GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Potpisan ugovor o unapređenju infrastrukture u riječkoj luci vrijedan 268 milijuna kuna

Potpisan ugovor o unapređenju infrastrukture u riječkoj luci vrijedan 268 milijuna kuna
ŠIRENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.09.2020 / 16:32
Autor: SEEbiz / H
RIJEKA - Ugovor za izvođenje radova u okviru projekta “Unapređenje infrastrukture luke Rijeka – Bazen Rijeka”, vrijedan 268 milijuna kuna s PDV-om, od čega je 85 posto sufinancirano financijskim instrumentom za povezivanje Europe (CEF), potpisan je u petak u Rijeci.

Ugovor, koji obuhvaća radove na rekonstrukciji infrastrukture na Praškom, Budimpeštanskom i Bečkom pristaništu te Visinovom, Orlandovom i De Franceschijevom gatu riječke luke, potpisali su predsjednik Uprave Luke Rijeka Duško Grabovac i direktor tvrtke Kolektor Koling Tine Vadnal.

Predviđena je obnova 109.420 četvornih metara kolničke površine s pripadajućim instalacijama, 12.161 metar željezničke pruge i 1.625 metara kranskih kolosijeka. Završetak radova se očekuje do kraja 2022. godine.

Ravnatelj Lučke uprave Rijeka Denis Vukorepa istaknuo je da je u proteklih godinu i Lučka uprava kao ugovaratelj i glavni koordinator pokrenula sedam projekata za obnovu i modernizaciju riječke luke, ukupne vrijednosti 132,8 milijuna eura, koji se sufinanciraju iz CEF-a. Priprema se dokumentacija za prijavu za nove projekte u razdoblju od 2021. do 2027. godine, među kojima su izgradnja putničkog terminala na Molo longu i spajanje nasipavanjem dvaju gatova kod Praške obale, kako bi se proširio operativni prostor.

Vukorepa je istaknuo da je “zbog nečinjenja prošle Uprave Luke Rijeka zamalo propao ovaj projekt” te da je aktiviran i zaključen zahvaljujući aktivnosti nove Uprave na čelu s Duškom Grabovcem.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković naveo je da taj projekt pokazuje značenje financiranja iz europskih fondova, navevši da je to još jedan argument za vrijednost članstva u EU. Bez sufinanciranja iz europskih fondova, podizanje razine konkurentnosti i jačanje riječke luke bilo bi nemoguće, rekao je.

Istaknuo je da je Vlada u proteklom mandatu vodila brigu o jačanju riječkog prometnog pravca, jačanju riječke luke i spašavanju brodogradilišta 3. maj. Nakon velikih ulaganja u lučku infrastrukturu slijedi izgradnja željezničke infrastrukture prema Rijeci, naveo je. Butković je naglasio da razina prometa u luci Kopar pada, a u Rijeci raste, ocijenivši da sve što se radi mijenja svijest i percepciju o luci Rijeka.

Istaknuo je da je važno dobro pripremiti i provesti projekte koji bi se financirali iz fonda od 22 milijardi eura raspoloživih Hrvatskoj. To će biti najvažniji test ove Vlade, kazao je.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel ustvrdio je da je za Rijeku luka izuzetno važna, gospodarski, ali i kao spoj grada s morem. Podsjetio je na jačanje investicijskih ciklusa od potpisivanja ugovora za Rijeka Gateway projekt 2003. godine, širenja kontejnerskog terminala na Brajdici, izgradnje novog terminala na Zagrebačkoj obali i povezujućih prometnica, ali i aktiviranja nekorištenih lučkih prostora za građane.

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina istaknuo je važnost ulaganja u lučku infrastrukturu i željeznicu te ceste, jer je, kako je naveo, bitno shvatiti da su ovdje vrata Europe.

Tagovi: Luka Rijeka, Duško Grabovac, Denis Vukorepa, Oleg Butković, Rijeka Gateway Project
PROČITAJ I OVO
Luka Koper s rekordnim brojem pretovarenih automobila
REKORDI
Luka Koper s rekordnim brojem pretovarenih automobila
KOPER - Broj pretovarenih automobila na auto terminalu u Luci Koper jutros je premašio 754.409. Time je premašen ukupan broj pretovarenih automobila u 2018. godini, koji se do sada smatrao rekordnim, priopćeno je iz Luke Koper.
Otvoren prvi IKEA Studio za planiranje u Srbiji
OTVORENJE
Otvoren prvi IKEA Studio za planiranje u Srbiji
BEOGRAD – IKEA Srbija otvorila je svoj prvi Studio za planiranje u našoj zemlji, sa ciljem da svoje proizvode i usluge učini još bližim i dostupnijim što većem broju ljudi.
Moj Posao: Infinum, Q agency i The Productive Company najbolji poslodavci u 2022.
ISTRAŽIVANJE
Moj Posao: Infinum, Q agency i The Productive Company najbolji poslodavci u 2022.
ZAGREB - Infinum u kategoriji velikih tvrtki, Q agency u kategoriji srednjih i The Productive Company u kategoriji malih najbolji su poslodavci u 2022. godini, pokazuju rezultati istraživanja zadovoljstva zaposlenika, koje je portal MojPosao proveo u 67 tvrtki.
Portugalski avioprijevoznik TAP obustavio 360 letova zbog štrajka
PROBLEMI
Portugalski avioprijevoznik TAP obustavio 360 letova zbog štrajka
LISABON - Portugalski TAP Air Portugal obustavio je 360 letova predviđenih za četvrtak i petak nakon što su piloti i kabinsko osoblje te aviokompanije počeli štrajk tražeći veće plaće, izvijestila je kompanija.
Novi mandat Upravi Ingre
ODLUKE
Novi mandat Upravi Ingre
ZAGREB - Dana 7. prosinca 2022. godine održana je sjednica Nadzornog odbora INGRE.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE