GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nova luka Drač ima ambiciju postati najjača balkanska luka

Nova luka Drač ima ambiciju postati najjača balkanska luka
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.01.2023 / 08:58
Autor: SEEbiz
DRAČ - Za 10 godina Drač će biti novi Monako, najavila je Vlada Albanije predstavljajući dva nova projekta. Jedan je izgradnja novog pristaništa i luksuznog naselja u Draču, na mjestu sadašnje luke, a drugi je gradnja nove trgovačke luke u naselju Porto Romano.

Najveću luku u ovom dijelu svijeta i najmodernije naselje gradiće "Eagle Hills" iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Biće to, kažu, Monako u Albaniji. Drač će imati novu marinu za brodove i jahte, naselje od 12.000 luksuznih kuća i stanova, osam hotela sa četiri i pet zvjezdica i uređenu javnu površinu.

- U urbanu sredinu sa trgovima, parkovima, igralištima za djecu biće pretvorena gotovo polovina površine, na kojoj su sada luka, kontejneri i razni otpad. Vlada Albanije učestvuje u finansiranju ovog projekta, rekao je Erlis Hareni, izvršni direktor Albanske kompanije za razvoj morskih luka.

Vlada Albanije pokreće još jedan projekat, vrijedan 390 miliona eura, 46 posto finasiraće država, dok će 54 uložiti kompanija koja će biti izabrana na međunarodnom tenderu.

Teretna luka iz Drača seli se u Porto Romano, mjestašce nadomak grada. To će biti strateško čvorište za trgovinu Zapadnog Balkana. Otvoriće 1.500 radnih mjesta.

- U Luci Drač godišnje se pretovari oko pet miliona tona robe i istovari oko 180.000 kontejnera. Plan nam je da u Porto Romanu utrostručimo kapacitete za pretovar kontejnera i to je velika investicija, koju će finansirati albanska vlada i Luka Drač iz međunarodnog zajma, naveo je direktor Luke Drač Piro Vengu.

Projekat nove trgovačke luke predviđa i izgradnju suhih luka u Prištini, Skoplju, i drugim gradovima, kao i izgradnju drumske i željezničke infrastrukture na tom putnom pravcu, koji je dio koridora 8.

- Imaćemo repozicioniranje svih albanskih luka ka unutrašnjosti Balkana - željeznicom ka Prištini i dalje ka Nišu i Beogradu, kao i preko Koridora 8 do Skoplja. Prema dogovoru sa samita u Tirani drumska i željeznička infrastruktura na ovom važnom putnom pravcu biće finansirana sredstvima Evropske unije, istakao je Vengu.

Novu Luku - Porto Romano projektovala je jedna od pet najprestižnijih kompanija u svijetu. Planirano je da ona bude najveća trgovačka luka na Jadranu, a jedan njen dio trebalo bi da postane NATO baza, prenosi RTS.

Tagovi: Luka Drač, Albanija, Porto Romano, Eagle Hills, Monaco, Piro Vangu
PROČITAJ I OVO
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
REGULATIVA
Schengenska pravila od danas na snazi u hrvatskim zračnim lukama
ZAGREB - Od danas u hrvatskim zračnim lukama počinje primjena schengenskih pravila.
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
INVESTICIJE
Carthago uskoro otvara novi pogon u Ormožu
ORMOŽ - U Ormožu je pri kraju izgradnja nove tvornice njemačkog proizvođača kampera Carthago, koja u Odrancima već zapošljava gotovo 800 ljudi.
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
VLASNIČKA STRUKTURA
Novi igrač među deset najvećih vlasnika Sarajevo osiguranja
SARAJEVO - Netko tko posluje pod skrbničkim računom ASA Banke pojavio se kao novi dioničar na listi najvećih dioničara Sarajevo-osiguranja, izvještava Indikator.ba.
Zračna luka Rijeka: Ryanair uvodi novu liniju, Eurowings pojačava postojeće
ZRAČNI PRIJEVOZ
Zračna luka Rijeka: Ryanair uvodi novu liniju, Eurowings pojačava postojeće
RIJEKA . U Zračnoj luci (ZL) Rijeka ovog vikenda počinje ljetni red letenja. Naime, sutra, u nedjelju, kreće prvi ovosezonski domaći let Trade Air iz Zadra, a zatim u utorak, 28. ožujka stiže i prvi međunarodni let u ljetnom rasporedu, i to EasyJet iz Londona.
Zoran Vučinić novi predsjednik Nadzornog odbora Atlantic Grupe
KARIJERE
Zoran Vučinić novi predsjednik Nadzornog odbora Atlantic Grupe
ZAGREB - Na ovotjednoj sjednici Nadzornog odbora Atlantic Grupe d.d., dosadašnji Predsjednik NO-a Zdenko Adrović vodeću funkciju u ovom tijelu prepustio je Zoranu Vučiniću, dosadašnjem članu odbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE