GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak maloprodaje u EU, i Hrvatska prati trend

Oporavak maloprodaje u EU, i Hrvatska prati trend
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2020 / 18:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Promet u europskoj maloprodaji oporavio se u studenome, nakon pada u prethodnom mjesecu, a znatno bolji rezultat bilježila je i Hrvatska, pokazalo je utorak izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a porastao je u studenom za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima smanjen za 0,2 posto.

U eurozoni promet je porastao jedan posto, nakon revidiranog 0,3-postotnog pada u listopadu, izvijestio je europski statistički ured.
U EU i u eurozoni najveći je rast zabilježen u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 0,9 odnosno 1,4 posto. Pala je samo prodaja na benzinskim stanicama, za 0,8 posto u EU te za jedan posto u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast ukupnog obujma prometa u maloprodaji zabilježila Poljska, za 3,3 posto. Slijede Belgija s 2,7 posto i Latvija s 2,6 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u studenome porastao 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pao 0,1 posto.
Najveći pad prometa bilježile su Velika Britanija, za 1,7 posto, Irska, za 0,9 posto, i Finska, za 0,5 posto.
Slabiji rast na godišnjoj razini u EUNa godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji EU-a porastao je u studenom 1,9 posto, nakon revidiranog 2,1-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

U eurozoni je porastao za 2,2 posto, nakon također revidiranog 1,7-postotnog povećanja u listopadu.
Najviše je i na godišnjoj razini u studenome porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 2,5 posto u EU, te za 3,1 posto u eurozoni. U listopadu EU je u toj kategoriji proizvoda bilježila 3,1-postotno povećanje prometa a eurozona za 2,6 posto.

Na oba je područja u studenome na godišnjoj razini pala samo prodaja motornih goriva, za 0,9 posto u EU, te za 1,4 posto u eurozoni.
Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast prometa u maloprodaji bilježila je u studenome Mađarska, za 7,3 posto. Slijede Rumunjska sa 6,5 posto, te Poljska, s 5,9 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u studenome na godišnjoj razini porastao 3,9 posto, nakon 2,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.
Najveći pad prometa bilježile su Slovačka, za četiri posto, Slovenija, za dva posto, te Velika Britanija, za jedan posto.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, potrošnja, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Radovi na Aerodromu Nikola Tesla vredni pet milijardi dinara
ŠIRENJE
Radovi na Aerodromu Nikola Tesla vredni pet milijardi dinara
BEOGRAD - Kompanija Belgrade Airport početkom godine počela je radove na modernizaciji i proširenju Aerodroma Nikola Tesla, a u ovom trenutku radi se na proširenju postojeće zgrade terminala, kao i na proširenju platforme što će omogućiti parkiranje većeg broja aviona, saopšteno je danas iz te kompanije.
Air Serbia obavestila Etihad da neće moći da ispuni dužničke obaveze
PROBLEMI
Air Serbia obavestila Etihad da neće moći da ispuni dužničke obaveze
BEOGRAD - Air Serbia obavestila je Etihad Airways partners BV, kompaniju koju je nacionalni prevoznik iz Ujedinjenih Arapskih Emirata uspostavio da bi finansirao svoje podružnice, da potencijalno neće moći da ispuni svoje dužničke obaveze usled krize izazvane koronavirusom.
Nema procene isplativosti Telekomove kupovine Kopernikusa
NEJASNO
Nema procene isplativosti Telekomove kupovine Kopernikusa
BEOGRAD - I više od godinu i po dana otkako je Telekom kupio kablovskog operatera Kopernikus, nema procene isplativosti te akvizicije, a, prema navodima Insajdera, vidljiva su samo dugovanja.
Američki sud blokirao prodaju Bayerovog herbicida s dikambom
BLOKA
Američki sud blokirao prodaju Bayerovog herbicida s dikambom

NEW YORK - Njemačkoj agrokemijskoj skupini Bayer zabranjeno je u SAD-u prodavati herbicid s djelatnom tvari dikamba, nakon što je žalbeni sud odbio dozvolu saveznog regulatora za taj proizvod.

Vlada: Ponovno pokretanje brodogradnje u Puli putem Uljanik Brodogradnje 1856
POTEZI
Vlada: Ponovno pokretanje brodogradnje u Puli putem Uljanik Brodogradnje 1856
ZAGREB - Vlada je u četvrtak zaključkom iskazala spremnost uključiti se u stvaranje preduvjeta za pokretanje brodograđevne djelatnosti u Puli putem društva Uljanik Brodogradnja 1856.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE