GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Počinje obnova i sanacija Krčkog mosta

Počinje obnova i sanacija Krčkog mosta
MOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.06.2020 / 12:11
Autor: SEEbiz / H

KRK - Od ponedjeljka, 15. lipnja se ne plaća mostarina za Krčki most, a tijekom sljedeće dvije godine provest će se obnova i sanacija mosta, vrijedna 44,6 milijuna kuna, istaknuto je na svečanosti ukidanja mostarine i potpisivanja ugovora za obnovu na kojom su bili i ministri prometa i turizma Oleg Butković i Gari Cappelli.

Ugovor o sanaciji betonskih površina i kolničke ploče mosta, radovima koji će se izvoditi tijekom sljedeće dvije godine u četiri faze, potpisali su predstavnici Autoceste Rijeka - Zagreb (ARZ) i zajednice ponuditelja u kojoj su hrvatske tvrtke Sitolor, Spegra i Geotehnika. Ugovor o stručnom nadzoru i kontroli kvalitete radova potpisali su predstavnici ARZ-a i Instituta IGH, a na prigodnoj su svečanosti ukidanja naplate mostarine i potpisivanja ugovora bili i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i ministar turizma Gari Cappelli.

Butković je tom prigodom podsjetio kako je prije pet godina, tijekom mandata bivše, SDP-ove vlade, bila u planu monetizacija i prodaja autocesta i Krčkog mosta, odnosno njihovo davanje na korištenje na 50 godina. "Smatrali smo to štetnim, krenuli u refinanciranje duga cestovnog sektora, a autoceste su ostale u našem vlasništvu", rekao je.

Istaknuo je kako je nađen način i kako izuzeti Krčki most od plaćanja mostarine. Za to je trebala jedna i pol godina, jer je trebalo pregovarati s financijskim institucijama, zbog ukupnog duga cestarskog sektora. Vlada je potom odlučila o uštedama i o spajanju ARZ-a i Hrvatskih autocesta (HAC), što je omogućilo i ukidanje mostarine, kazao je Butković.

Istaknuo je kako je potrebno privući turiste te da, uz ukidanje mostarine za otok Krk, tijekom ljeta neće biti sezonskog 10-postotnog povećavati cestarine na autocestama, a neće se uvoditi ni sezonska naplata na trajektima.

I ministar turizma poručuje da je ukidanje mostarine, zajedno s odlukom da se zadrže zimske cijene na autocestama i trajektima, iznimno važno za turizam na kvarnerskim otocima, pogotovo za domaće turiste od kojih ima velika očekivanja.

Ministar Butković najavio je i izgradnju tzv. krčke plave magistrale, koja bi rasteretila promet na otoku. Prvi dio te ceste, dugačke 23 kilometra, stajao bi 500 milijuna kuna, a novac će se osigurati iz operativnog programa 2021.-2027., rekao je Butković, koji očekuje da se ta cesta uvrsti u županijski prostorni plan, kao i u planove gradova i općina.

Spomenuo je kako je u prometnoj strategiji do 2030. predviđena i varijanta izgradnje novog mosta za otok Krk te kako treba razmišljati i o dolasku željeznice na taj otok.

Butković je istaknuo kako ARZ, uz obnovu Krčkog mosta, planira i izgradnju čvora Trinajstići na riječkoj obilaznici, za što se očekuje raspisivanje natječaja.

Komentirajući na upite novinara navode čelnika Krka, Omišlja i Punta da je odluka o ukidanju mostarine u predizborno vrijeme ustvari podcjenjivanje građana, Butković je rekao kako "ovo nije predizborni skup, ni odluka". Odluka Vlade je donesena prije mjesec i pol dana, a pregovori su trajali godinu i pol, ponovio je.

"Predizborni skup je bio noćas u pola noći, koliko ja vidim. Mi nismo zvali građane, pozvali smo službeno sve gradonačelnike i načelnike, neki su došli, neki nisu. Smisao politike je uvijek da su ljudi, kada ministar donese ili predloži neku odluku, sretni i zadovoljni, znači da donosimo dobre odluke", rekao je Butković.

Naime, gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, i načelnik Punta Marinko Žic nisu bili na današnjoj svečanosti, nego su priopćenjem pozdravili odluku o ukidanju mostarine, zahvalili na prihvaćanju njihove inicijative te ukazali na nužnost hitnog ulaganja u most.

"Ovim putem izražavamo žaljenje zbog odluke Ministarstva mora, prometa i infrastrukture i ministra Olega Butkovića da se ovakvi uspjesi građana Primorsko-goranske županije realiziraju tek u izbornoj kampanji, što je politički legitimno, ali prema građanima duboko potcjenjivački", naveli su.

Osim toga, Primorsko-goranski savez (PGS) pozvao je građane i noćas priredio prigodnu proslavu i "doček oslobođenja mosta od naplate". Tako je u ponoć predsjednik PGS-a i gradonačelnik Krka Darijo Vasilić na Krčkom mostu otvorio pjenušac, a posljednje dizanje rampe i prestanak naplate mostarine na mostu je proslavila i veća skupina građana.

Primjena odluke o prestanku naplate cestarine na Krčkom mostu počela je u ponoć, u noći s 14. na 15. lipnja.

Naplatne kućice do daljnjega će ostati na mostu, ali će rampe biti podignute i promet će se odvijati bez zaustavljanja.

Vozila u smjeru Krka će se prometnom regulacijom usmjeravati u dvije prometne staze, dok će vozila u smjeru kopna prometovati kao i do sada, jednom prometnom trakom.

Tagovi: Krčki most, Oleg Butković, Gari Cappelli, Autocesta Rijeka-Zagreb
PROČITAJ I OVO
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
POBOLJŠANJE
Ingra: Znatno bolji rezultat nego lani
ZAGREB - Prihodi od prodaje Ingre u prvih devet mjeseci iznose 13 milijuna kuna, što je za milijun kuna manje u odnosu na prvih devet mjeseci 2019. godine.
Oštar pad neto dobiti Dukata
POTONUĆE
Oštar pad neto dobiti Dukata
ZAGREB - Dukat je u prvih devet mjeseci ostvario neto dobit od 9,1 milijun kuna, što je pad za 30,6 milijuna kuna ili 77,1 posto u odnosu na isto razdoblje lani, pokazuje financijsko izvješće te kompanije objavljeno u petak.
Vjerovnici pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.
ODLUKE
Vjerovnici pristali dokapitalizirati Uljanik 1856.
PULA - Jučer je održana Skupština vjerovnika Uljanik brodogradilišta u stečaju na kojoj je donesena odluka da se sva imovina neophodna za obavljanje brodograđevne djelatnosti unese u temeljni kapital nove tvrtke – Uljanik Brodogradnja 1856.
Aluminij ponovno pokrenuo proizvodnju
DOBRE VIJESTI
Aluminij ponovno pokrenuo proizvodnju
MOSTAR - Mostarski Aluminij ponovo je u pogonu nakon više od godinu dana, izvijestila je BHRT.
S tržišta povučena Domaća kobasica Braće Pivac
POVLAČENJE
S tržišta povučena Domaća kobasica Braće Pivac
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede izvijestilo je u petak da je s tržišta povuklo Domaću kobasicu koju proizvodi Mesna industrija Braća Pivac, zbog neoznačenog sadržaja soje na deklaraciji proizvoda.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE