GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Porast broja insolventnih poduzeća u Sloveniji

Porast broja insolventnih poduzeća u Sloveniji
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.05.2023 / 08:35
Autor: SEEbiz
LJUBLJANA - U sve više zemalja raste nelikvidnost tvrtki, što je bilo i očekivano zbog isteka mjera potpore vezanih uz pandemiju covida-19, navodi se u izvješću njemačke osiguravajuće kuće Allianz. Slovenija je također među zemljama koje bilježe porast slučajeva nelikvidnosti. Prošle godine kod nas je najveći porast stečajeva bio u prijevozu.

Nakon dvije godine pada tijekom pandemije covida-19, Allianzov globalni indeks insolventnosti poduzeća porastao je u usporedbi s kvartalom prošle godine. U trećem je tromjesečju na godišnjoj razini porastao za 14 posto, au zadnjem tromjesečju prošle godine za 11 posto, piše u izvješću objavljenom na stranicama osiguravajućeg društva.

Prvi dostupni podaci za siječanj i veljaču ove godine potvrđuju da će se trend rasta nelikvidnosti nastaviti. Pritom su istraživači primijetili porast nelikvidnosti, posebice u Nizozemskoj, nordijskim i baltičkim zemljama, kao i Japanu i Australiji.

Slovenija se također pridružila popisu zemalja koje bilježe porast slučajeva nelikvidnosti, naglašava Allianz Slovenija u priopćenju. Slovenija je prošle godine zabilježila porast stečajeva u sektorima prometa i skladištenja (+38 posto), informacijskih i komunikacijskih tehnologija (+15 posto), obrazovanja, zdravstva i socijalne skrbi te graditeljstva (+3 posto).

Prema Allianzu, porast korporativnih nesolventnosti diljem svijeta bio je uglavnom očekivan zbog isteka mjera potpore povezanih s pandemijom covida-19, previranja zbog rata u Ukrajini i dugotrajnog zatvaranja gospodarstva u Kini, što je utjecalo na opskrbne lance i sirovine cijene materijala..

Broj tržišta s trajno niskim kamatama mehanički se smanjuje i sada je ograničen na Kinu, Brazil, Italiju i Rusiju. Kako ističu, Rusija je poseban slučaj gdje je "ratna ekonomija" do sada uspjela nadoknaditi kraj moratorija na nelikvidnost.

Prema procjeni Allianza, globalni indeks nelikvidnosti ove će godine skočiti za 21 posto, a sljedeće godine za četiri posto. Ove godine polovica analiziranih zemalja vjerojatno će premašiti svoje razine nelikvidnosti prije pandemije, a 2024. to će učiniti tri od pet zemalja.


Niži gospodarski rast ove i sljedeće godine također će ostaviti svoje posljedice. „Prema našim izračunima, u godinama 2023−2024, europodručje i SAD trebat će u prosjeku 1,3 odnosno 1,5 postotnih bodova dodatnog rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) kako bi se broj slučajeva nelikvidnosti povećao. stabilizirati", ocjenjuju.

Financijska kriza poput one koja je izbila 2008. značila bi 21.600 dodatnih stečajeva u SAD-u i 99.900 u zapadnoj Europi 2023. i 2024., prema istraživačima.

Čak i bez veće financijske krize, kreditna kriza u razmjerima onoj s početka milenija, kada je tehnološki mjehurić puknuo, uzrokovala bi 12.900, odnosno 95.300 dodatnih slučajeva nelikvidnosti ove, odnosno sljedeće godine.

U slučaju zamrzavanja kredita, što bi zaustavilo nove zajmove, broj slučajeva nesolventnosti povećao bi se za dodatnih 10.700 u SAD-u i 46.300 u Europi, navodi Allianz.

Tagovi: nesolventna poduzeća, nesolvenstnost, nelikvidnost, slovenske tvrtke
PROČITAJ I OVO
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PROCJENA
Vrijednost Instituta u Igalu procijenjena na oko 70 milijuna eura
PODGORICA - Vrijednost Instituta "Dr. Simo Milošević" u Igalu procjenjuje se između 65 i 70 milijuna eura, ali se procjena mora dopuniti dodatnim podacima o vrijednosti hotelsko-turističkog kompleksa, kazao je ministar prostornog uređenja, urbanizma i državne imovine Crne Gore Janko Odović.
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
AKVIZICIJE
Mađarski fond preuzeo srpski Superior Foods
BEOGRAD - Mađarski fond privatnog kapitala Hodler Asset Management preuzeo je preostlaih 32% udjela u srpskoj kompaniji Superior Foods Bačinci, čime je postao jedini vlasnik, izvijestili su savjetnički timovi BDK Advokata i odvjetničkog ureda Nikolić koji su savjetovali kompanije u transakciji.
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
KAŠNJENJE
Starbucks ne može pronaći prostor u Podgorici
PODGORICA - Turska kompanija Zeren Group, koja je ranije najavila da će početkom godine otvoriti prvu Starbucks kafeteriju u Podgorici, navodno se suočava sa problemom jer ne može da nađe adekvatan prostor po prihvatljivoj cijeni, kazali su portalu Investitor dva izvora upućena u proces, insistirajući na anonimnosti.
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
REOVI
Buffettov Berkshire Hathaway srezao je ulaganja u Apple
OMAHA - Berkshire Hathaway Warrena Buffetta smanjio je svoj gigantski udio u Appleu u prvom tromjesečju.
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
ŠIRENJE
Hogan: Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu
BEOGRAD - Krajem godine, Air Serbia će proširiti svoje poslovanje na kineskom tržištu, koristeći prilike nastale oživljavanjem odlaznog turizma iz jedne od najjačih svetskih ekonomija nakon pandemije covida, napisao je James Hogan, bivši izvršni direktor Etihada.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE