GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Preporuke HZJZ-a za željeznički i trajektno-putnički promet

Preporuke HZJZ-a za željeznički i trajektno-putnički promet
PRIJEVOZ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 24.04.2020 / 16:55
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Hrvatski zavod za javno zdravstvo objavio je u petak najnovije upute vezane za korištenje željezničkog i trajektno-putničkog prijevoza tijekom epidemije koronavirusa.

Preporuke za rad u željezničkom putničkom prijevozu u prigradskom prometu, a koje se odnose na zaštitu osoblja i putnika, navode da se higijena kabine strojovođe održava i dezinficira svakodnevno, pa i po nekoliko puta.

Ponovljeno je da je imperativna higijena ruku i prekrivanje usta prilikom kihanja i kašljanja te izbjegavanje dodirivanja lica. Preporučeno je da se izbjegava bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom, održavajući pritom tjelesnu udaljenost od dva metra.

Preporuča se redovno čišćenje higijene putničkog prostora te njegovo prozračivanje prije i nakon vožnje, a ako vremenski uvjeti dopuštaju da tijekom vožnje bude otvoren prozor. Restoranska kola vlakova do daljnjeg neće biti u funkciji. Preporuča se izbjegavanje korištenja klimatizacijskih uređaja ili grijanja.

Fizička udaljenost putnika postiže se posebnim raspored sjedenja koje omogućuje propisani razmak. U vlakovima koji imaju sjedala u redovima treba sjediti samo jedna osoba u redu, a u kupeima maksimalno dvije osobe, osim ako se radi o članovima iste obitelji. Putnicima je preporučeno da koriste zaštitne maske.

Kondukteri u vlakovima pri kontaktu s putnicima moraju nositi maske te koristiti jednokratne rukavice koje se moraju dezinficirati ili promijeniti nakon obilaska svakog putničkog vagona.

Kod naplate karata preporuča se beskontaktno plaćanje karticama, a ako se koristi klasično plaćanje karticom ili gotovinom, nakon toga treba dezinficirati ruke.

Osoblje je upozoreno da ako razviju simptome, ili netko u njihovoj obitelji, koji upućuju na COVID-19, moraju odmah obavijestiti svojeg poslodavca te ne ići na posao.

Brzobrodske linije i trajekti za prijevoz putnika

Mjere zaštite putnika i posade prilikom prijevoza brzobrodskim i trajektnim prijevozom navode da bi se tim linijama trebali služiti samo osobe s opravdanim razlogom za putovanje, jer se za sada turistička putovanja ne preporučuju.

Kao i kod željezničkog prijevoza, preporuča se redovito održavanje higijene ruku, a pri ulasku u putnički dio trajekta putnicima i posadi se treba ustupiti dezinfekcijsko sredstvo te da u toaletima uvijek bude sapuna i papiranih ubrusa za brisanje ruku. Treba se odražvati fizičko distanciranje te izbjegavanje dodirivanja lica.

U radu brzobrodskih linija preporuča se ograničavanja broja putnika na najviše 50 posto sjedećih mjesta da bi se održao propisani razmak te da nema stajaćih mjesta.

Članovi posade moraju izbjegavati bliski kontakt s putnicima i njihovom prtljagom te održavati razmak od dva metra. Također se preporuča redovito čišćenje i prozračivanje putničkog prostora prije i nakon vožnje.

Preporuča se izoliranje kapetanskog mjesta i fizičke barijere između kapetana i putnika. Ako to nije moguće, prvi red putničkih sjedala trebao bi biti prazan.

Putnicima koji koriste trajekte preporuča se da ne napuštaju svoja vozila, i da ne koriste putnički sjedeći prostor na trajektu. Putnici koji putuju bez automobila trebaju se pridržavati propisanog razmaka u prostoru za putnike, a prostor može biti popunjen do 25 posto sjedećih mjesta.

Tagovi: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, trajektni promet, željeznički promet
PROČITAJ I OVO
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LETOVI
airBaltic povezao Ljubljanu i Rigu
LJUBLJANA - U Zračnoj luci Jožeta Pučnika u Ljubljani juler je obilježena uspostava nove zračne veze s glavnim gradom Latvije Rigom koju je uspostavio zračni prijevoznik airBaltic.
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
MEGA DEAL
BHP Billiton ponudio 39 milijardi dolara za preuzimanje Anglo Americana
LONDON - Anglo American, koji posjeduje većinski udio u svjetski poznatoj dijamantskoj tvrtki De Beers, rekao je da njegov odbor preispituje pristup BHP-a.
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
TUŽBA
GlaxoSmithKline tuži Pfizer i BioNTech za krađu mRNK tehnologije
LONDON - Britanska farmacetska tvrtka GlaxoSmithKline (GSK) podnijela je u četvrtak saveznom sudu u Delawareu tužbu protiv američkog Pfizera i njemačkog BioNTecha, tvrdeći da su u cjepivima protiv covida 19 prekršili njezine patente na tehnologiju glasničke RNK (mRNA)
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
HOTELI
Jadran hoteli Rijeka potpisali ugovor s Marriottom za prvi Tribute Portfolio brand u Hrvatskoj
RIJEKA - Jadran hoteli Rijeka potpisali su ugovor s Marriott Internationalom za otvaranje prvog Tribute Portfolio hotela u Rijeci, obilježavajući značajnu prekretnicu u hotelijerstvu u ovom dijelu zemlje.
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
POSLOVI
Dalekovodu novi poslovi u Sloveniji i Albaniji vrijedni više od 27 milijuna eura
ZAGREB – Dalekovod, vodeća domaća kompanija za projektiranje, proizvodnju i izgradnju energetske infrastrukture, uz nove poslove u Norveškoj, Švedskoj i Njemačkoj, nastavlja jačati svoju poziciju i u regiji.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE