GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Postignut dogovor između Vlade i sindikata i radnica Orljave

Postignut dogovor između Vlade i sindikata i radnica Orljave
DOGOVOR
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.06.2021 / 17:16
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U Vladi je u srijedu postignut dogovor sa Novim sindikatom, Sindikatom tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske i radnicama požeške tvrtke Orljava o isplati zaostalih plaća i pronalasku novog strateškog partnera, nakon što su radnice ujutro prosvjedovale pred Banskim dvorima.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat izjavio je nakon pregovora s predstavnicima sindikata i radnica da do prosvjeda nije trebalo doći jer je Vlada u vezi sudbine Orljave već poduzela određene korake, koji su ranije najavljeni.

"Vlada ne bježi od svoje obveze, radnici će temeljem zakonskih osnova dobiti svoje tri neisplaćene plaće. Obećao sam, u sljedećih 10 dana radnici će primiti svoje plaće", rekao je Horvat novinarima u Banskim dvorima.

Horvat: Inzistiramo na pronalasku strateškog partnera za Orljavu

Poručio je da u ovome trenutku ne razmišljaju o likvidaciji firme, već inzistiraju na pronalasku strateškog partnera za Orljavu. Mislimo da drugog izlaza nema, počeli smo vrlo intenzivno razgovarati s Hemcom iz Đakova, kazao je.

"U ovome trenutku još nisu ispunjeni uvjeti pod kojima Vlada želi Hemca, odnosno pod kojima Hemco u Orljavu može ući, dok ne ispregovaramo konačne uvjete imamo još jednu malu nepoznanicu", kaže Horvat.

Najavio je da je ročište za Orljavu zakazano u petak, kada će tvrtka dobiti stečajnoj upravitelja.

"Ako odreagiramo pravodobno i brzo, možemo veliki dio radnika iz Orljave upogoniti da rade za Hemco", ustvrdio je Horvat.

Naglasio je da će država namiriti dio potraživanja Orljave, ali ostaju dobavljači i poslovni odnosi, koji su vrlo bitni.

"Dugovi Orljave prema dobavljačima u procesu kontroliranog stečaja moraju biti raspetljani i razriješeni. Nemamo puno vremena", kazao je Horvat.

No, Orljava nije Uljanik ili Treći maj pa ne vidi razloga zašto u sljedećih nekoliko dana ne bi mogli riješiti njezine probleme.

Na pitanje je li se Orljava mogla ranije riješiti, Horvat ističe da njezini dugovi nisu nastali unatrag godinu ili dvije, već su nastali nakon provedene predstečajne nagodbe.

"Tih 30 milijuna kuna, što kratkoročnih, što dugoročnih obveza generirano je unatrag pet godina. Je li se moglo sanirati unatrag dva, tri ili pet mjeseci - vjerojatno da", kaže Horvat.

Veliki dio je dug prema državi, odnosno prema pozajmici koju je dala tvrtka Državne nekretnine. "U ovome trenutku ne znam koliki je dug prema dobavljačima, to ćemo znati u petak ili ponedjeljak", dodao je.

Kiš: Premijer potvrdio da će dogovoreno biti izvršeno

Glavni tajnik Novog sindikata Tomislav Kiš izjavio je kako su s Vladom našli zajednički jezik i ustanovili zajedničke stavove, ciljeve i želje.

"Premijer je tu pomogao tako što je potvrdio da će ono što smo dogovorili biti izvršeno", dodao je.

Kiš je istaknuo da će radnička potraživanja biti isplaćena onako kako je rekao ministar Horvat i s time su zadovoljni.

"Ustanovili smo da je svima u interesu da tvrtka nastavi raditi sa što je moguće većim brojem radnika. Uspjeli smo se dogovoriti oko suradnje u stečajnom postupku i nakon toga", kazao je.

Naglasio je kako se prosvjed dogodio zbog zanemarivanja države, jer nije bilo komunikacije. "Možemo reći da je naš prosvjed ispunio svoj glavni i ključni cilj", ustvrdio je Kiš.

Tagovi: Orljava, Darko Horvat, Tomislav Kiš, Novi sindikat, Sindikat tekstila, obuće, kože i gume Hrvatske
PROČITAJ I OVO
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
UZLET
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
BERLIN - Njemački proizvođač oružja i inženjerska tvrtka Rheinmetall trebala je u ponedjeljak biti uključena u DAX indeks 40 vodećih dionica na Frankfurtskoj burzi, istiskujući Fresenius Medical Care (FMC) stručnjaka za dijalizu.
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu
RUDE
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu

VAREŠ - Istraživanje cinka, olova i srebra na području Općine Vareš ide planiranom dinamikom, a izgradnja infrastrukture, uključujući i tvornicu za preradu rude privodi se kraju dok se početak proizvodnje očekuje u trećem kvartalu 2023. godine.

Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
BANKOMATI
Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
ZAGREB - Kompanija Payten, lider na području ATM i POS usluga u Hrvatskoj te član ASEE grupe, jedne od najvećih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, preuzeo je mrežu od preko 150 bankomata diljem hrvatske obale od tvrtke NoteMachine Adria.
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
NEZADOVOLJSTVO
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
KUTINA - Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE