GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novo Nordisk nadmašio Teslu prema tržišnoj vrijednosti

Novo Nordisk nadmašio Teslu prema tržišnoj vrijednosti
UZLET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.03.2024 / 12:56
Autor: SEEbiz
LONDON - Novo Nordisk nadmašio je Teslu prema tržišnoj vrijednosti nakon što su svježi podaci ranih ispitivanja pokazali pozitivne rezultate za njegovu novu eksperimentalnu tabletu za mršavljenje.

Dionice danske tvrtke dosegnule su rekordnu razinu u četvrtak, ojačavši za čak 8%, nakon što je ulagačima rečeno da je Faza I ispitivanja kompanijske pilule amikretina pokazala gubitak težine od 13,1% kod sudionika nakon 12 tjedana.

Novo Nordisk je sada 12. najvrjednija tvrtka na svijetu, s tržišnom kapitalizacijom od 604 milijarde dolara — ispred Teslinih 569 milijardi dolara, prema podacima FactSeta, piše CNBC.

Dionice su u petak imale neznatan pad, pad od 0,5%, do 10:00 sati po londonskom vremenu.

Uspon od četvrtka produžio je višemjesečni rast za Novo Nordisk, dok raste uzbuđenje oko lijekova za mršavljenje i njihove potencijalne šire primjene. Tvrtka je sada najvrednija u Europi, s procjenom većom od ukupnog bruto domaćeg proizvoda Danske prošle godine.

Rani podaci o amikretinu označavaju svježu prekretnicu za Novo Nordisk, potencijalno nudeći učinkovitiju i manje nametljivu alternativu njegovim već široko uspješnim lijekovima Wegovy i Ozempic koji se temelje na injekcijama. Wegovy je pokazao gubitak težine od 6% u 12-tjednom ispitivanju, dok je Ozempic lijek za dijabetes.

Faza II ispitivanja amikretina započet će u drugoj polovici ove godine, a rezultati se očekuju početkom 2026., objavila je tvrtka u četvrtak. Liječenje će potom biti predmet ispitivanja faze III i faze IV — proces koji bi mogao trajati godinama.

Still Novo voditelj razvoja Martin Holst Lange rekao je u petak da predviđa da bi pilula mogla biti dostupna potrošačima "u ovom desetljeću".

"Nikad se ne obvezujem na vremenske okvire, ali bilo bi mi ugodno reći barem unutar ovog desetljeća", rekao je Lange, prenosi Reuters.

Tagovi: Novo Nordisk, Tesla, Wegovy, Ozempic, mršavljenje
PROČITAJ I OVO
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
U MINUSU
Rimčeve kompanije i prošlu godinu završile u gubitku
ZAGREB - Kompanije iz Rimac Grupe i Project 3 Mobility objavile su izvješća za 2023. godinu
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
IZNAD OČEKIVANJA
Hershey poslovao iznad očekivanja analitičara
NEW YORK - Hershey je premašio očekivanja Wall Streeta u kontekstu prodaje i dobiti u prvom tromjesečju u petak, zahvaljujući višim cijenama i stabilnoj potražnji potrošača za njegovim čokoladama i slatkišima.
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
UZLET
Katapultirana dobit Vindije u 2023.
VARAŽDIN - Varaždinska Vindija ostvarila je lani 473,5 milijuna eura prihoda, što je skroman rast od 3,7 posto.
Radnici Varteksa idu u štrajk
ŠTRAJK
Radnici Varteksa idu u štrajk
ZAGREB - Radnici Varteksa d.d. u ponedjeljak 6.svibnja u 6,00 sati kreću u štrajk, priopćeno je SEEbizu iz Udruge radničkih sindikata Hrvatske (URSH).
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
POTEZI
Ikea spušta cijene brojnih proizvoda
ZAGREB - Dok drugi proizvođači namještaja povećavaju svoje cijene, Ikea ide kontra inflatorne struje i pokreće treću rundu sniženja za tisuće proizvoda u godinu dana kako bi kupcima ublažila pritisak inflacije
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE