GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Prehrambena industrija kao prilika za razvoj malih porodičnih biznisa

Prehrambena industrija kao prilika za razvoj malih porodičnih biznisa
ŠANSE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2023 / 09:18
Autor: Aleksandar Čolić, Avokado
ANALIZA - Mala porodična preduzeća igraju veoma značajnu ulogu u ekonomiji.

Ovaj tip preduzeća se često suočava sa jedinstvenim izazovima i prijetnjama koje mogu da ometaju njihov rast i uspjeh. Međutim, uz odgovarajuću podršku i resurse, oni imaju potencijal da napreduju i ostave trajni uticaj.

U ovom tekstu ćemo predstaviti biznise iz regiona koji pripaduju prehrambrenom sektoru i zbog svojih snaga i ponude proizvoda imaju najveće šanse za uspjeh na tržištu, ali i istražiti različite izazove sa kojima se uprkos tome suočavaju.

#1 Poslastičarski proizvodi - slatkiši domaće izrade

Proizvodnja vrhunskih slatkiša danas je jedan od najprofitabilnijih malih porodičnih biznisa na Balkanu.

Prema nedavnim istraživanjima tržišta, potražnja za visokokvalitetnim slatkišima tradicionalnih receptura značajno je porasla u posljednjih nekoliko godina. Ovo je dovelo do osnivanja mnogih malih porodičnih preduzeća koja su specijalizovana za proizvodnju vrhunskih slatkiša, kao što su slatkiši u premium pakovanju, ručno rađene čokolade, čokoladni tartufi ili tradicionalni slatkiši napravljeni od sastojaka lokalnog porijekla.

Jedan od ključnih faktora koji doprinose uspjehu ovih preduzeća je njihov fokus na kvalitet proizvoda i tradicionalne tehnike izrade. Korišćenjem vrhunskih sastojaka i tradicionalnih receptura, oni su u mogućnosti da ponude jedinstven i kvalitetan proizvod koji se izdvaja od konditorskih proizvoda masovne proizvodnje.

Ovo je, zauzvrat, omogućilo ovim preduzećima da uspostave bazu lojalnih kupaca i pozicioniraju se na regionalnom tržištu slatkiša.

#2 Ketering servis - unosan porodični biznis

Ugostiteljske usluge su još jedna oblast u kojoj mala porodična preduzeća napreduju na Balkanu.
Sa sve većim brojem ljudi koji žele da ugoste zvanice u svojim domovima, a usred brzog i dinamičnog načina života nemaju vremena da pripremaju hranu, potražnja za visokokvalitetnim ugostiteljskim uslugama naglo raste posljednjih godina.
Mnoga mala porodična preduzeća odgovorila su na ovu potražnju nudeći usluge keteringa, koristeći sastojke lokalnog porijekla, često i sopstvene proizvodnje, i tradicionalne recepte za kreiranje jedinstvenih i ukusnih jela.

Uspjeh ovih preduzeća može se videti u rastućem broju stalnih kupaca i pozitivnim kritikama, kao i u njihovoj sposobnosti da određuju premium cijene za svoje usluge.

#3 Domaći sirevi tradicionalne izrade

Još jedan profitabilan mali porodični biznis na Balkanu je proizvodnja zanatskih sireva. Sa bogatom istorijom proizvodnje sira u regionu, mnoga mala porodična preduzeća su iskoristila ovo nasljeđe proizvodeći visokokvalitetne, zanatske sireve koristeći tradicionalne metode i sastojke iz lokalnog porijekla. Sirevi s Balkana su raznovrsni i veoma traženi, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou.
Ulaganje u proizvodnju sireva je veoma isplativo, jer je naše podneblje zbog svojih specifičnih uslova oduvijek bilo pogodno za gajenje stoke i proizvodnju mlijeka, a samo u Srbiji se godišnje pomuze oko 1,509 milijardi litara kravljeg mlijeka.

#4 Proizvodnja maslinovog ulja visokog kvaliteta

Proizvodnja visokokvalitetnog maslinovog ulja je u krajevima našeg regiona sa blažom klimom veoma unosan posao.

Sa dugom istorijom proizvodnje maslina u regionu, mnoga mala porodična preduzeća su se fokusirala na proizvodnju maslinovog ulja vrhunskog kvaliteta koristeći tradicionalne metode i masline lokalnog porijekla.
Ova ulja su visoko kvalitetna i veoma tražena, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou. Često se koriste kao sastojci u gurmanskim jelima ili kao samostalni proizvodi. Uspjeh ovih preduzeća može se vidjeti u njihovoj sposobnosti da upravljaju vrhunskim cijenama za svoje proizvode i sve većem broju stalnih kupaca.

#5 Potencijali pčelarstva na Balkanu

Pčelarstvo je posljednjih godina postalo popularna i profitabilna opcija za mala porodična preduzeća.

Potražnja za medom i drugim proizvodima povezanim sa pčelama, kao što su vosak i polen, nastavlja da raste, pružajući pčelarima unosnu priliku. Pored toga, prednosti pčelinjih populacija za oprašivanje usijeva dovele su do povećanog interesovanja za pčelarstvo u poljoprivredne svrhe.

Pokretanje pčelarskog biznisa može biti relativno jeftino i lako za upravljanje, što ga čini popularnim, ali važno je napomenuti da su odgovarajuća obuka i obrazovanje neophodni za uspjeh u pčelarstvu. Ovo uključuje razumijevanje biologije pčela, tehnika upravljanja kolonijama i načina zaštite od uobičajenih prijetnji kao što su bolesti i predatori.

Pčelarstvo takođe zahtijeva stalno održavanje, uključujući redovne preglede zajednica i skupljanje meda. Ali uz odgovarajuću njegu, jedna kolonija može proizvesti preko 100 funti meda godišnje, pružajući značajan izvor prihoda. Štaviše, prodaja pčela, matica i drugih proizvoda kao što je vosak takođe može obezbijediti dodatne prihode.

Danas je sve popularnije i urbano pčelarstvo, u većim gradovima, koje za cilj ima očuvanje pčela i ekosistema.

U zaključku, proizvodnja vrhunskih slatkiša, pružanje usluga keteringa, pčelarstvo, proizvodnja zanatskih sireva i visokokvalitetnog maslinovog ulja su samo neki od primjera mnogih malih porodičnih preduzeća koja su danas veoma cijenjena u našem regionu, a čiji su proizvodi traženi.

Kombinovanjem tradicionalnih metoda sa fokusom na kvalitet i zanatstvo, ove kompanije su u mogućnosti da ponude jedinstvene i visokokvalitetne proizvode koji su u velikoj potražnji, kako na lokalnom tako i na međunarodnom nivou.

Tagovi: prehrambena industrija, hrana, proizvodnja sireva, urbano pčelarstvo, poslastičarnice, ketering, catering
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE