GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Posljedice nevremena će utjecati na rezultate Zavarovalnice Triglav i Save Re

Posljedice nevremena će utjecati na rezultate Zavarovalnice Triglav i Save Re
ŠTETE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.08.2023 / 07:34
Autor: SEEbiz / STA
LJUBLJANA - Ljetna nevremena u Sloveniji i široj regiji negativno će utjecati na poslovanje Zavarovalnice Triglav i Save Re.

Visinu štete još ne mogu procijeniti, no kako ističu u obje osiguravajuće kuće, financijski su stabilni i dovoljno likvidni. Osiguranicima poručuju da se prvo pobrinu za svoju sigurnost, a tek onda prijavljuju štetu.

Sloveniju su u lipnju i srpnju pogodila jaka nevremena s vjetrom i tučom, a početkom kolovoza obilne kiše izazvale su poplave u većem dijelu zemlje. Prirodne zamke prisutne su iu široj regiji.

Kako kažu u Zavarovalnici Triglav, konačna procjena materijalne štete koju su pretrpjeli njihovi kupci znat će se nakon smirivanja vremenskih prilika i kada bude moguć postupak popisa i procjene štete. To će se zatim provoditi nekoliko tjedana.

Grupa Triglav procjenjuje da će razina njenih masovnih šteta u 2023. godini značajno odstupati od dugogodišnjeg prosjeka. “To će imati negativan učinak na ostvarenje planiranog godišnjeg rezultata grupe, koji će biti ograničen zbog odgovarajuće reosigurateljne zaštite. Grupa Triglav ostaje financijski stabilna, primjereno likvidna i dobro kapitalizirana", napisali su u priopćenju.

Slično su ustvrdili i u Sava Re: "Osiguravajuća grupa Sava ima dostatnu likvidnost za štete nastale elementarnim nepogodama i sklopljena su odgovarajuća reosigurateljna pokrića koja osiguravaju pravovremenu isplatu šteta našim osiguranicima i očuvanje solidne financijske pozicije."

I u drugoj najvećoj osiguravateljskoj grupi u državi kažu da će se nastala šteta moći procijeniti tek kada se situacija konačno smiri. Trenutačno procjenjuju da će utjecaj prošlih događaja na poslovne rezultate Grupe Sava osiguranje biti u rasponu od 20 do 25 milijuna eura.

Utjecaj šteta koje će Sava Re pokriti kao rezultat prihvaćenog posla reosiguranja izvan grupe očekuje se uglavnom na austrijskom, hrvatskom i srpskom tržištu. "Za sada nije moguće dati procijenjeni iznos šteta, ali procjenjujemo da će utjecaj biti manji od materijalnog utjecaja šteta od ozljeda u Sloveniji", napisali su.

Ljetna uhićenja u dva osiguravajuća društva, čijim se dionicama trguje na Ljubljanskoj burzi, opisuju kao značajno odstupanje od uobičajenih odštetnih zahtjeva. Dionice Zavarovalnice Triglav već su u petak pojeftinile za 4,93 posto, a danas za dodatnih 4,88 posto, cijena dionice Save Re pala je za 2,51 posto nakon pada u petak od sedam posto.

Trenutno se popisuju i procjenjuju štete na područjima gdje to uvjeti dopuštaju, drugdje se čeka smirivanje vremenskih prilika. Ujedno se kupcima poručuje da prvo vode brigu o vlastitoj sigurnosti, a štetu prijave kada se situacija smiri. Osiguranike se potiče da imovinsku štetu prijave na daljinu.

Tagovi: Triglav, Sava Re, štete, nevrijeme, posljedice nevremena
PROČITAJ I OVO
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
DOBRA GODINA
Hugo Boss s rastom dobiti i prodaje u prvom kvartalu
BERLIN - Njemački luksuzni modni brend Hugo Boss izvijestio je u četvrtak da je njegov neto prihod u prvom tromjesečju koji se može pripisati dioničarima matične kompanije porastao za 9% na 38 milijuna eura (40 milijuna dolara) s prošlogodišnjih 35 milijuna eura.
Pevex lani povećao dobit 26 posto
RAST
Pevex lani povećao dobit 26 posto
ZAGREB - Trgovačka kuća Pevex imala je u prošloj godini rast prihoda od 15,5 posto, a dobiti 26 posto u odnosu na 2022. godinu, vidljivo je iz rezultata poslovanja objavljenih na Fininom servisu Infobiz.
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
VLAKOVI
Siemens će raditi vlakove za prvu brzu željeznicu u SAD-u
ESSEN - Njemački tehnološki div Siemens izvijestio je u četvrtak da je pred sklapanjem ugovora o isporuci vlakova za prvu brzu željeznicu u Sjedinjenim Državama.
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
BRODARI
Oštar pad prihoda i dobiti Maerska u prvom kvartalu
KOPENHAGEN - A. P. Moller-Maersk izvijestio je danas o oštrom padu prihoda i dobiti u prvom tromjesečju uz dvoznamenkasti pad vozarina koji je zasjenio veći obujam prevezenog tereta.
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
U PLUSU
Hrvatska pošta lani ostvarila 13,6 milijuna eura dobiti
ZAGREB - Hrvatska pošta u 2023. ostvarila je porast EBITDA za 9 posto u odnosu na godinu prije, na 25.3 milijuna eura, dok je neto dobit iznosila 13.6 milijuna eura, odnosno znatno je porasla zbog rasta vrijednosti financijske imovine, izvijestili su danas iz Hrvatske pošte.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE