GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka želi jačati svoje luke, upitno tko će to platiti

Njemačka želi jačati svoje luke, upitno tko će to platiti
LUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.03.2024 / 07:38
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BERLIN - Hamburg i ostale njemačke pomorske luke trebaju biti ojačane i pripremljene za budućnost preko Nacionalne strategije luka. Međutim, luke kritiziraju što savezna država do sada nije obećala dodatna sredstva.

Njemačka vlada želi ojačati njemačke luke kao jedan od ključnih faktora gospodarstva. S tim ciljem je ovih dana (20.3.) usvojena Nacionalna strategija luka. U tom dokumentu se navodi kako treba osigurati da njemačke morske i unutarnje luke i dalje igraju važnu ulogu u globalnim transportnim lancima. Naglašava se da izvozna nacija poput Njemačke treba jake, funkcionalne luke kako bi opstala u međunarodnoj konkurenciji.

Popisano je gotovo 140 mjera savezne države i pokrajina potrebnih za razvoj i održavanje luka. Primjerice, one bi trebale postati sigurnije, kako bi se zaštitile od cyber-napada, trebalo bi proširiti sutpanj njihove međuspobne suradnje, te poboljšati ceste i željeznice koje vode iz unutrašnjosti zemlje do luka. "Potrebne su nam naše morske luke, one su važne za izvoznu lokaciju Njemačke", rekao je ministar prometa Volker Wissing. Otvoreno je, međutim još uvijek pitanje tko će to sve platiti.

U strategiji se također spominje da će njemačka vlada ubuduće strože nadgledati ulazak stranih investitora u njemačke luke budući da su one sada proglašene "dijelom kritične infrastrukture". Stoga pri ulaganjima i iz trećih zemalja treba gledati ne samo na interese te države već i na lokalne interese, kaže se u strategiji, pri čemu se Kina u tom kontekstu ne spominje izrijekom, ali je očigledno da se na nju misli.

U Njemačkoj su se dugo vodile burne rasprave o angažmanu kineske državne brodarske tvrtke Cosco u firmu koja upravlja jednim od četiri kontejnerska terminala u luci Hamburg. Tek u svibnju 2023. je njemačka vlada odobrila tu investiciju, ograničavajući pritom kineski udio na manje od 25 posto.

Novom nacionalnom strategijom se predviđa i "bolje europsko koordiniranje s ciljem osiguranja europske lučke infrastrukture." No, ta suradnja neće biti jednostavna, jer su europske luke istovremeno i žestoka konkurencija, posebno one u Rotterdamu ili Antwerpenu.

U strategiji se također ističe da konkurentnost ovisi o modernoj lučkoj infrastrukturi, povezanosti s unutrašnjim dijelom zemlje, ali i troškovima manipulacije teretom te visini državnih propisa i naknada.

Njemačka vlada ističe i veliku važnost pomorskih luka u procesu ekološke tranzicije gospodarstva.

"Za energiju vjetra na moru i perspektivno uvođenje zelenog vodika preko terminala za tekući plin potrebna nam je dobra lučka infrastruktura", rekao je premijer Donje Saske Stephan Weil. "Novac koji se ulaže u luke je pametno uložen", smatra on i dodaje da su te investicije "u nacionalnom interesu".

No kada se o novcu radi, tu je nacionalna strategija još nejasna. Njemačke savezne pokrajine koje se nalaze uz morsku obalu inzistiraju na jačem financijskom angažmanu savezne države za morske luke.

Prema izjavi nadležnih ministara iz Hamburga, Bremena, Donje Saske, Schleswig-Holsteina i Mecklenburg-Vorpommerna, nacionalno financiranje i povećanje nadoknade za posebne financijske izazove s kojima se suočavaju morske luke moraju biti sljedeći koraci nakon predstavljanja ovog dokumenta "kako bi se krenulo u djelovanje". Traži se 400 milijuna eura godišnje za održavanje i operativno poslovanje luka, dok savezna država trenutno plaća 38 milijuna eura za sve luke.

Ministar prometa Wissing u tom je kontekstu ipak naglasio da je savezna vlada posljednjih deset godina ulagala godišnje po pola milijarde eura u poboljšanje prometne povezanost luka s unutrašnjošću.

Tagovi: njemačka, luke, hamburg, logistika, cosco
PROČITAJ I OVO
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
KATASTROFA
U 2022. je 48 od 56 bolnica imalo manjak od 1,2 milijarde eura
ZAGREB - Državni ured za reviziju utvrdio je financijskom revizijom za 2022. da je 48 od 56 bolnica iskazalo kumulirani manjak od gotovo 1,2 milijarde eura, ali i da nisu poduzimane sve aktivnosti kako bi se uredilo upravljanje i održavanje skloništa za građane.
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe
PONUDA
Podravka dostavila obvezujuću ponudu za poljoprivredne tvrtke Fortenova grupe

ZAGREB - Podravka je u petak putem Zagrebačke burze izvijestila da je dostavila obvezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe.

Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
ZAKLADE
Na Europskom forumu u Rijeci predstavit će se nova Zaklada Lürssen za poticanje mladih inženjera
RIJEKA - Sveučilište u Rijeci, Lürssen Design Centre Kvarner i Maritime Centre of Excellence organiziraju drugi Europski forum, posvećen temi održivosti maritimnih inovacijskih ekosustava.
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
REBRANDING
Društvo Meritus ulaganja promijenilo ime, nastavlja poslovati pod brandom BOSQAR INVEST
ZAGREB - Meritus ulaganja (ZSE: BSQR), holding društvo hrvatske Mplus Grupe, predstavilo je u sklopu eventa održanog u Klovićevim dvorima u Zagrebu novo ime – BOSQAR d.d.
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
KAVA
Atlantic Grupa značajno podiže cijene kave u Srbiji
BEOGRAD - Atlantic grupa, koja je preuzimanjem Strauss Adriatica postala vlasnik Grand i Don kave, čime je postala jedini relevantan igrač na tržištu tradicionalne kave u Srbiji, od idućeg mjeseca povećava cijene.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE