GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Perutnina Ptuj u 2021. sa značajnim rastom prodaje, nove investicije u BiH

Perutnina Ptuj u 2021. sa značajnim rastom prodaje, nove investicije u BiH
DOBRA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.09.2022 / 07:11
Autor: SEEbiz / indikator.ba
PTUJ - Grupa Perutnina Ptuj lani je zabilježila 342 miliona eura prihoda od prodaje, što je gotovo 16 posto više nego godinu prije.

Zajedno su proizveli i prodali više od 113.000 tona mesa i prerađevina, što predstavlja rast od 11 posto, te su godinu završili s neto dobiti od gotovo 31 milion eura, što je tek nešto manje nego u 2020. godini.

Kako je u godišnjem izvještaju objavljenom na stranicama Ajpesa napisao generalni direktor Enver Šišić, prošla godina bila je zahtjevna i intenzivna u smislu dinamičnih promjena vanjskih okolnosti koje su značajno utjecale na njihovo poslovanje.

- Ipak, učinkovitim upravljanjem i upravljanjem svim poslovnim procesima stvorili smo izvrstan poslovni rezultat, dodao je čelnik grupe s gotovo 4.000 zaposlenih u Sloveniji, Bosni i Hercegovini (BiH), Srbiji i Hrvatskoj.

Na povećanje prihoda najviše je utjecao veći obim prodaje u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Austriji. Prodaja proizvoda od mesa peradi porasla je za više od pet posto, dosegnuvši gotovo 41.000 tona.

Unatoč teškoj situaciji zbog epidemije, nastavili su s intenzivnim investicijskim ciklusom te su za različite investicije izdvojili 26 miliona eura. Pritom iz tvrtke pojašnjavaju da epidemija nije tako intenzivno zahvatila prehrambenu industriju kao neke druge djelatnosti, s izuzetkom prodaje u ugostiteljstvu i hotelijerstvu. Veći utjecaj nego na domaćim tržištima osjetili su na europskim izvoznim tržištima, gdje im brendovi nisu toliko jaki.

Prošle godine na troškovnu stranu poslovanja značajno je utjecalo značajno povećanje cijena energenata i strateških sirovina poput pšenice, kukuruza, soje i nafte. Povećanje troškova uspjeli su djelomično kompenzirati povećanjem prodajnih cijena, internim optimizacijama, povećanjem produktivnosti, kao i ulaganjima u smanjenje troškova proizvodnje i povećanje energetske učinkovitosti.

U Srbiji tako intenzivno ulažu u infrastrukturu, pa zato i grade svoje farme u Bačkoj Topoli. Lani su izgradili prvi kompleks najsavremenijih farmi s kapacitetom uzgoja dva miliona pilića godišnje, a ove godine otvaraju i drugi. U spomenutu zemlju do 2025. godine planiraju uložiti najmanje 30 miliona eura, uključujući modernizaciju klaonice, novi pogon za preradu i valionicu.

U Bosni i Hercegovini planiraju proširiti preradu za proizvodnju kobasica, automatizirati klaonicu i novu valionicu, dok u Hrvatskoj planiraju povećati kapacitete klaonice i modernizirati proizvodnju.

U slovenskoj matici, koja je lani s više od 38.000 tona prodanog mesa ostvarila prodaju od 184 miliona eura, sedam više nego godinu prije, usred su priprema za dogradnju klaonice u Ptuju. Riječ je o višemilionskoj investiciji koja ne podrazumijeva samo modernizaciju proizvodnih linija i opreme, već uključuje i sveobuhvatnu obnovu u smislu građevinske i tehnološke opremljenosti. Potrebna sredstva za investiciju već su osigurana, au planu je i usporedna modernizacija tvornice stočne hrane.

Grupa Perutnina Ptuj lani je čak 71 posto prodaje ostvarila na inozemnim tržištima, najviše na sva tri tržišta na kojima su prisutni sa svojim kompanijama, a od ostalih tržišta najviše su prodavali u Švicarsku i Kosovo.

Unatoč izazovnim uvjetima u Ptuju planiraju daljnji rast na svim područjima i u svim regijama poslovanja. Grupacija je preko kontrolnog društva povezana s ukrajinskom MHP grupom, ali zbog aktualnih događaja u toj zemlji ne očekuje idirektne finansijske posljedice jer žitarice ne kupuje od kompanija iz MHP grupe, kao ni od drugih kompanija iz Ukrajine, Rusije ili Bjelorusije.

Prema Šišićevim riječima, mogući učinci zbog globalno i lokalno viših otkupnih cijena žitarica najvjerovatnije će se pokazati tek u drugoj polovici ove godine, no finansijske je teško predvidjeti.

Tagovi: Perutnina Ptuj, Enver Šišić, pileće meso, piletina
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE