GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Oporavak maloprodaje u EU, i Hrvatska prati trend

Oporavak maloprodaje u EU, i Hrvatska prati trend
TRGOVINA NA MALO
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.01.2020 / 18:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Promet u europskoj maloprodaji oporavio se u studenome, nakon pada u prethodnom mjesecu, a znatno bolji rezultat bilježila je i Hrvatska, pokazalo je utorak izvješće europskog statističkog ureda.

Sezonski prilagođeni obujam prometa u maloprodaji EU-a porastao je u studenom za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je prema revidiranim Eurostatovim podacima smanjen za 0,2 posto.

U eurozoni promet je porastao jedan posto, nakon revidiranog 0,3-postotnog pada u listopadu, izvijestio je europski statistički ured.
U EU i u eurozoni najveći je rast zabilježen u širokoj kategoriji neprehrambenih proizvoda, za 0,9 odnosno 1,4 posto. Pala je samo prodaja na benzinskim stanicama, za 0,8 posto u EU te za jedan posto u eurozoni.

Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je rast ukupnog obujma prometa u maloprodaji zabilježila Poljska, za 3,3 posto. Slijede Belgija s 2,7 posto i Latvija s 2,6 posto.

U Hrvatskoj je promet u maloprodaji u studenome porastao 2,3 posto u odnosu na prethodni mjesec kada je pao 0,1 posto.
Najveći pad prometa bilježile su Velika Britanija, za 1,7 posto, Irska, za 0,9 posto, i Finska, za 0,5 posto.
Slabiji rast na godišnjoj razini u EUNa godišnjoj razini kalendarski prilagođen promet u maloprodaji EU-a porastao je u studenom 1,9 posto, nakon revidiranog 2,1-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.

U eurozoni je porastao za 2,2 posto, nakon također revidiranog 1,7-postotnog povećanja u listopadu.
Najviše je i na godišnjoj razini u studenome porasla prodaja široke kategorije neprehrambenih proizvoda, za 2,5 posto u EU, te za 3,1 posto u eurozoni. U listopadu EU je u toj kategoriji proizvoda bilježila 3,1-postotno povećanje prometa a eurozona za 2,6 posto.

Na oba je područja u studenome na godišnjoj razini pala samo prodaja motornih goriva, za 0,9 posto u EU, te za 1,4 posto u eurozoni.
Među zemljama članicama čijim je podacima Eurostat raspolagao, najveći rast prometa u maloprodaji bilježila je u studenome Mađarska, za 7,3 posto. Slijede Rumunjska sa 6,5 posto, te Poljska, s 5,9 posto.

U Hrvatskoj je obujam prometa u maloprodaji u studenome na godišnjoj razini porastao 3,9 posto, nakon 2,6-postotnog povećanja u prethodnom mjesecu.
Najveći pad prometa bilježile su Slovačka, za četiri posto, Slovenija, za dva posto, te Velika Britanija, za jedan posto.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad | Windows| i društvenih mreža

Tagovi: maloprodaja, trgovina na malo, potrošnja, Europska unija, eurozona
PROČITAJ I OVO
Air Transat privremeno otpušta 128 stjuardesa
REZOVI
Air Transat privremeno otpušta 128 stjuardesa
OTTAWA - Više od polovine trenutno zaposlenih stjuardesa u kanadskoj aviokompaniji Air Transat, prošloga je tjedna obaviješteno da će biti privremeno otpušteno, objavila je danas Kanadska unija javnih službenika.
Dječja bolnica, Zarazna i KBC Split ostaju bez lijekova
ALARMANTNO
Dječja bolnica, Zarazna i KBC Split ostaju bez lijekova
ZAGREB - Bolnice čiji su dugovi stariji od godinu dana neće dobivati lijekove dok Vlada ne plati barem pola duga.
Zbog povišene količine bakterije opoziva se Premium - losos kojeg prodaju Spar i Kaufland
TRGOVINA
Zbog povišene količine bakterije opoziva se Premium - losos kojeg prodaju Spar i Kaufland
ZAGREB - Ministarstvo poljoprivrede danas je izvijestilo da se zbog utvrđene povišene količine bakterije Listeria monocytogenes opoziva proizvod "Premium - losos", narezani, od 100 grama, kojeg na tržište stavlja SPAR Hrvatska i Kaufland Hrvatska.
MK Grupa i ove godine najveći izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji
NA VRHU
MK Grupa i ove godine najveći izvoznik žitarica i uljarica u Srbiji
BEOGRAD - Kompanija MK Grupa (MK Group) objavila je danas da je, šestu godinu zaredom, na čelu sa kompanijom Agroglob (Agroglobe) i članicama zajedno izvezla 689.000 tona žitarica i uljarica, čime je, kako je istaknuto, potvrdila poziciju najvećeg izvoznika u Srbiji.
Petrokemija u cijelosti otplatila stari dug za plin
DUG
Petrokemija u cijelosti otplatila stari dug za plin
KUTINA - Kutinska Petrokemija je šest mjeseci prije roka dospjeća uplatila zadnju ratu i time u cijelosti otplatila stari dug za prirodni plin, za što je Ini, PPD-u i HEP-u dugovala ukupno 412 milijuna kuna, izvijestili su iz Petrokemije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE