GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Optima Telekom grupa u prvom kvartalu povećala gubitak

Optima Telekom grupa u prvom kvartalu povećala gubitak
GUBITAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.04.2021 / 14:32
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Optima Telekom grupa u prvom ovogodišnjem tromjesečju zabilježila je gubitak od 4,6 milijuna kuna, što je za 12,1 posto više u odnosu na isto razdoblje godinu dana ranije, pokazuje u srijedu objavljeno financijsko izvješće te kompanije.

Ostvareni negativni financijski rezultat pod utjecajem je 11 posto manje EBITDA-e prije jednokratnih stavki nakon najmova, koja za prvo ovogodišnje tromjesečje iznosila 26 milijuna kuna, te amortizacije koja je porasla za 5,3 posto, na 30,8 milijuna kuna. To je, kako se navodi u izvješću, djelomično ublaženo pozitivnim utjecajem financijskog rezultata i oporezivanja.

Ukupni poslovni prihodi u prva tri mjeseca 2021. iznosili su 108,4 milijuna kuna, što je 3,5 posto manje nego godinu dana ranije. Smanjeni su i poslovni rashodi i to za 1,2 posto, na 76,6 milijuna kuna.

Kapitalna ulaganja dosegnula su 22,3 milijuna kuna, od čega je 10,9 milijuna uloženo u kapitalizaciju sadržaja, dok je u izgradnju optičke infrastrukture, pristupnu mrežu i jezgru mreže uloženo 1,9 milijuna kuna, navodi se, između ostalog u financijskom izvješću. Ulaganja u korisničku opremu za pružanje usluga rezidencijalnim i poslovnim korisnicima iznosila su 7 milijuna kuna, a u sustave informacijskih tehnologija 2,5 milijuna.

"Više od godinu dana živimo i radimo u izvanrednim i otežanim okolnostima, no i dalje smo intenzivno i predano usmjereni na osiguranje stabilne i kvalitetne usluge našim korisnicima te na izvršenje naših strateških i operativnih zadataka i projekata", poručio je predsjednik Uprave Optima telekoma Boris Batelić u komentaru poslovnih rezultata.

U tom razdoblju izdvojio je uspješan završetak projekta integracije novog sustava za naplatu te uvođenje sustava za upravljanje poslovnim procesima za privatne i poslovne korisnike, čime će se, naveo je, povećati efikasnost upravljanja katalogom proizvoda i usluga te omogućiti brži odgovor na potrebe tržišta.

Inače, Optima telekom zadnjih par godina je u procesu prodaje i promjene vlasništva, a prema informacijama iz prosinca 2020., prodavatelji, Hrvatski telekom (HT) i Zagrebačka banka (ZABA), angažirali su investicijsku banku Credit Suisse u tom procesu, odnosno zbog prodaje njihovih dionica OT-a.

Time je HT ispunio obvezu iz rješenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) iz lipnja 2017., da angažira investicijsku banku za prodaju svojih dionica, kojih je temeljem ugovora sa ZABA-om 2013., kada je i preuzeo upravljanje OT-om, stekao 17,4 posto, dok je ZABA u predstečajnoj nagodbi stekla većinski vlasnički udio u tom telekomu ili 36,9 posto dionica.

Zatim je AZTN u ožujku 2014. uvjetno odobrila koncentraciju HT-a i OT-a na razdoblje od četiri godine, koje se u lipnju 2017. produljilo za još tri godine ili do srpnja 2021., s time da je u skladu s odredbom HT do kraja siječnja pokrenuo postupak prodaje 54,3 posto dionica OT-a (koliko zajedno drže HT i ZABA).

Nakon roka za ponude u ožujku 2020. nisu otkrili ima li ponuda, smatrajući da bi to moglo ugroziti proces prodaje, ali su ispunili odredbu da će angažirati investicijsku banku, o čemu su javnost izvijestili u prosincu 2020.

Tagovi: Optima Telekom, poslovni rezultati, Boris Batelić, poslovni rezultati, Hrvatski Telekom, Zagrebačka banka
PROČITAJ I OVO
Porezni udar na najbolje restorane
RESTORANI NA UDARU
Porezni udar na najbolje restorane
ZAGREB - Vlasnicima najpoznatijih ugostiteljskih objekata ovih dana stižu rješenja na basnoslovne iznose, piše u srijedu Jutarnji list, navodeći da je riječ o poreznom udaru na restorane.
Vindija i 94 lička mljekara sklopili ugovor, cijenu transporta sufinancira županija
OTKUP MLIJEKA
Vindija i 94 lička mljekara sklopili ugovor, cijenu transporta sufinancira županija
GOSPIĆ - Vindija je u Ličko-senjskoj županiji ugovorila otkup kravljeg mlijeka s 94 poljoprivredna gospodarstva te je očekivani ukupni otkup oko 1,6 milijuna litara godišnje, a trošak transporta mlijeka u Varaždin nadoknađuje županija, rečeno je u utorak Hini iz Vindije.
Grad, ACI i lučka uprava zajedno kreću u obnovu pulske rive
PROJEKTI
Grad, ACI i lučka uprava zajedno kreću u obnovu pulske rive
PULA - Grad Pula, ACI i Lučka uprava Pula, potpisali su u utorak memorandum o razumijevanju prema kojemu bi trebali zajedno krenuti u obnovu pulske rive od ulaza u brodogradilište do Riječkog gata.
Šteta od prijevara u hrvatskom gospodarstvu u posljednje dvije godine veća od 165 mln kn
PRIJEVARE
Šteta od prijevara u hrvatskom gospodarstvu u posljednje dvije godine veća od 165 mln kn
ZAGREB - Ukupna zabilježena šteta od prijevara u hrvatskom gospodarstvu u posljednje dvije godine veća je od 165 milijuna kuna, a procjenjuje se da je i do 13 posto ukupnih godišnjih prihoda organizacija izgubljeno uslijed prijevarnih radnji, pokazalo je istraživanje "Kako krademo?" čiji su rezultati objavljeni u utorak.
Lufthansa potvrdila zajedničku ponudu za većinski udio u ITA Airwaysu
PONUDA
Lufthansa potvrdila zajedničku ponudu za većinski udio u ITA Airwaysu
FRANKFURT - Njemački zračni prijevoznik Lufthansa podnio je zajedničku ponudu sa švicarskim brodogradilištima MSC za kupnju kontrolnog udjela u ITA Airwaysu, nasljedniku bivše talijanske zrakoplovne kompanije Alitalia.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE