GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pivac skuplja dionice dionice Croatia osiguranja

Pivac skuplja dionice dionice Croatia osiguranja
KUPNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.01.2024 / 16:27
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Nakon Kraša, Podravke i Spana, vlasnici Mesne industrije Braća Pivac iz Vrgorca pronašli su u Croatia osiguranju (CO) novu metu ulaganja u kupnju dionica.

Prema jučerašnjem stanju knjige dioničara CO-a, Neven Pivac sedmi je po veličini dioničar našeg najvećeg osiguravatelja, a kada mu se pridoda dionički udjel Kraša u toj kompaniji, njezin je četvrti po veličini suvlasnik.

Zagrebački Kraš, podsjetimo, u većinskom je vlasništvu Mesne industrije Braća Pivac, a Kraš je vlasnik 0,33 posto dioničkog kapitala CO-a. Iako i Neven Pivac kontrolira mali vlasnički udio u našem najvećem osiguravatelju, od 0,05 posto, vlasništvo im se itekako isplati. Naime, prema prijedlogu Uprave CO-a za predstojeću skupštinu društva, dioničarima bi se iz dobiti kompanije za prethodna godišta isplatila dividenda od 151,27 eura po dionici. Stoga će Kraš inkasirati 153,5 tisuća eura, a Pivac 23,3 tisuće eura iz dividende CO-a, pišr Jutarnji list.

Ako dioničari Croatia osiguranja podrže spomenuti prijedlog Uprave, bit će to prvi put nakon duljeg niza godina da se vlasnicima redovitih dionica te kompanije isplaćuje dividenda. S druge strane, vlasnici povlaštenih dionica CO-a u istom su razdoblju ubirali dividende, ali u znatno manjim iznosima od svote koju će dobiti za 2022. I vlasnicima povlaštenih dionica CO-a bit će podijeljeno po 151,27 eura za dionicu, a lani im je, primjerice, isplaćena dividenda od 14,86 eura.

Kada se očekivani prihodi od dividendi u CO-u pridodaju lanjskim prihodima MI Braća Pivac od dividendi u Krašu, Podravci i Spanu, dolazi se do ukupnog iznosa od dva milijuna eura na kontu braće Pivac. A nešto će im još kapnuti ove godine nakon što, primjerice, Kraš i Podravka odluče u upotrebi dobiti za 2023. Na koncu, tu je i dobit same Mesne industrije, koja je u 2022. iznosila 11,1 milijun eura s opcijom njezina zadržavanja u kompaniji

Braća Pivac stalno povećavaju ulaganja u dionice domaćih tvrtki otkako su 2011. počeli kupovati dionice Kraša. U 2022., primjerice, ulaganje u Podravkine dionice bila im je jedna od najvećih investicija, a prema poslovnom izvješću, Mesna industrija Braća Pivac uložila je deset milijuna eura, i to na kredit.

Kupnju dionica koprivničkog gospodarskog ponosa nastavili su i tijekom prošle godine, jer su krajem 2022. kontrolirali 4,99 posto dionica Podravke, a trenutno je taj udio 5,21 posto.

Za razliku od Podravke, u Croatia osiguranju trenutni je raspored snaga u knjizi dioničara takav da u dogledno vrijeme nije izgledno izraženije povećanje vlasništva MI-ja Braća Pivac. Adris Grupa kontrolira 66,71 posto, a država 30,75 posto dionica našeg najvećeg osiguravatelja. Pretežni vlasnici ne namjeravaju smanjivati svoje udjele u CO-u.

U Krašu je po pitanju vlasništva nad dionicama kompanije nastala bonaca nakon velike borbe za prevlast tijekom 2019. između MI-ja Braća Pivac i kompanije Kappa Star Limited u vlasništvu beogradskog biznismena Nebojše Šaranovića. Uloživši u Kraševe dionice oko 26 milijuna eura, Šaranović je stekao 32,24 posto vlasništva u kompaniji i na tome se zasad zaustavio. U Spanu MI Braća Pivac još nije među deset najvećih dioničara s obzirom na dostignuti udjel od 0,4 posto vlasništva.

Budući da MI Braća Pivac kontinuirano povećava i prihode, udio prihoda iz dividendi u ukupnim prihodima kompanije još je simboličan. U 2022. kompanija je prvi put premašila dvije milijarde kuna ukupnog prihoda, od čega je 98 posto ostvareno u prodaji suhomesnatih proizvoda. Vlasništvo nad dionicama u drugim tvrtkama predstavlja i imovinu tvrtke, a tu je već važnost vlasništva Mesne industrije Braće Pivac u Krašu i Spanu (u daleko manjoj mjeri) izraženija. Naime, u ukupnoj imovini Mesne industrije vrijednost dionica u drugim tvrtkama sudjeluje s respektabilnih 12 posto.

Tagovi: pivac, croatia, croatia osiguranje, adris, kraš, podravka
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE