GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačke tvrtke pod sve većim pritiskom na kineskom tržištu

Njemačke tvrtke pod sve većim pritiskom na kineskom tržištu
ISTRAŽIVANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.01.2024 / 08:54
Autor: SEEbiz / DPA
BERLIN - Njemačke tvrtke suočavaju se s jačom konkurencijom u Kini od strane domaćih kineskih tvrtki, prema novom istraživanju Njemačke inozemne gospodarske komore (AHK) Velika Kina.

Ukupno 46% anketiranih njemačkih kompanija vjeruje da je vjerojatno ili vrlo vjerojatno da bi kineske tvrtke mogle preuzeti vodstvo u svom sektoru u smislu inovacija u roku od pet godina, prema rezultatima istraživanja objavljenim u srijedu.

Drugih 5% ispitanika reklo je da je to već slučaj.

"Konkurencija postaje sve jača. Kineske tvrtke postaju sve bolje", rekao je u Pekingu u srijedu Ulf Reinhardt, predsjednik AHK-a u Kini.

"Kineski natjecatelji nisu spavali tijekom Covida", rekao je Jens Hildebrandt, direktor AHK-a.

Prema podacima AHK-a, čak ni prije pandemije njemačke tvrtke nisu očekivale da će njihovi kineski konkurenti uskoro biti predvodnici inovacija u njihovoj industriji.

To se promijenilo, a poslovni čelnici tvrdili su da njemačke tvrtke moraju uložiti veći napor na kinesko tržište, koje je drugo najveće svjetsko gospodarstvo nakon Sjedinjenih Država.

"Njemačka i njemačke tvrtke spremne su na veće natjecanje s Kinom i njezinim tvrtkama, sve dok se to natjecanje odvija u skladu s poštenim pravilima, omogućuje transparentan pristup tržištu i ne temelji se na iskrivljujućim subvencijama", rekao je Stephan Grabherr, zamjenik njemačkog veleposlanika u Kini .

Gotovo polovica (46%) od 566 ispitanih tvrtki izjavila je da bi surađivala s kineskim partnerima ili kupcima kako bi ostala konkurentna, dok 42% želi više ulagati u svoje istraživanje i razvoj.

U pravilu to znači razvoj i proizvodnju proizvoda u Kini za kineske kupce, rekao je Reinhardt.

Ali Kina se također bori, jer kinesko gospodarstvo više ne raste kao prije. Godine 2023. gospodarski rast od 5,2% premašio je cilj kineske vlade od 5%. Međutim, prema Svjetskoj banci, rast bi ove godine mogao biti manji od 4,5%.

Kinezi troše manje kod kuće, a gospodarstvo usmjereno na izvoz prodaje manje proizvoda s tradicionalnim trgovinskim partnerima zemlje u inozemstvu.

Prema anketi AHK, 83% vjeruje da je gospodarski trend u Kini usmjeren prema dolje, a 64% očekuje oporavak za jednu do tri godine.

Više od polovice (54%) smatra da Kina postaje manje atraktivna kao mjesto za ulaganje.

Unatoč tome, isto toliko njih želi nastaviti ulagati novac u svoj posao u Kini. Većina onih koji su spremni ulagati čine to kako bi ostali konkurentni, pokazalo je istraživanje.

Međutim, prema anketi, njemačke tvrtke osjećaju se u nepovoljnom položaju na kineskom tržištu.

Otprilike jedno od tri ispitana poduzeća osjećalo se sputanim pravnim nesigurnostima, kao što su neprozirni propisi za prijenos osobnih podataka preko granice.

Ako se želi više ulaganja u Kinu, potrebna je pravna transparentnost kako bi se izgradilo povjerenje među investitorima, rekao je Hildebrandt.

Otprilike petina njemačkih tvrtki žalila se na nejednak tretman u odnosu na kineske konkurente. To je bilo još istinitije kada je u pitanju osiguranje javnih ugovora, pri čemu je 53% tvrtki reklo da ih je ometao nedostatak transparentnosti ili povlašteni tretman kineskih kandidata.

Osim toga, globalni geopolitički sukobi i slab gospodarski rast u Kini uzrokuju da se neke tvrtke zaštite od rizika.

Istraživanje je pokazalo da 44% tvrtki već pokušava smanjiti rizik poslovanja u Kini, pri čemu mnoge uspostavljaju opskrbne lance neovisne o Kini ili traže dodatne poslove izvan kineskog tržišta.

Druge njemačke tvrtke, s druge strane, žele smanjiti rizik provodeći više istraživanja i razvoja u Kini.

Otprilike trećina tvrtki koje su sudjelovale u istraživanju AHK-a, provedenom između 5. rujna i 6. listopada 2023., dolazilo je iz sektora strojarstva i industrijskih strojeva, dok 21% posluje u automobilskom sektoru.

Od tvrtki koje su odgovorile na anketu, njih 69% ima manje od 250 zaposlenih.

Tagovi: njemačka, kina, kinezi
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE