GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PPD i mirovinski fondovi suzdržani o ideji financiranja Fortenove

PPD i mirovinski fondovi suzdržani o ideji financiranja Fortenove
BEZ ODGOVORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.04.2023 / 07:46
Autor: SEEbiz / N1 info
ZAGREB - Puno je špekulacija o tome tko bi mogao postati novi vlasnik Fortenove, a kao jedan od mogućih spominje se hrvatski plinarski kralj Pavao Vujnovac. No, članica Uprave PPD-a, tvrtke koja posluje u sklopu Enna grupe čiji je Vujnovac vlasnik, danas zbunjena pred kamerama na to pitanje.

Moguća kupnja Fortenovo očito je nezgodno pitanje za članicu PPD-ove Uprave.

Na pitanje N1 televizije je li PPD zainteresiran za kupnju Fortenova MidCo, članica Uprave PPD-a, Antonija Glavaš, odgovara da Fortenovu ne može komentirati. “To ćete morati s kolegicom Doroteom nakon ovog dijela oko Petrokemije”, dodala je.

Za kupnju bi pak možda bio zainteresiran Saif Alketbi, ali njegov savjetnik iz Dubaja za N1 Newsroom kaže kako ih nitko nije obavijesto o prodaji. Alketbi i dalje tvrdi da je većinski vlasnik, iako su i ruske banke i on koji odkupio udio pod sankcijama.

“Ako do tog procesa zaista dođe, ja sam siguran da će se on uključiti u to, da će se uključivati i na taj način potencijalno. Ali moram naglasiti da je neobično da menadžment kompanije pokreće prodaju bez suglasnosti i odobrenja vlasnika. Znači, nikakvu informaciju o tome nemamo”, rekao je Miodrag Borojević, savjetnik Saifa Alketbija.

Pokušat će, dodaje Borojević, osporiti prodaju ako do nje dođe. Ali sve ovisi o sudskim procesima koje je Alketbi pokrenuo pred sudom u Nizozemskoj.

Kao još jedan mogući kupac spominje se i Podravka, ali danas nisu odgovorili na naš upit. Za oporbu je pak jasno kako prodaja neće moći ići bez Vujnovca u nijednoj kombinaciji.

“Ako izuzmemo ovaj udio koji imaju Rusi, on je taj koji će imati dovoljno da odlučuje po kojoj će se to cijeni prodati. Tako da utjecaj Pave Vujnovca na hrvatsko gospodarstvo, ali nažalost i na hrvatsku politiku, o tome sam isto govorio, je prevelik”, rekao je Nikola Grmoja, saborski zastupnik Mosta.

Nije tu sve čisto niti za bivšeg SDP-ovog ministra, ujedno i ekonomist. “Postavlja se pitanje da li je Todorić, bivši vlasnik Agrokora, mogao isto činiti ovo što sada čine novi vlasnici, a to je da traže otplatu dugova kroz prodaju jednog dijela cijele te aglomeracije”, rekao je Branko Grčić, saborski zastupnik SDP-a.

Pitali smo i mirovinske fondove jesu li oni zainteresirani za samostalnu kupovinu Fortenove ili kreditiranje druge tvrtke u tom poslu, poput Podravke.

Odgovorila su nam tri. Iz AZ fonda su rekli kako nemaju komentara, iz Erste plavog kako prate sve dostupne informacije i postupaju u okviru ovlasti, a iz PBZ Croatia osiguranja da nemaju spoznaja o aktivnosti fondova u kojima imaju učešće u kapitalu.

Konačna objava peotencijalnih kupaca trebala bi se znati za oko šest tjedana.

Tagovi: Fortenova Group, mirovinski fondovi, Prvo plinarsko društvo, Pavao Vujnovac, Sberbank, Fortenova grupa, Fabris Peruško, Jamnica, Ledo, Belje, Mercator
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE