina iznimka je HGK, koja podupire proizvođače pri izlaganju na sajmovima", kazao je Pašalić i poručio da razvoj kvalitetnih, prepoznatljivih i skupih dizajnerskih proizvoda mora biti strateški cilj Hrvatske.

„Ako želimo smanjiti izvoz poluproizvoda i drvne građe, onda se moraju donijeti dugoročne i održive mjere potpore proizvođačima koji se ohrabre za razvoj i investiranje u proizvodnju kvalitetnog, lijepog i skupog namještaja", zaključuje.

A da Pašalićev apel za sustavan pristup razvoju industrije namještaja itekako ima smisla pokazuju i brojke. Naime, u prvih devet mjeseci 2019. izvezli smo namještaja u vrijednosti 206 milijuna eura, što je pad od 6 posto u odnosu na isto razdoblje u 2018. kada smo izvezli namještaja za 220 milijuna eura. S druge strane, uvoz je u istom periodu rastao za 8 posto (s 283 na 306 milijuna eura). Dobra vijest je da proizvodnja namještaja bilježi značajan rast od za 8,1 posto u razdoblju od siječnja do studenog prošle godine.

I Prostoria će u Kӧlnu predstaviti dizajn svojih novih proizvoda među kojima se ističu atraktivne modularne sofe Absent i After. Direktor tvrtke Tomislav Knezović ističe da se radi o dizajnu namještaja koji postaje dijelom arhitekture.

„Radikalno jednostavan i čist dizajn ovih proizvoda ih čini idealnim za opremanje većih prostora", naglašava Knezović, uz napomenu da je namještaj iz Prostorije danas dostupan u 60 zemalja i 890 prestižnih trgovina diljem svijeta.

Inače, na ovogodišnjem IMM-u izlaže 355 tvrtki, sajam je prošle godine zabilježio preko 150.000 posjetitelja, a očekuje se da će ove godine premašiti tu brojku.

Tagovi: namještaj, proizvodnja namještaja, Ivić Pašalić, Mundus Viridis, Tomislav Knezović, Prostoria
PROČITAJ I OVO
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PREGOVORI
Grawe želi da preuzme Swiss osiguranje
PODGORICA - Većinski vlasnik Swiss osiguranja sa 65,88 odsto akcija je hotelsko preduzeće Fjord iz Kotora, kojom gazduje firma Alpha Invest u vlasništvu biznismena Veselina Barovića.
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
KZK
Pokrenut postupak protiv Imleka i Apatinske pivare
BEOGRAD - Postupak je pokrenut protiv ovih dveju kompanija kao dobavljača i trgovaca na malo - kupaca na tržištu prehrambenih proizvoda zbog osnovane pretpostavke da su zaključili restriktivni sporazum i njime utvrdili minimalnu cenu u daljoj prodaji.
Radnici Krušika najavljuju štrajk
ŠTRAJK
Radnici Krušika najavljuju štrajk
VALJEVO - Radnici Krušika ni juče, uprkos najavi poslovodstva, nisu dobili prvi deo zarade, odnosno akontaciju za prošli mesec, koja je trebalo da im bude isplaćena 14. februara.
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
MOST
U luku Ploče stižu dijelovi čelične konstrukcije za Pelješki most
PLOČE - Brod sa segmentima čelične rasponske konstrukcije za Pelješki most, koji je 25. siječnja iz Kine krenuo za Hrvatsku, u nedjelju, 23. veljače, trebao bi stići u luku Ploče.
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
POHVALNO
Ljubljansko Žito omogućuje kupnju putem kriptovaluta
LJUBLJANA - Ljubljanska kompanija Žito u vlasništvu Podravke prati trendove uvođenjem naprednih rješenja za plaćanje.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE