GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Osiguravajuća društva: Bruto premija u godini smanjena 0,9%

Osiguravajuća društva: Bruto premija u godini smanjena 0,9%
BLAGI PAD
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.12.2020 / 12:39
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Osiguravajuća društva su krajem studenoga imala ukupnu zaračunatu bruto premiju od 9,6 milijardi kuna, što je 0,92 posto manje nego krajem istog mjeseca 2019. godine, pokazuju podaci Hrvatskog ureda za osiguranje (HUO).

Podaci HUO-a pokazuju rast bruto premije neživotnih osiguranja za 4,53 posto, na 7,2 milijarde kuna, dok je zaračunata premija u životnim osiguranjima pala za 14,36 posto, na 2,39 milijardi kuna.

Najzastupljenija vrsta osiguranja u neživotnim osiguranjima i nadalje je osiguranje od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, sa zaračunatom bruto premijom 2,39 milijardi kuna, što je na godišnjoj razini porast od 12,3 posto.

U sklopu osiguranja od odgovornosti za upotrebu motornih vozila, najveći udio ima obvezno osiguranje vlasnika odnosno korisnika motornih vozila od automobilske odgovornosti za štete nanesene trećim osobama, s iznosom premije od 2,28 milijardi kuna ili 12,57 posto više nego u istom razdoblju lani.

U prvih jedanaest mjeseci sklopljeno je 2.231.982 polica odnosno 51.700 polica ili 2,37 posto više nego u istom razdoblju lani. Prosječna premija u obveznom auto osiguranju iznosila je 1.020,31 kunu, što je na godišnjoj razini rast od 9,96, podaci su HUO-a.

U skupini životnih osiguranja najveći udio pripada klasičnom životnom osiguranju s premijom u iznosu od 1,99 milijardi kuna, ili 12,3 posto manjom u odnosu na studeni 2019. godine.

Slijede životna ili rentna osiguranja kod kojih ugovaratelj osiguranja snosi rizik ulaganja, u kojima je zaračunata bruto premija iznosila više od 270 milijuna kuna, što je pad za 30,3 posto na godišnjoj razini.

Među osiguravajućim društvima najveći tržišni udio prema zaračunatoj bruto premiji i nadalje drži Croatia osiguranje (CO) - 26,53 posto. Zaračunata bruto premija CO-a je na godišnjoj razini pala za 0,51 posto, na 2,5 milijardi kuna.

Drugi je Euroherc, s tržišnim udjelom od 12,39 posto i uz porast zaračunate bruto premije za 5,4 posto, na 1,19 milijardi kuna.

Na trećem mjestu je Allianz, koji bilježi i znatniji pad zaračunate bruto premije, za 17,1 posto, na 1,05 milijardi kuna, uz tržišni udio od 10,94 posto.

Tagovi: premija osiguravatelja, Hrvatski ured za osiguranje, Croatia osiguranje, Adriatic osiguranje, Generali osiguranje, Euroherc, Allianz
PROČITAJ I OVO
Ikea povlači dva proizvoda
POVLAČENJE
Ikea povlači dva proizvoda
ZAGREB - IKEA poziva sve kupce koji posjeduju tanjure, zdjele i šalice HEROISK ili TALRIKA da ih prestanu koristiti te da im se obrate za puni povrat novca.
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
KAPITAL
Dokapitalizacija Varteksa: Čajići će imati preko 18% udjela
VARAŽDIN - Varteks je povećao temeljni kapital za pet milijuna kuna i sada on iznosi 46.066.860 kuna.
Okončano prisilno poravnanje Istrabenza
PRAVOMOĆNO
Okončano prisilno poravnanje Istrabenza
KOPER - Postupak prisilne nagodbe Istrabenz završen je, priopćio je Okružni sud u Kopru. Istrabenz, koji je u međuvremenu promijenio ime u d. o. o., u godinu dana mora platiti DUTB-u 9,87 milijuna eura.
Johnson & Johnson prepolovio ovotjednu isporuku cjepiva u EU
CJEPIVA
Johnson & Johnson prepolovio ovotjednu isporuku cjepiva u EU
NEW YORK - Johnson & Johnson je Europskoj uniji (EU) prepolovio ovotjednu očekivanu isporuku cjepiva protiv covida-19, izjavio je u ponedjeljak europski dužnosnik.
Adris predlaže isplatu dividende od 12,5 kuna po dionici
DIVIDENDA
Adris predlaže isplatu dividende od 12,5 kuna po dionici
ROVINJ - Uprava Adris grupe sazvala je za 30. lipnja glavnu skupštinu, na kojoj će dioničari između ostalog odlučivati o isplati dividende od 12,5 kuna po dionici iz zadržane dobiti ostvarene u razdoblju od 2005.do 2011. godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE