GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novine u krizi: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto

Novine u krizi: Naklade pale za 25, oglašavanje za čak 50 posto
TEŠKA VREMENA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 31.05.2020 / 08:47
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Naklade novina, magazina i revija tijekom vrhunca koronakrize u Hrvatskoj pale su za 25, a prihodi od oglašavanja čak 50 posto, otkrili su iz Udruge novinskih izdavača ocijenivši da su izdavači sada suočeni s padom prihoda kakav ''nisu nikad vidjeli u povijesti''.

Predsjednik HUP Udruge novinskih izdavača Boris Trupčević pozdravio je ovotjednu odluku Vlade kojom su donesene privremene pomoći televizijskim nakladnicima, ali je za Hinu naglasio da je epidemija koronavirusa snažno pogodila i novinsku industriju koja se, kako je istaknuo, već godina bori s mnogim izazovima.

''Zbog karantene i ograničenja kretanja prodane naklade tiskovina u prosjeku su pale oko 25 posto u ožujku i travnju, s time da je pad nešto izraženiji kod dnevnih novina, a nešto blaži kod magazina i revija, što je logično s obzirom na frekvenciju izlaženja. Zbog zatvaranja kafića također je značajno pogođena i pretplata na novine. Prihodi od oglašavanja u najkritičnijem razdoblju pali su oko 50 posto'', kazao je Trupčević.

S druge strane, ističe, internetski portali novinskih izdavača u kriznom razdoblju imali su snažan rast čitanosti, no taj rast nije pretočen u prihode obzirom da je oglasno tržište ušlo u snažnu kontrakciju, ističe.

''Drugim riječima, gledajući sve platforme, novinski izdavači povećali su svoju čitanost i doseg, ali nažalost suočeni su s padom prihoda kakav nismo vidjeli nikad u povijesti'' kazao je dodajući da su slične posljedice i u ostatku medijske industrije.

Ističe međutim kako se u svibnju vidi značajan oporavak prodanih naklada te da u Udruzi novinskih izdavača vjeruju da će se tijekom lipnja vratiti na vrijednosti prije krize.

''Oglašavanje se također polako oporavlja, no i dalje je daleko od prijašnjih vrijednosti. S obzirom na poslovne modele u medijskoj industriji, ovakav ekonomski šok nemoguće je lako premostiti i nadoknaditi, pa će stoga svi u industriji biti prisiljeni na značajne zahvate u poslovanju'', kazao je.

Osvrnuvši se na najnovije Vladine mjere pomoći televizijskim nakladnicima kojima su umanjena davanja tvrtki Odašiljači i veze, naglasio je kako Udruga novinskih izdavača pozdravlja sve mjere pomoći svim dionicima medijske industrije. No, s druge strane, ističe i da Vlada, nažalost, nije usvojila i ''posebne mjere'' za tiskane medije.

''Predlagali smo i posebne mjere za tiskane medije, među kojima su bile ideje o subvenciji troška novinskog papira, kao i subvencioniranju troška distribucije koji je možda i najveći u Europi", otkriva Trupčević.

Dodaje kako su za svaku mjeru također tražili da bude potpuno neutralna, tj. da pomogne svima u industriji i da ne bude niti moguće da bilo koja mjera pogoduje bilo kojem izdavaču.

"Nažalost, posebne mjere za tiskane medije zasad nisu usvojene, no vjerujemo da je Vlada prepoznala važnost i žurnost usvajanja takvih mjera'', kazao je Trupčević.

Opasnost od dezinformacija društvenih mreža i propagande marginalnih medija

Istaknuo je kako je položaj hrvatskih izdavača teži nego položaj ostalih europskih izdavača koji uživaju razne oblike potpore i podrške svojih država, te da je i u Hrvatskoj potrebno donošenje takvih sveobuhvatnih i dugoročnih mjera, neovisno o ovoj krizi.

''To je važno jer se najvažniji i najveći dio proizvodnje ozbiljnih medijskih sadržaja nalazi upravo u tiskanim medijima koji zapošljavaju najviše novinara. Izgubimo li to, kao društvo bit ćemo prepušteni dezinformacijama s društvenih mreža i propagandističkim sadržajima marginalnih medija'', kazao je Trupčević.

Istaknuo je i kako su u ovoj krizi ozbiljni mediji napravili ogroman posao pravodobnog i istinitog informiranja javnosti, ali i da nije posao Udruge novinskih izdavača da ocjenjuje poteze uprave novinskih kuća koje su otpuštale ili rezale plaće i honorare svojim novinarima tijekom koronakrize

''Zadaća udruge nije da ocjenjuje rad uprava pojedinačnih novinskih kuća tj. svojih članica, kaže Trupčević koji je siguran da svaki izdavač prvo reže sve ostale troškove prije nego se odluči na rezanje plaća ili otpuštanja novinara.

"Izdavači koji su bili prisiljeni na takve mjere sasvim sigurno su u teškoj situaciji, jer naravno znaju da su novine proizvod koji stvaraju novinari. To su jako teške i nezahvalne odluke'' zaključio je.

S druge strane, doajen novinarstva, urednik, analitičar medija i prvi predsjednik Udruge novinskih izdavača Ante Gavranović istaknuo je potrebu donošenja posebnih mjera za pomoć novinskim izdavačima, ali uz istovremenu i obaveznu zaštitu prava novinara.

''Dnevne novine su tijekom koronakrize izgubile čitatelje i pretplatnike, a i brojne pretplate su zamrznute. Osim toga, narušeni su kanali distribucije, a istovremeno još nema jasne vizije kako se postaviti prema novim izazovima", kazao je Gavranović.

On ocjenjuje kako jke izostala pravovremena aktivnost nadležnih državnih institucija, te se u potpunosti se slaže s dosadašnjim prijedlozima Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske za donošenje hitnih mjera za spas novinarstva.

Podsjetio je i na dosadašnje mjere koje je Udruga novinskih izdavača predlagala državi uključivši i zahtjev za subvenciju u nabavi novinskog papira, ali i zahtjev za smanjenje troškova distribucije gdje, kako mnogi tvrde, Tisak diktira odnose, uglavnom nepovoljne za izdavače.

Stoga, predlagalo se i uspostavljanje univerzalne naknade za distribuciju u koju bi bila uključena i Hrvatska pošta, ali ponovljeni su i zahtjevi za uvođenje niže stope PDV-a za sva tiskana izdanja, dnevna i periodič

Tagovi: koronakriza, koronavirus u Hrvatskoj, HUP Udruga novinskih izdavača, novine, Ante Gavranović, Boris Trupčević,
PROČITAJ I OVO
Telekom Srbija ušao u drugi krug tendera za kupovinu kosovskog operatera IPKO
DRUGI KRUG
Telekom Srbija ušao u drugi krug tendera za kupovinu kosovskog operatera IPKO
BEOGRAD - "Telekom Srbija" ušao je u drugi krug tendera za kupovinu kosovske telekomunikacione kompanije IPKO.
Lučić: Telekom Srbija će do 2023. vredeti više od četiri milijarde evra
OČEKIVANJA
Lučić: Telekom Srbija će do 2023. vredeti više od četiri milijarde evra
BEOGRAD - Vladimir Lučić, koordinator za internet i multimediju "Telekom Srbija grupe", izjavio je da će ta kompanija do 2023. vredeti više od četiri milijarde evra.
Algebra dobila dozvolu za pokretanje Sveučilišta Algebra
ZELENO SVJETLO
Algebra dobila dozvolu za pokretanje Sveučilišta Algebra
ZAGREB - Najveća privatna obrazovna institucija u Hrvatskoj, Algebra, dobila je pozitivnu akreditacijsku preporuku savjeta Agencije za znanost i visoko obrazovanje i suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja za pokretanje Sveučilišta Algebra u Zagrebu, piše u subotu Jutarnji list.
Letovi između Luksmeburga i Tivta kreću 19. jula
LINIJE
Letovi između Luksmeburga i Tivta kreću 19. jula
TIVAT - Od 19. jula počinju letovi između Luksemburga i Tivta, saopšteno je iz Aerodroma Crne Gore (ACG).
HAC-u za sigurnost autocesta ovlašteni revizori dali peticu
SIGURNOST
HAC-u za sigurnost autocesta ovlašteni revizori dali peticu
ZAGREB - Autoceste kojima upravljaju Hrvatske autoceste dobile su peticu iz sigurnosti prometa, piše u subotu Večernji list, pozivajući se na podatke revizora cestovne sigurnosti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE