GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan ugovor o unapređenju infrastrukture u riječkoj luci vrijedan 268 milijuna kuna

Potpisan ugovor o unapređenju infrastrukture u riječkoj luci vrijedan 268 milijuna kuna
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 16:32
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Ugovor za izvođenje radova u okviru projekta “Unapređenje infrastrukture luke Rijeka – Bazen Rijeka”, vrijedan 268 milijuna kuna s PDV-om, od čega je 85 posto sufinancirano financijskim instrumentom za povezivanje Europe (CEF), potpisan je u petak u Rijeci.

Ugovor, koji obuhvaća radove na rekonstrukciji infrastrukture na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu riječke luke, potpisali su predsjednik Uprave Luke Rijeka Duško Grabovac i direktor tvrtke Kolektor Koling Tine Vadnal.

Predviđena je obnova 109.420 četvornih metara kolničke površine s pripadajućim instalacijama, 12.161 metar željezničke pruge i 1.625 metara kranskih kolosijeka. Završetak radova se očekuje do kraja 2022. godine.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa istaknuo je da je u proteklih godinu i Lučka uprava kao ugovaratelj i glavni koordinator pokrenula sedam projekata za obnovu i modernizaciju riječke luke, ukupne vrijednosti 132,8 milijuna eura, koji se sufinanciraju iz CEF-a. Priprema se dokumentacija za prijavu za nove projekte u razdoblju od 2021. do 2027. godine, među kojima su izgradnja putničkog terminala na Molo longu i spajanje nasipavanjem dvaju gatova kod Praške obale, kako bi se proširio operativni prostor.

Vukorepa je istaknuo da je “zbog nečinjenja prošle Uprave Luke Rijeka zamalo propao ovaj projekt” te da je aktiviran i zaključen zahvaljujući aktivnosti nove Uprave na čelu s Duškom Grabovcem.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naveo je da taj projekt pokazuje značenje financiranja iz europskih fondova, navevši da je to još jedan argument za vrijednost članstva u EU. Bez sufinanciranja iz europskih fondova, podizanje razine konkurentnosti i jačanje riječke luke bilo bi nemoguće, rekao je.

Istaknuo je da je Vlada u proteklom mandatu vodila brigu o jačanju riječkog prometnog pravca, jačanju riječke luke i spašavanju brodogradilišta 3. maj. Nakon velikih ulaganja u lučku infrastrukturu slijedi izgradnja željezničke infrastrukture prema Rijeci, naveo je. Butković je naglasio da razina prometa u luci Kopar pada, a u Rijeci raste, ocijenivši da sve što se radi mijenja svijest i percepciju o luci Rijeka.

Istaknuo je da je važno dobro pripremiti i provesti projekte koji bi se financirali iz fonda od 22 milijardi eura raspoloživih Hrvatskoj. To će biti najvažniji test ove Vlade, kazao je.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ustvrdio je da je za Rijeku luka izuzetno važna, gospodarski, ali i kao spoj grada s morem. Podsjetio je na jačanje investicijskih ciklusa od potpisivanja ugovora za Rijeka Gateway projekt 2003. godine, širenja kontejnerskog terminala na Brajdici, izgradnje novog terminala na Zagrebačkoj obali i povezujućih prometnica, ali i aktiviranja nekorištenih lučkih prostora za građane.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je važnost ulaganja u lučku infrastrukturu i željeznicu te ceste, jer je, kako je naveo, bitno shvatiti da su ovdje vrata Europe.

Tagovi: Luka Rijeka, Duško Grabovac, Denis Vukorepa, Oleg Butković, Rijeka Gateway Project
PROČITAJ I OVO
Zatvaranje Luke Bar ključno za smanjenje crnog tržišta duhana
DUHAN
Zatvaranje Luke Bar ključno za smanjenje crnog tržišta duhana
BEČIĆI - Zahvaljujući odlučnoj borbi protiv šverca duhana i dobroj praksi donošenja trošarinskih kalendara, proračunski prihodi u zemljama regije bilježe stalan i stabilan rast.
Broj bankrota u Njemačkoj nastavlja trend rasta
BANKROTI
Broj bankrota u Njemačkoj nastavlja trend rasta
BERLIN - U prva tri mjeseca ove godine 5.209 tvrtki u Njemačkoj je podnijelo zahtjev za bankrot, objavio je u petak Savezni ured za statistiku, nastavljajući uzlazni trend.
Air Serbia u potpunosti obnovila regionalnu flotu
OBNOVA
Air Serbia u potpunosti obnovila regionalnu flotu
BEOGRAD - Deseti avion Air Serbije tipa ATR 72-600, sa registarskom oznakom YU-ASC sleteo je danas na aerodrom „Nikola Tesla“ u Beogradu i posle obaveznih procedura trebalo bi da uđe u saobraćaj Air Serbiije u narednim danima.
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
KATASTROFA
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
ZAGREB - Državni ured za reviziju utvrdio je financijskom revizijom za 2022. da je 48 od 56 bolnica iskazalo kumulirani manjak od gotovo 1,2 milijarde eura, ali i da nisu poduzimane sve aktivnosti kako bi se uredilo upravljanje i održavanje skloništa za građane.
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe
PONUDA
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

ZAGREB - Podravka je u petak putem Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE