GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pfizer-BioNTech testiraju snažniju treću dozu cjepiva protiv covida-19

Pfizer-BioNTech testiraju snažniju treću dozu cjepiva protiv covida-19
CJEPIVO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.02.2021 / 15:16
Autor: SEEbiz / H

NEW YORK - Pfizer Inc i BioNTech SE rekli su u četvrtak da testiraju treću dozu svoga cjepiva protiv covida-19, kako bi bolje razumjeli imunosni odgovor protiv novih sojeva virusa.

Također su u pregovorima s regulatorima po pitanju testiranja cjepiva koje je poboljšano kako bi posebno štitilo protiv vrlo prijenosnog novog soja pronađenog u Južnoafričkoj Republici i drugdje, poznatog kao B.1.351, što je drugi dio iste studije.

Tvrtke vjeruju da će njihovo trenutno cjepivo koje se uzima u dva navrata djelovati protiv južnoafričkog soja, kao i onog pronađenog u Velikoj Britaniji. No studije će dopustiti proizvođačima cjepiva da budu pripremljeni ako i kad više zaštite bude potrebno, rekli su.

"Stopa mutacija kod trenutnog virusa je viša nego što je to očekivano", rekao je u intervjuu voditelj istraživačkog tima Pfizera, Mikael Dolsten.

"Razumna je vjerojatnost da ćemo stalno morati unaprjeđivati. Što se tiče snage cjepiva, postoji mogućnost da će se morati mijenjati ovisno o izmjenama sojeva, no ne nužno svake godine."

U prvom stadiju prve verzije istraživanja, trećina doze od 30 mikrograma bit će dodijeljena 144 osobe koje su primile cjepivo prije 6 do 12 mjeseci u prvoj fazi sigurnosnog testiranja.


Ako se uzme u obzir da će biti odobreno, poboljšano cjepivo će također biti testirano, i kao dodatna doza za one ljude koji su se već cijepili i za one koji se još nisu cijepili, rekao je Dolsten.

Testiranjem se neće mjeriti učinkovitost kao što je to činjeno prošle godine u njihovoj trećoj fazi testiranja. Umjesto toga, mjerit će se odgovor antitijela te proučavati može li krv primatelja neutralizirati nove sojeve koronavirusa, kao i sigurnost treće doze.

SAD je otkrio svoj prvi slučaj južnoafričkog soja u siječnju te se dosad taj soj pojavio u 14 saveznih država, prema podacima američke vlade. Neka istraživanja daju do znanja da je otporniji na postojeća cjepiva od drugih sojeva koronavirusa.

Dolsten iz Pfizera je kazao da mRNA cjepiva poput Pfizerovog i BioNTechovog stvaraju snažan odgovor. No da imunosni odgovor može oslabiti s vremenom.

Vjeruje da će treća doza njihova cjepiva stvoriti sličan ili bolji odgovor nego druga doza, te bi mogao biti logičan sljedeći korak da se bude ispred sojeva koji će cirkulirati.

"Vjerujemo da naše cjepivo ugrubo funkcionira protiv svih sojeva koronavirusa", rekao je Dolstein, rekavši da se tvrtke "žele pripremiti za sve mogućnosti te se voditi podacima i znanošću."

Dolstein je rekao da će se novo testiranje raditi u SAD-u.

Moderna INC je rekla u srijedu da radi sa znanstvenicima američke vlade na istraživanju eksperimentalnog snažnijeg cjepiva koje cilja na sojeve virusa pronađene u Južnoafričkoj Republici.

Tagovi: Pfizer, BioNTech, cjepivo protiv koronavirusa
PROČITAJ I OVO
PepsiCo najavio proširenje regenerativne poljoprivredne prakse na više od tri miliona hektara
NAJAVE
PepsiCo najavio proširenje regenerativne poljoprivredne prakse na više od tri miliona hektara
BEOGRAD – Kompanija PepsiCo najavila je da planira proširenje regenerativne poljoprivredne prakse na više od tri miliona hektara, što je gotovo jednako ukupnoj poljoprivrednoj površini koju kompanija obrađuje.
United Airlines smanjio gubitak u prvom kvartalu
POBOLJŠANJE
United Airlines smanjio gubitak u prvom kvartalu
NEW YORK - Američka zrakoplovna tvrtka United Airlines zaključila je prvo tromjesečje s nešto manjim gubitkom nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, ističući naznake oporavka potražnje za putovanjima.
Veliki redizajn Jamnice
REDIZAJN
Veliki redizajn Jamnice
ZAGREB - Prateći svjetske trendove u održivom poslovanju i pakiranju, Jamnica plus kao lider na tržištu, uvodi ambalažu sa smanjenom gramaturom plastike čime pokazuje svoju predanost brizi za okoliš.
Ryanair pokreće liniju Pula – Poznań
LETOVI
Ryanair pokreće liniju Pula – Poznań
ZAGREB - Najveći europski niskobudžetni avioprijevoznik Ryanair objavio je da otvara novu iz Hrvatske i to između Pule i poljskog Poznańa, a koja će prometovati dva puta tjedno.
Značajni poslovi Energoinvesta u 2021.
POSLOVI
Značajni poslovi Energoinvesta u 2021.
SARAJEVO - Energoinvest je u 2021. godinu ušao sa značajnim ugovorenim poslovima, a prema Planu za ovu godinu se planiraju prihodi u iznosu od cca 200 miliona KM.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE