GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Peruško o prodaji poljoprivrednog segmenta: Prvo želim vidjeti ponude

Peruško o prodaji poljoprivrednog segmenta: Prvo želim vidjeti ponude
FORTENOVA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.02.2024 / 14:58
Autor: SEEbiz
ZAGREB - U emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u gostuje čelni čovjek Fortenove Fabris Peruško.

Jeste li odbili Plenkovića?


Desilo se i moram priznati da kad sam vidio što se dogodilo s gospodinom Ramljakom, najviše sam se brinuo koliko će to utjecati na mogu obitelj. Dogodilo se nekoliko razgovora kad se tražio izvanrendni povjerenik, ja ću samo napomenuti po socijalnim medijima je kružila šala - ne javljaj se na nepoznat broj jer možda se traži povjerenik. Nije bila laka odluka i na trećem susretu s premijerom se iskristaliziralo da sam ja najbolji kandidat za to. I pristao sam, rekao je Peruško za Nedjeljom u 2.

Kako je bilo raditi u Moskvi?

Ja sam 2011. bio u Moskvi, nakon toga s obitelji 2014. i 2015. To mi je iskustvo pomoglo u Fortenovi jer sam razumio rusko društvo. Dan kad se dogodila aneksija, Moskva je stala, i podsjećalo me to sve na atmosferu iz 80-tih u Jugoslaviji.

Ja sam odradio svoj projekt kojeg sam imao i nisam vidio više unutar Rusije da je to prostor u kojem bih mogao s obitelji ostati pa sam se vratio u Zagreb

Došao sam raditi u Tisak, 35 dana nakon početka izvanredne uprave, sjećam se svojih prvih tri tjedna u Tisku, da bih dolazio doma i razmišljao. Ovo nema šanse da se izvuće, kako ću ja to objasniti da nisam ja kriv. Onda smo se ulovili posla, 15.5. je to bilo. 1.6. smo trebali isplatiti plaće a novca nije bilo. Radili smo da se skupi novac za plaće. Mi smo poduzeli nekoliko radikalnih koraka u Tisku, smanjili smo broj zaposlenih u upravnoj zgradi, jer je taj omjer bio neodržvi i Tisak je postao novčano pozitivan u toku 6 mjeseci. To je bila firma u najtežem stanju od svih.

Što je bio najteži posao u ovih 6 godina?

Ja sam bio 24 sata u kompaniji kad sam došao. Svaka od tih faza je imala neke svoje izazove, prvi veliki izazov je bilo prvih par mjeseci kad je trebalo zatvoriti nagodbu koja je zastala zbog suprotstalvjenih interesa vjerovnika.

Drugi veliki izazov je bio nakon implementacije nagodbe. Fortenova je počela svoj život s tri velika problema jedan je prevelika prezaduženost, nekonsolidirani krediti i treći je razdrobljeno vlasništvo.

Je li vam težak postao bilo riješiti se ruske stigme?

Taj proces nije još gotov. Mi smo potpisali ugovor o prodaji. Regulatorna tijela još moraju potvrditi transakciju.

Da niste uspjeli, jel bi to bio kraj Fortenove?

Ja sam bio prije par dana u Londonu, imali smo nekolko sasatanak s odvjetnicima. Više odvjetnika je odbilo poslovati s nama zbog ruske stigme. Moramo razumjeti da je teško poslovati tako. Njemački SAP nam je otkazao potporu, našem IT-u, što znači da Fortenova ne bi uspjela uvesti euro. Tol je toliko eskaliralo da se se našao s glavnim direktorom SAP-a i morao ga uvjeriti u kakvim smo odnosima.

Kako dozvoljavate Vujnovcu da postane vlasnik? Jednog bogatog čovjeka ste učinili još bogatijim...

Taj okvir je malo populističan. Kontekst je važan. 2022. godine uvedene su sankcije ruskim kompanijama pa su uvedene i bnakama koje su bile vlasnice preko 40 i nešto posto naše firme. Zato što smo imali nekoliko neuspješnih pokušaja došlo je do toga da Vujnovac to kupi.

Činjenica da će postati većinski vlasnik ne znači sistemski rizik? Može li neka odluka Vujnovca biti rizik za Hrvatsku?

Pavao Vujnovac javno govori da njegova želja nije da on bude većinski vlasnik Fortenove, pa mislim da je ovo samo prelazni period. kada govorimo o sistemskom riziku, meni se čini da je najbolja usporediti to s Agrokorom - 7,8 miljardi eura duga je bilo, danas imamo manje od milijardu. Sistemski rizik kojeg je prouzrokovao Agrokor ja uspoređujem s Lehman Brothersom. Imali smo triput veći problem tu, ali kroz sam proces izvanredne uprave taj je problem riješen.

Jeste li primali plaćau kao direktor Fortenove i kao izvanredni povjerenik?

Da, jesam. Ja bih dao kontekst. Dolazim 28.2. za izvanrednog povjrenika, dajem otkaz u Tisku i postajem stečajni upravitelj: za to primam naknadu, to je na snazi do 1.4. 2019. kada se osniva Fortenova i ja postajem glavni direktor i istovremeno radm na zatvaranju izvanredne uprave. Ja odgovaram sudu i dužnicima, zaboravlja se da kad je Fortenova počela s radom nije imala u vlasništvu Mercator i DIjamant i još neke.. .Proces zatvaranja i prenošenja je trajao predugo, nailazili smo na jako puno preprka i na kraju smo to uspjeli zatvoriti. Podsjetio bih na dva velika primjera u inozemstvu, Parmalat i Lehman Brothers. To je sve slično.


Vi zarađujete hrpu, a vaši radnici morali bi raditi dva životna vijeka za to što vi dobivate. Komentar?

Je li sramota zaraditi novac? Plaćam poreze i čist sam kao suza.

Grmoja kaže da ste oštetili Fortenova Grupu.

Grmoja je odradio tiskovnu konferenciju, mene je to jako pogodilo, moju obitelj, mome ocu je pozlilo, ja na vaš zahtjev o gostovanju nisam odmah odogoviro i sad se vidi da je to dosta prozirna priča. Konzum je imao 2019. godine 46 lokacija koje su bile posljedica Todorićevog poslovanja. Agrokor je imao određene trgovine u vlasništvu koje je prodao po bitno većoj cijeni zauzvrat je davao netržišne uvjete plaćanja najma za te trgovine koje KOnzum nije mogao izdržati. Ramljak je prestao plaćati najmove za sve lokacije. Ramljak je učinio dobro što je prestao plaćat te najmove jer je to bilo prikriveno financiranje. Svi sporovi su nama lkasnije omogućili da smo sa svim vlasnicima nekretnina postigli nagodbu. To su uglavnom bili strani fondovi, jedini primjer su bili Trešnjevka i Črnomerce gdje u biti uprava nije željela s nama postići dogovor o smanjivanju najma. Na kraju nisu zbog toga mogli plaćat svoje dugove i ZABA je imala kredit koji je otišla prodat,

Gdje Grmoja griješi?

On u tom svom iskazu govorio da ja nisam prihvatio neku ponudu. Mi nismo ništa prodavali.

Zašto niste iskoristili call opciju?

Jer je vrijednost kompanija bila veća nego vrijednost nekretnina.

Ja u toj kompaniji ne mogu ništa sam. Ta odluka da se uđe u novi aranžman s nekim je da se glasa.

Mislite li da Grmoja radi za Ruse?

Ja ću vam samo reći što se nama desilo pa vi sami zaključite. u 9 mjesecu gdin Pavasović koji zastupa sankcioniranUe osobe najavljuej tužbu. 12 mjesecu mi dolazimo na sud u Amsterdam, na sudu se iznose iste te teze, prolazi Božić, Grmoja se vraća s prazika i održava konferenciju u kojoj u u kojoj ponavlja iste teze koje iznose sankcionirane osobe. Ako ima sazanja da ja nesto krivo radim neka me kazneno prijavi.

Prodaja poljoprivredne grupacije. Je li važno da to kupi hrvatska tvrtka?

Ja bih prvo ipak volio vidjeti ponude, a onda razgovarati o toj temi, jasan je Peruško.

Tagovi: peruško, fortenova konzum, trgovina, belje, delta, podravka, todorić
PROČITAJ I OVO
Drugi najveći dioničar Varteksa Stjepan Čajić za isplatu plaća radnicima
PROBLEMI
Drugi najveći dioničar Varteksa Stjepan Čajić za isplatu plaća radnicima
VARAŽDIN - Radnicima Varteksa isplaćen je drugi dio plaća za veljaču zahvaljujući pozajmici koju je dao jedan od dioničara kompanije – Stjepan Čajić.
Poznati hrvatski trgovački lanac osuđen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje
PROBLEMI
Poznati hrvatski trgovački lanac osuđen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje
ZAGREB - Poznati trgovački lanac proglašen je krivim i kažnjen jer je prodavao hranu štetnu za zdravlje ljudi.
Arena Hospitality Group dobila dva protuprijedloga za dividendu
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group dobila dva protuprijedloga za dividendu
PULA - Arena Hospitality Group jučer je primila dva protuprijedloga za dividendu od PBZ Croatia osiguranja i AZ mirovinskih fondova.
Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova
POTEZI
Boscarol postao suvlasnik slovenskog proizvođača obrambenih dronova
LJUBLJANA - Slovenski poduzetnik Ivo Boscarol postao je 10-postotni vlasnik C-Astrala. Udio je otkupio od suosnivača Marka Peljhana, koji ostaje partner, a istovremeno preuzima i upravljanje drugom Boscarolovom tvrtkom.
Temasek otvorio ured u Parizu, ulaže 25 milijardi dolara u širu regiju
INVESTICIJE
Temasek otvorio ured u Parizu, ulaže 25 milijardi dolara u širu regiju
PARIZ – Temasek je ovih dana otvorio ured u Parizu, svoj treći u Europi, proširujući svoje globalno prisustvo na 13 ureda u devet zemalja.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE