GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Povećanje trošarina natjeralo BAT na odluku koja će teško pogoditi Istru

Povećanje trošarina natjeralo BAT na odluku koja će teško pogoditi Istru
POSLJEDICE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2020 / 08:06
Autor: SEEbiz / Večernji list
ZAGREB - Prema neslužbenim informacijama iz British American Tobaccoa (BAT), ovogodišnja berba duhana u Podravini i Slavoniji mogla bi biti posljednja koja će se preraditi u TDR-ovoj tvornici u Kanfanaru.

Izvori bliski upravi potvrdili su Večernjem listu da je ta multinacionalka, koja je u lipnju 2015. za 505 milijuna eura kupila TDR, pokrenula projekt zatvaranja tvornice, čime bi više od 500 tamošnjih radnika ostalo bez posla.

Odluci o zatvaranju presudila je, čini se, nedavna odluka Vlade o povećanju specifičnih trošarina na cigarete za 40 kuna na 1000 komada, s 335 na 375 kuna, dok su proporcionalne trošarine na grijane i nove duhanske proizvode ostale iste – 600 kn/kg, kao i na cigare i cigarilose (600 kuna na 1000 komada) te na sitno rezani i ostali duhan za pušenje (600 kn/kg).

Kao posljedica nove Uredbe o visini trošarina na duhanske prerađevine i duhanske proizvode cigarete su od travnja u Hrvatskoj u prosjeku skuplje 2 kune, što je najteže palo upravo BAT-u koji je jedina duhanska kompanija koja cigarete proizvodi u Hrvatskoj te zapošljava i cijeli niz kooperanata u poljoprivredi na uzgoju duhana. Iz BAT-a su upozoravali Vladu i ministra Zdravka Marića da su prethodnim dizanjem trošarina već dostignute europske smjernice, pa nove trošarine, zbog kojih je cijena kutije skočila 120-130% u odnosu na 2010., nemaju smisla. Tim više što se posljednjim povećanjem trošarina krajem 2018. zbog čega je kutija cigareta poskupjela za 2 kune, lani u državni proračun slilo 150 mil. kuna manje nego prije poskupljenja, kad je taj iznos bio 450 milijuna kuna.

A usporedi li se, pak, kutija klasičnih cigareta i kutija duhana za zagrijavanje koji postaje “core biznis” nekih konkurenata, ispada da država od prve ubire 17 – 18 kuna trošarina, a od druge 3,50 kuna, čime je pogođen upravo domaći proizvođač duhana čija proizvodnja počiva na klasičnim cigaretama. 206.

Kako bilo, odlaskom BAT-a iz Kanfanara ne samo da će u ovo krizno vrijeme nekoliko stotina radnika, koji su u njemu našli dobrog poslodavca i sigurna primanja, završiti na burzi, nego bi država, koja od duhanske industrije godišnje ukupno ubire oko 5 milijardi kuna poreza te 1,5 do 1,8 milijardi kuna PDV-a, što je gotovo 80% ukupnog poreza na dobit od svih sudionika u gospodarstvu, mogla ostati bez dobrog dijela tog kolača.

Nedvojbeno je da su iz BAT-a, s obzirom na proizvodnju u Hrvatskoj, očekivali povoljniju poslovnu klimu i okruženje jer zajedno s Hrvatskim duhanima, Istra grafikom te lancem kioska iNovine u portfelju, u nas direktno zapošljavaju 1600 ljudi, a indirektno i 500 kooperantskih OPG-ova koji za njih na oko 3000 ha u Podravini i Slavoniji proizvode duhan. Istodobno cvjeta prekogranična kupnja u Srbiji i BiH, gdje su cigarete znatno jeftinije nego u Hrvatskoj, te domaće crno tržište, posebice rezanog duhana, na kojemu država gubi više od milijarde kuna godišnje. Na upit Večernjeg lista o zatvaranju jedne od najmodernijih tvornica duhana u Europi, iz BAT-a su tek kratko službeno odgovorili da “tvrtka kontinuirano radi evaluaciju proizvodnih lokacija”.

Sindikalni povjerenik PPDIV-a i TDR-a Branko Korotaj kazao je da nema komentara te da ne vjeruje u zatvaranje tvornice. Tvrdi da takva nagađanja o Kanfanaru slušaju svakih nekoliko mjeseci. No u petak će, kako nam je potvrdio regionalni povjerenik PPDIV-a Ivica Blažević, sindikalisti s upravom u Kanfanaru ipak sjesti za stol, kako bi se potvrdile ili demantirale informacije koje se čuju u javnosti. U svakom slučaju, u vrijeme kad sve ozbiljne tvrtke preispituju i optimiziraju svoja poslovanja, očekuje se da bi buduća Vlada i BAT ipak mogli postići kompromis. Ministar financija Zdravko Marić kaže da su s predstavnicima BAT-a već razgovarali o budućnosti duhanskog biznisa, ali u tome ih je prekinula koronakriza.

– Plan nam je nastavak razgovora, između ostaloga i oko predvidivosti poslovanja, kao što razumijemo potrebu za donošenjem trošarinskog kalendara. Istodobno je za državu i zaposlenike bitna opstojnost i tvornice i uzgoja duhana te zbog toga itekako imamo razloge za daljnje razgovore i unapređenje uvjeta poslovanja, kao i za sve druge poduzetnike – kaže ministar.

BAT je nakon kupnje TDR-a, što je najveća strana investicija u povijesti Hrvatske, kontinuirano ulagao u Hrvatsku – u pet godina čak 45 mil. eura. Lani je u Kanfanaru proizvedeno 12 mlrd. cigareta, više od 60% u odnosu na stanje u vrijeme preuzimanja TDR-a. Više od 80% proizvodnje ide u izvoz, najviše na tržišta EU, dok u državni proračun BAT uplaćuje oko 3 mlrd. kuna trošarina i poreza. Hrvatska, odnosno Zagreb, sjedište je cijele BAT-ove Adria regije od osam zemalja, no kako se upravo navršava pet godina moratorija na zatvaranje tvornice koji je Adris grupa ispregovarala prilikom prodaje TDR-a, u slučaju bolje ponude BAT ništa ne veže za Hrvatsku.

Tagovi: British American Tobacco, Branko Korotaj, Ivica Blažević, Sindikat PPDIV-a, trošarine na duhanske prerađevine i duhanske proizvode, Tvornica duhana Rovinj, Kanfanar, Zdravko Marić, Istragrafika, Hrvatski duhani
PROČITAJ I OVO
Elektronske cigarete znatno povećavaju rizik od koronavirusa
RIZICI
Elektronske cigarete znatno povećavaju rizik od koronavirusa
NEW YORK - Pušenje e-cigareta utječe na pluća mladih tako da oni češće obolijevaju od Covida-19 nego nepušači. To su sada dokazali istraživači sa Standford School of Medicine.
Vueling smanjuje broj letova prema Dubrovniku i Splitu
LETOVI
Vueling smanjuje broj letova prema Dubrovniku i Splitu

ZAGREB - Španjolska niskobudžetna aviokompanija objavila je svoj red letenja za rujan u kojem će smanjiti broj tjednih letova prema Splitu i Dubrovniku.

Slučaj Wirecard razotkrio lošu komunikaciju među njemačkim istražiteljima
NEOZBILJNO
Slučaj Wirecard razotkrio lošu komunikaciju među njemačkim istražiteljima
BERLIN - Odjel njemačke carinske uprave za borbu protiv pranja novca navodno nije prenio policiji niz pravodobnih upozorenja o sumnjivim transakcijama u tvrtki za internetska plaćanja Wirecard, pišu njemački mediji.
U drugom tromjesečju velik pad prometa brodova i putnika
OŠTAR PAD
U drugom tromjesečju velik pad prometa brodova i putnika
ZAGREB - U hrvatskim morskim lukama u drugom tromjesečju ove godine zabilježen je velik pad prometa brodova i putnika, za 54 odnosno 68 posto u odnosu na lani, dok je u prometu robe ostvaren rast od 7 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS).
Štrajk upozorenja u Petrohemiji jer nema povećanja plata
NEZADOVOLJSTVO
Štrajk upozorenja u Petrohemiji jer nema povećanja plata
PANČEVO - Samostalni sindikat HIP “Petrohemije” najavio je da će narednih deset radnih dana organizovati štrajk upozorenja u trajanju od jednog sata jer "u prethodnih 11 godina osnovna zarada u toj kompaniji nije povećana ni za dinar".
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE