GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Novi iskorak Ferrera

Novi iskorak Ferrera
STRATEŠKI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.08.2020 / 11:04
Autor: Siniša Malus
MILANO - Talijan Michele Ferrero, koji je svijetu predstavio čokoladu Nutella, Ferrero i Kinder, sagradio je divovsku obiteljsku slastičarsku tvornicu s godišnjom prodajom od gotovo 10 milijardi eura. Sin Giovanni krenuo je novim putem.

Kapital Giovannijeve investicijske kompanije CTH prošle godine je porastao za 40 posto, na 3,3 milijarde dolara (2,8 milijardi dolara), pokazuju podaci koje je objavio Bloomberg. Rast prihoda uglavnom je posljedica teškog preuzimanja danskog biskvitnog giganta Kelsen Group u iznosu od 300 milijuna dolara, akvizicije koja bi trebala pomoći očuvanju najvećeg čokoladnog bogatstva Italije, rekao je Guido Giannotta, direktor briselske tvrtke koja pomaže u upravljanju imovinom obitelji Ferrero. Korak dalje od konditorske industrije i diverzifikacija ulaganja "ograničava rizik, kako u pogledu kategorija proizvoda, tako i geografskog dosega", dodao je.

Poput obitelji Ferrero, mnogi najbogatiji pojedinci na svijetu u nekom trenutku diverzificiraju svoje bogatstvo. Primjerice, osnivač Zare Amancio Ortega - najbogatiji Španjolac - uložio je prihod od svoje odjeće za odjeću Inditex SA u nekretnine širom svijeta, dok je osnivač Microsofta Bill Gates svoju imovinu raspodijelio u sve, od poljoprivrednih do građevinskih tvrtki.

Ferrero je započeo svoje putovanje obiteljskom poslasticom u sjevernoj Italiji koja je koristila lješnjake kao način zamjene ograničenih zaliha kakaa. Nakon Drugog svjetskog rata, slastičarna je otvorila proizvodne pogone i podružnice u inozemstvu. Šezdesetih je lansirao brandove poput Nutelle, Kinder Chocolate i Tic Tac, a zatim se još više proširio proizvodima uključujući Ferrero Rocher.

CTH je osnovan 2016. godine, a osim Kelsen Group, posjeduje i belgijskog proizvođača keksa Delacre i američku slastičarsku tvrtku Ferrara.

Prošle je godine Ferrero grupa također preuzela marku keksa i voćnih zalogaja Kellogg za 1,3 milijarde dolara.

Giovanni (55) je izvršni predsjednik Ferrero Grupe i posjeduje kontrolni udio u talijanskoj kompaniji Alba, koja se sada procjenjuje na 23 milijarde dolara, pokazuje indeks Bloomberg Billionaires.

Ulaganje u kolačiće „ima smisla za tvrtku zbog moguće kombinacije s čokoladom“, rekao je Duncan Fox, analitičar potrošačkih proizvoda iz Bloomberg Intelligencea.

Ako možete osigurati pravu inovaciju, ulazite u znatno šire distribucijske kanale, jasna je logika talijanskih investitora, zaključuje Fox.

Tagovi: Ferrero, Nutella, Kinder, Giovanni Ferrero, Michele Ferrero, kompanija CTH, Kelsen Group, Kellogg, Delacre, Bill Gates, Amancio Ortega
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE