GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici

PIK Rijeka prodaje i pekaru na Vežici
PRODAJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.04.2023 / 09:12
Autor: SEEbiz
RIJEKA – Nakon Tonke, i miris riječkog kruha nestat će iz grada, a vrijeme će pokazati koliko se (i) ovog puta može vjerovati najavama Gina Pastorčića, direktora PIK-a, da se proizvodnja kruha i tjestenine samo seli izvan Rijeke, na Kukuljanovo.

Isto su tako postojale najave da će se i PIK-ova mljekara seliti u Liku, pa se na kraju ispostavilo da je riječ o goloj prodaji nekretninskog kompleksa od blizu 8.000 četvornih metara na Škurinjama. Sedam i pol desetljeća duga tradicija proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda s istarskih, goranskih i ličkih pašnjaka zauvijek je izbrisana iz portfelja PIK-a, a tek treba vidjeti što će na kraju ispasti od prodaje Tonkinih nekretnina na Škurinjama.

Na tim nekretninama u zemljišnim knjigama nedavno je stavljena zabilježba sudskog spora zbog tužbe kojom se traži da se kupoprodajni ugovor kojeg je Pastorčić, kao Uprava PIK-a u travnju prošle godine sklopio s Auto-Hrvatskom – Stanicom za tehnički pregled iz Osječke ulice, proglasi ništetnim i pravno nevaljanim.

Od Uprave PIK-a odnosno Gina Pastorčića tražili smo da nam pojasni zašto se kod prodaje Pekare na Vežici traži suglasnost Skupštine dioničara dok to kod prodaje Tonkine mljekare na Škurinjama u proljeće prošle godine nije bio slučaj. Tražili smo i da nam se pobliže precizira kako i kada se planira izvesti to preseljenje PIK-ovog pekarstva u pogone na Kukuljanovu, kao i što će biti s Paštarijom u središtu grada. I zadnje, ali ne manje važno, htjeli smo čuti kako se planiraju zatvoriti nemali krediti koji opterećuju PIK-ove nekretnine te o kojim se to potraživanjima od strane Plodina prema PIK-u u iznosu od 2.000.000 eura konkretno radi, što je osigurano založnim pravom na vežičkim pogonima.

Evo odgovora kojeg su dobili u Novom listu.

– Poslovni procesi PIK-a Rijeka realiziraju se u skladu s ranije najavljenim planovima, već objavljenima u javnosti, a sve sa ciljem optimizacije poslovanja i pronalaska najboljeg rješenja za stabilnu budućnost tvrtke. S obzirom na postojeće stanje proizvodnih pogona i ograničenja prostornog planiranja, PIK Rijeka strateški se opredijelio na preseljenje proizvodnje u industrijsko proizvodne zone, te postupno izmještanje postojećih pogona iz grada uz održavanje kontinuiteta proizvodnje. Jasno je kako proces preseljenja i modernizacije zahtijeva velika ulaganja, no s fokusom na uvjete rada naših zaposlenika kao i održavanja visoke kvalitete proizvoda, to je budućnost PIK-a Rijeka, zbog čega je ta odluka sada stavljena na dnevni red Skupštine. Realizacijom ovog posla trajno će se riješiti i svi tereti koje spominjete kako bi se stvorila zdrava osnova za nastavak proizvodnje i dodatno smanjilo kreditno zaduženje. Izvještaj o vrijednosti i vremenskom okviru pojedinih poslovnih procesa, koje tvrtka provodi s ciljem optimizacije poslovanja predaju se dioničarima na sjednicama Skupštine društva, navodi Gino Pastorčić.

Dok pravno vrije oko kupoprodajne transakcije bivše PIK-ove mljekare, Gino Pastorčić za 3. svibnja sazvao je izvanrednu Glavnu skupštinu na kojoj bi mu dioničari trebali dati suglasnost za prodaju pogona PIK-ove Pekare na Vežici. Riječ je o još većem nekretninskom “kolaču” nego što su to bili Tonkini na Škurinjama. Radi se o kompleksu koji se prostire na blizu 14.000 četvornih metara za koje je, ako je vjerovati PIK-ovim revizorima, Pastorčić još prije dvije godine potpisao predugovor o kupoprodaji i uplaćena je kapara od 1.000.000 eura. Uvažavajući ovu činjenicu, ispada da se ova suglasnost dioničara PIK-a traži post festum, naročito ako se ima u vidu da predugovori o kupoprodaji imaju svoju pravnu težinu. U svijetlu situacije u kojoj se nalazi PIK, odnosno njegov vodeći dvojac na čelu s Pastorčićem i Igorom Borovcem, koji su otkupom poslovnih udjela u PIK-ESOP-u prije četiri godine sebi otvorili vrata da imaju kontrolu nad cijelim PIK-om, ishodovanje suglasnosti Glavne skupštine kod prodaje imovine zakonska je obveza koja već ostavlja svoje pravne posljedice kod prodaje Tonkine mljekare na Škurinjama u vidu tužbe i zabilježbe sudskog spora.

Tagovi: PIK Rijeka, Gino Pastorčić, Kukuljanovo, Auto Hrvatska
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE