GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi Končarov vlak u riječkom gradskom prometu, Butković zadovoljan

Novi Končarov vlak u riječkom gradskom prometu, Butković zadovoljan
VLAK
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.07.2021 / 15:37
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Novi elektromotorni vlak za gradsko-prigradski prijevoz na području Rijeke, kojeg je proizveo Končar – Električna vozila, u petak je svečano pušten u promet, a prometovat će na liniji od Rijeke do Permana i od Rijeke do Ogulina.

Novi vlak postiže brzinu od 160 kilometara na sat, ima kapacitet od 133 sjedeća i 372 stajaća mjesta, vozit će od Rijeke do Permana od ponedjeljka do petka, a tijekom vikenda između Rijeke i Ogulina.

Opremljen je rampama za ulazak i izlazak osoba u invalidskim kolicima, prostorom za bicikle, a cijeli putnički prostor je pod videonadzorom. Uz vizualne i audionajave kolodvora i stajališta, putnicima u vlaku omogućen je besplatan pristup internetu.

Očekuje se da će, uz unaprjeđenje kvalitete usluge, uvođenje u promet novoga elektromotornog vlaka rezultirati manjim operativnim troškovima i smanjenjem onečišćenja okoliša.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković izrazio je zadovoljstvo što je nazočan isporuci prvoga od 33 nova vlaka koja je HŽ Putnički prijevoz ugovorio i čija bi isporuka trebala završiti do kraja 2023.

Svaki vlak vrijedan je oko 5,5 milijuna eura, a ukupna vrijednost nabavke svih 33 vlaka je oko 1,3 milijardu kuna. Iz EU sredstava se financira 21 vlak, a ostatak uz pomoć EUROFIMA-e i IBRD-a.

Butković je rekao da su pokrenute investicije u željezničku infrastrukturu, budući je autocestovna infrastruktura uglavnom izgrađena.

"Najveće zračne luke Zagreb, Dubrovnik i Split smo uglavnom obnovili i izgradili te slijedi snažno ulaganje u željezničku infrastrukturu, nove pruge i dionice, nabavku novih vlakova, kako bi taj sustav bio moderan i održiv, što u ovom trenutku nije," rekao je.

Predsjednik Uprave HŽ Putničkog prijevoza Željko Ukić rekao je da linija od Rijeke do Permana postoji od 2018., a sufinanciraju je i lokalne vlasti, kako bi se potaknulo putovanje na toj liniji i smanjilo korištenje osobnih automobila.

Predsjednik Uprave Končar – Električnih vozila Josip Ninić kazao je da će HŽ Putničkom projevozu do 2023. biti isporučena 33 vlaka, od kojih će 17 biti za gradski i prigradski promet te 16 za regionalni promet.

Riječ je o domaćem proizvodu i ponosni smo na njega, naveo je i naglasio da se radi i na razvoju novih proizvoda, odnosno hibridnih, elektrobaterijskih i baterijskih vlakova, ekološki prihvatljivih, koja će povećati kvalitetu prijevoza.

Tagovi: Končar, Končar EI, Oleg Butković
PROČITAJ I OVO
Na dubrovački aerodrom sletio avion United Airlinesa na izravnoj liniji iz New Yorka
LETOVI
Na dubrovački aerodrom sletio avion United Airlinesa na izravnoj liniji iz New Yorka
DUBROVNIK - U zračnu luku Dubrovnik u subotu je sletio prvi ovogodišnji zrakoplov na izravnom letu iz New Yorka, čime se nastavlja linija koja je i prošlog ljeta redovito povezivala jug Hrvatske s najvećim gradom SAD-a.
AD Plastik neće isplatiti dividendu
ODLUKE
AD Plastik neće isplatiti dividendu
SOLIN -  To nije iznenađenje, budući da tvrtka prolazi kroz teško makroekonomsko okruženje.
Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića
PLASTIKA
Nestašica reciklirane plastike u sektoru bezalkoholnih pića
LONDON - Količine reciklirane plastike u Europi se moraju više nego utrostručiti kako bi sve tvrtke koje proizvode bezalkoholna pića prešle na u potpunosti reciklirane boce, upozorila je japanska kompanija Suntory Beverage and Food.
Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit
SNAŽAN RAST
Luka Koper u prvom kvartalu gotovo udvostručila dobit
KOPER - Grupa Luka Koper je u prvom tromjesečju ove godine povećala obujam pretovarene robe za 18 posto na nešto manje od 5,9 milijuna tona. Ostvario je rast u svim grupama roba, posebice u tekućim i rasutim teretima. Neto dobit porasla je 18 posto na 16,45 milijuna eura.
AZTN odobrio CME-u preuzimanje RTL-a Hrvatska
ZELENO SVJETLO
AZTN odobrio CME-u preuzimanje RTL-a Hrvatska
ZAGREB - Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u petak je na prvoj razini odobrila namjeru provedbe koncentracije koja nastaje stjecanjem izravne kontrole na trajnoj osnovi poduzetnika CME Media nad poduzetnikom RTL Hrvatska.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE