GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pivac postao jedan od najvećih dioničara Podravke

Pivac postao jedan od najvećih dioničara Podravke
KUPNJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2022 / 08:57
Autor: SEEbiz
KOPRIVNICA - Mesna industrija Braća Pivac nastavila je kupovati dionice Podravke.

Portal Danica objavio je jučer da je Mesna industrija Braća Pivac kupila 7500 dionica Podravke od člana Uprave Belupa Marka Đereka, koji je prošle srijede prodao 7500 opcijskih dionica. Đerek je, kako se pojašnjava u tekstu na tom portalu, dionice preuzeo od Podravke i prodao na burzi za 4,59 milijuna kuna te je upravo tog dana, u srijedu, Mesna industrija Braća Pivac kupila točno 7500 dionica.

Prema procjeni portala Danica, Mesna industrija Braća Pivac ima 234.159 dionica, čija je tržišna vrijednost blizu 144 milijuna kuna te su osmi najveći dioničar Podravke, odmah iza mirovinskih i državnih fondova. Njezin udjel u Podravki je oko 3,3 posto. U investitorskim krugovima, međutim, spekulira se da taj podatak vjerojatno nije točan. Dio investitora bliskih Zagrebačkoj burzi procjenjuje da je vrgoračka tvrtka vrlo blizu granice od pet posto, koliko može kupovati na skrbnički račun.

Nakon što dosegne pet posto udjela, a procjena je da je Mesna industrija Braća Pivac jako blizu tome, mora se javno objaviti ime i udjel investitora.

Za razliku od Kraša, čije je dionice Mesna industrija Braća Pivac kupovala niz godina, a tek onda su odlučili krenuti u konačni pohod i preuzimanje, ovaj put to, kako doznajemo, neće biti slučaj. No, nikad se ne zna, jer u vrgoračkoj tvrtki uvijek su isticali kako je Podravka dobra dionica te da je riječ o nisko zaduženoj tvrtki koja ima prihvatljivu cijenu.

U svakom slučaju, poznato je da nisu skloni partnerstvima, već vole samostalno voditi poslovanje svojih tvrtki, i to uspješno rade. Investicijski analitičari ističu da nije logično da Podravka, prema sadašnjoj vrijednosti dionica, vrijedi manje od cijene po kojoj je prodan Ledo, odnosno cijela poslovna grupa zamrznute hrane Nomad foods (615 milijuna eura). Također, tu su i rezultati za prvih devet mjeseci ove godine. Prema njima Grupa Podravka u prvih je devet mjeseci ostvarila neto dobit nakon manjinskih interesa od 269,1 milijun kuna, što je rast od 3,8 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dok su prihodi od prodaje porasli za 9,7 posto, na 3,7 milijardi kuna. Prihodi segmenta Prehrane u devet mjeseci pritom su rasli 11,1 posto, dok je segment Farmaceutike zabilježio rast prihoda od pet posto.

Iz tog razloga smatraju da je kupovanje dionica Podravke dobra odluka Mesne industrije Braća Pivac jer Podravka ove godine očekuje visoku dobit, između 500 i 600 milijuna kuna. Također, veći su prinosi na dionice nego na štednju.

Podravka je u protekla dva tjedna, kako je objavio portal Danica, otpustila 15.800 vlastitih dionica vrijednih 9,7 milijuna kuna na tržištu u korist sadašnjih i bivših menadžera kompanije. Riječ je o opcijskim dionicama. Kako doznaje portal Danica, bivši i sadašnji menadžeri Podravke ovog časa imaju pravo na ukupno 176.000 opcijskih dionica tržišno vrijednih čak 108 milijuna kuna. Lani su u ovo doba menadžeri imali pravo na ukupno oko 250.000 dionica. Neke su opcije u međuvremenu iskorištene.

Zbog toga, piše Danica, Podravka ove godine gotovo svakodnevno mora kupovati dionice na burzi da bi imala dovoljnu količinu za menadžere. Danas Podravka više nema niti 100.000 vlastitih dionica.

Tagovi: Mesna industrija braća Pivac, Pivac, Podravka, Marko Đerek, Kraš
PROČITAJ I OVO
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
KARIJERE
Krešimir Dominić postao operativni direktor tvrtke VIDI
ZAGREB - VIDI, izdavačka kuća i edukacijsko-tehnološki start-up, ubrzano se razvija uslijed investicije VC fonda Feelsgood. Razvoj tvrtke osnažit će pozicija novog operativnog direktora (Chief Operating Officer) koju preuzima Krešimir Dominić.
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
UZLET
Tržišna kapitalizacija Rheinmetalla premašila 10 milijardi eura
BERLIN - Njemački proizvođač oružja i inženjerska tvrtka Rheinmetall trebala je u ponedjeljak biti uključena u DAX indeks 40 vodećih dionica na Frankfurtskoj burzi, istiskujući Fresenius Medical Care (FMC) stručnjaka za dijalizu.
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu
RUDE
Eastern Mining krajem godine počinje s preradom rude u Varešu

VAREŠ - Istraživanje cinka, olova i srebra na području Općine Vareš ide planiranom dinamikom, a izgradnja infrastrukture, uključujući i tvornicu za preradu rude privodi se kraju dok se početak proizvodnje očekuje u trećem kvartalu 2023. godine.

Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
BANKOMATI
Payten od kompanije NoteMachine Adria preuzeo više od 150 bankomata na Jadranu
ZAGREB - Kompanija Payten, lider na području ATM i POS usluga u Hrvatskoj te član ASEE grupe, jedne od najvećih IT kompanija u jugoistočnoj Europi, preuzeo je mrežu od preko 150 bankomata diljem hrvatske obale od tvrtke NoteMachine Adria.
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
NEZADOVOLJSTVO
Sindikati Petrokemije najavljuju prosvjed i apeliraju na pokretanje proizvodnje
KUTINA - Reprezentativni sindikati Petrokemije ustvrdili su u ponedjeljak da što prije treba pokrenuti proizvodnju u Petrokemiji jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE