GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Pekarima procvjetao posao

Pekarima procvjetao posao
RAST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.10.2023 / 12:26
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Prošla je godina za poduzetnike koji se bave proizvodnjom kruha, svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača bila uspješnija od prethodne. Ukupni su se prihodi povećali za 23,2 posto, ostvaren je pozitivan konsolidirani financijski rezultat u iznosu od 87,4 milijuna kuna što je za 219,6 posto više nego u 2021., zaposleno je 378 zaposlenika više, a i njihove su se plaće povećale.

Prema podacima Financijske agencije (Fine), u toj je djelatnosti 2022. godine poslovalo 930 poduzetnika s ukupno 14.901 registriranim zaposlenikom kojima je prosječna neto plaća bila 7,3 posto veća nego godinu ranije (5.034 kune). Ipak, i dalje je to daleko ispod prosjeka neto plaća svih zaposlenih kod poduzetnika koja je iznosila 6.973 kuna.

Općenito, znatno je više poduzetnika koji su zabilježili dobit u odnosu na one koji su prošle godine poslovali s gubitkom (633 u odnosu na 297). Najveću dobit u iznosu od 26,5 milijuna kuna ostvarila je pekara Dubravica iz Zagreba, a slijedi ju Ekos Cakes iz Varaždina s 18,2 milijuna kuna dobiti. Zagrebački Mlinar, koji je po dobiti na trećem mjestu s 8,3 milijuna kuna, zabilježio je najveće prihode od svih proizvođača kruha, peciva i slastica - 908,5 milijuna kuna, što čini čak 15,3 posto ukupnih prihoda u toj djelatnosti. To je društvo zapošljavalo i najveći broj radnika, njih ukupno 1.938, kojima je prosječna mjesečna neto plaća iznosila 5.830 kuna što je više od prosjeka djelatnosti. Drugi po visini ukupnih prihoda je Pan-Pek iz Zagreba sa 744 zaposlenih i ostvarenih 347 milijuna kuna ukupnih prihoda.

Društvo Pekar Tomo iz Vinkovaca smjestilo se na treće mjesto s 292 milijuna kuna prihoda, koji su velikim dijelom ostvareni zbog izvoza. U njemu su najbolji s nešto manje od 168 milijuna prihoda što je 37,6 posto više nego godinu ranije. Povećao se i broj njihovih zaposlenika - s 39 na 62. Drugi po prihodima iz izvoza je Mlinar (126,7 milijuna kuna), ali su se u njegovom slučaju u godinu dana povećali za čak 80 posto.

Na razini županija je u 2022. najviše poduzetnika iz djelatnosti proizvodnje kruha, proizvodnje svježih peciva, slastičarskih proizvoda i kolača imalo sjedište u Gradu Zagrebu (njih 211), Splitsko-dalmatinskoj (111) i Zagrebačkoj županiji (82). Najveće ukupne prihode ostvarili su poduzetnici u gradu Zagrebu (2 milijarde kuna), Splitsko-dalmatinskoj (652,2 milijuna kuna) i Vukovarsko-srijemskoj županiji (631,5 milijuna kuna). Najveća neto dobit zabilježena je kod onih čije se sjedište nalazi u Varaždinskoj županiji (19,3 milijuna kuna), dok je su s gubitkom poslovali Bjelovarsko-bilogorskoj (37 tisuća kuna), Šibensko-kninskoj i Sisačko-moslavačkoj (2 milijuna kuna) i Primorsko-goranskoj županiji (6,5 milijuna kuna).

Tagovi: pekare, pekarnice, kruh,
PROČITAJ I OVO
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE