GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prijavljena 532 operatora dronova

Prijavljena 532 operatora dronova
DRONOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2020 / 10:30
Autor: SEEbiz / H
PODGORICA - U Crnoj Gori je evidentirano 532 operatora dronova i taj broj se skoro svakodnevno povećava, rekao je Pobjedi direktor sektora za sigurnost vazdušnog saobraćaja u Agenciji za civilno vazduhoplovstvo Mileta Nikolić.

Brojdronova u upotrebije znatno veći. Evidentiranje operatora je besplatno i vrši se na osnovu pravilnika iz 2016. godine.

Izmjenama zakona o obaveznom osiguranju u saobraćaju, koji je ušao u skupštinsku proceduru, propisano je obavezno osiguranje dronova, zato što su studije pokazale da dronovi, čija je maksimalna dozvoljena masa na polijetanju (MTOM) 250 g ili veća, mogu predstavljati rizik za sigurnost vazdušnog saobraćaja.

"Postoji i rizik za ljude i imovinu na zemlji, jer pad drona može izazvati materijalnu štetu i smrtonosne povrede", upozorio je Nikolić.

Shodno EU uredbi 2019/947, koja je u Crnoj Gori u fazi preuzimanja, predviđenoje da države urede osiguranje dronova i u tom smjeru je i ova zakonska novina.

Nikolić je objasnio da će osiguranje biti obavezno za operatore dronova u dva slučaja.

"Prvi, kada upravljaju dronovima čija je MTOM 250 gr ili veća i koji u slučaju udara na čovjeka mogu da prenesu kinetičku energiju veću od 80 džula, ali i lakših, ukoliko su opremljeni senzorima koji mogu da prikupljaju lične podatke", rekao je Nikolić.

Dodaje da će osiguranje biti obavezno i za one kojima će biti izdata dozvola Agencije za civilno vazduhoplovstvo, odobrenje ili drugi ekvivalentni dokument.

"Oni će morati da imaju ugovor o osiguranju od odgovornosti za štetu koju mogu pričiniti trećim licima. Minimalne sume osiguranja su proporcionalne težinama dronova", rekao je Nikolić.

ističe da je sve veći broj korisnika upoznat sa obavezama i evidentiranjem daje doprinos primjeni osnovnih sigurnosnih načela za upravljanje dronovima.

Obavezu evidencije, prema aktuelnom pravilniku, imaju operatori dronova operativne mase veće od pola kilograma, ali i dronovi drugih karakteristika. Ne moraju se evidentirati dronovi koji se koriste u zatvorenom prostoru, koji ne mogu da postignu kinetičku energiju veću od 79 dž,ul, čija je operativna masa manja od pola kilograma, maksimalna brzina ne prelazi 20 m/s, doletne prelazi 15 metara, a maksimalna visina je do deset metara. Iz te obaveze izuzeti su dronovi kada se koriste za potrebe državnih organa nadležnih za odbranu, unutrašnje poslove i carinu.

"Zabrana letenja u blizini aerodroma, udaljenosti od ljudi, životinja, objekata se primjenjuje na sve dronove, bez izuzetka", istakao je Nikolić.

Dodaje da je proces evidentiranja jednostavan i besplatan.

"Operator treba Agenciji da podnese izjavu u skladu sa pravilnikom o sistemima bespilotnih vazduhoplova i vazduhoplovnih modela, koja je dostupna na našem sajtu, a proces je završen kad Agencija potvrdi prijem te izjave i da odgovara propisima", objasnio je on.

Postojećom legislativom uređeno je da za upravljanje dronom operator treba da posjeduje pilotsku dozvolu ili da ima ispit iz poznavanja vazduhoplovnih propisa.

Nikolić je naglasio da će Crna Gora do kraja godine preuzeti EU uredbu broj 2019/947, kojom se utvrđuje obaveza polaganja onlajn teorijskog ispita.

Za neke operacije biće neophodan i dodatni teorijski ispit, te samostalna praktična obuka demonstracija kompetencija u zavisnosti od kategorije letačkih operacija.

Tagovi: operatori dronova
PROČITAJ I OVO
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
PODUZETNIŠTVO
Ivo Usmiani: Treba imati viziju, sanjati velike snove i sustavno raditi na njima
ZAGREB – U sklopu panel rasprave „Forward thinking: The new capabilities for leaders and entrepreneurs“, održanoj na Veleučilištu Edward Bernays, osnivač i predsjednik Uprave JGL-a Ivo Usmiani te Berislav Horvat, Country Managing Partner i voditelj Odjela revizije u EY Hrvatska s okupljenima su podijelili tajne poduzetničkog uspjeha i efektivnog vodstva.
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE