GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Podravka nastavlja suradnju s istarskim kooperantima unatoč selidbi prerade u Kalnik

Podravka nastavlja suradnju s istarskim kooperantima unatoč selidbi prerade u Kalnik
PLANOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.07.2023 / 22:52
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Iz Podravke su u četvrtak, odgovarajući na upit Hine, naveli kako unatoč seljenju prerade industrijske rajčice iz Istre na kontinent, nastavljaju suradnju s istarskim kooperantima, od kojih godišnje otkupljuju nešto više od šest tisuća tona rajčica.

Nezavisni saborski zastupnik Marin Lerotić upozorio je u četvrtak da Podravka zatvara tvornicu za preradu rajčice u Umagu što dovodi u pitanje budućnost i opstanak malih i srednjih OPG-ova koja se bavi proizvodnjom istarske rajčice i odumiranjem još jednog dijela domaćeg poljoprivrednog sektora u Istri.

Iz Podravke su, pak, poručili kako "nastavak suradnje s lokalnim, istarskim kooperantima niti u jednom trenutku nije doveden u pitanje", već se suradnja nastavlja i nastavljaju je razvijati.


Radnici koji su radili u tvornici za preradu rajčice u Umagu su Podravkini radnici iz rovinjske Mirne, pa tako iz koprivničke kompanije kažu kako nema gubitka posla zbog zatvaranja umaške tvornice. Iz Podravke navode i da su tijekom procesa donošenja te odluke kontinuirano vođeni razgovori sa svim ključnim dionicima, uključujući gradonačelnika Umaga.

"Podravkina suradnja s istarskim kooperantima nastavlja se i dalje i njome smo izuzetno zadovoljni. S njima kontinuirano komuniciramo, obavještavamo ih o svim našim planovima. Istarska rajčica nam je važna jer je riječ o iznimnoj kvaliteti sirovine, pa ćemo poticati naše kooperante da povećavaju proizvodnju i sve što proizvedu ćemo otkupiti", istaknuli su iz Podravke navodeći kako će u budućnosti i dalje nastaviti zajednički raditi na izboru najboljih sortimenata rajčice, zaštite usjeva i prihrane.

Iz Podravke su kazali i da su trenutno u procesu izgradnje otkupne stanice u umaškoj gospodarskoj zoni Ungariji, čiji se završetak očekuje tijekom 2024. godine. "I to potvrđuje naše dugoročne planove nastavka primarnog otkupa i obrade istarskih rajčica na novoj lokaciji u Umagu", istaknuli su.

Podravka je, kako su naveli, odlučila proizvodnju industrijske rajčice preseliti na kontinent, jer sadašnja lokacija nije pogodna za nastavak rada tvornice. "Nakon detaljnih analiza i razmatranja mogućih opcija donesena je odluka da će prerada biti premještena u tvornicu za preradu voća i povrća u Kalniku", naveli su iz Podravke.

Napominju kako proizvodnju industrijske rajčice dodatno jačaju i na kontinentu, a sve zbog potrebe za većim količinama. Pritom vjeruju kako će postojeći i novi kooperanti još i značajnije doprinijeti razvoju domaće sirovinske baze te na taj način dodatno ojačati Podravkin proizvodni proces.

Podravka, kako su rekli, nastavlja provoditi svoj strateški cilj revitalizacije kooperantske suradnje s poljoprivrednicima te modernizacije industrijske proizvodnje i prerade voća i povrća.

Temeljni cilj je povećanje samodostatnosti industrijskog povrća i voća za potrebe vlastite proizvodnje, zbog poremećaja na globalnom tržištu nabavke sirovina, rasta cijena i troškova proizvodnje, ali i snažne potrebe za pokretanjem moderne poljoprivrede u Hrvatskoj, istaknuli su iz Podravke.

Ove godine planiraju za potrebe svoje proizvodnje uzgojiti oko 13 tisuća tona rajčice, a otkupljuje sve količine koje njihovi kooperanti proizvedu. Nešto više od šest tisuća tona rajčica proizvodi se i otkupljuje u Istri, a ostatak se uzgaja na površinama u kontinentalnom dijelu Hrvatske.

Podravka industrijsku rajčicu proizvodi na ukupno oko 230 hektara, od čega su 82 hektara vlastite površine, a ostatak su ugovorene kooperantske površine, koje se u nadolazećim godinama planiraju značajno povećavati. Kako su još istaknuli iz Podravke, u budućnosti planiraju uzgoj do 40 tisuća tona rajčice.

Tagovi: Podravka, Kalnik
PROČITAJ I OVO
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
PAD
Dobit Salzgittera pala u prvom polugodištu
ESSEN - Dobit prije oporezivanja smanjila se njemačkom čeličnom divu Salzgitter AG u preliminarnim rezultatima za prvu polovicu 2024., dok je u drugom tromjesečju skliznula u minus, u usporedbi s istim razdobljima prethodne godine.
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
RAST
Snažan rast beogradskog aerodroma u prvom polugodištu
BEOGRAD - Zračna luka Nikola Tesla u Beogradu u prvom je polugodištu zabilježila 39.580 letova, što je devet posto više nego u istom razdoblju prošle godine.
Mađarska istražuje Aldi
ISTRAGA
Mađarska istražuje Aldi
BUDIMPEŠTA - Mađarski ured za zaštitu tržišnog natjecanja (GVH) u četvrtak je najavio pokretanje istrage protiv lokalne jedinice njemačkog lanca supermarketa Aldi zbog sumnje na nepoštenu poslovnu praksu, navodi se u izvješću državnog medija MTI.
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
VLASNIŠTVO
Mišković i službeno postaje stopostotni vlasnik sarajevske tvrtke Standard Nekretnine
BEOGRAD - Srbijanski biznismen Miroslav Mišković službeno će preuzeti sarajevsku tvrtku Standard nekretnine, s obzirom da je ponuda koju je poslao prihvaćena.
Otvoren stečaj nad Varteksom
STEČAJ
Otvoren stečaj nad Varteksom
VARAŽDIN - Targovački sud u Varaždinu otvorio je danas stečaj Varteksa i za stečajnog upravitelja imenovao Tomislava Đuričina, a za 8. listopada zakazao je ročište na kojem će se ispitati tražbine vjerovnika i odlučivati o daljnjem tijeku postupka.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE