GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka vlada razmatra udio u tvrtki thyssenkrupp Marine Systems

Njemačka vlada razmatra udio u tvrtki thyssenkrupp Marine Systems
OPCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.09.2023 / 21:12
Autor: SEEbiz
BERLIN - Njemačka vlada razmatra preuzimanje udjela u tvrtki za pomorsku brodogradnju thyssenkrupp Marine Systems (TKMS), rekao je u utorak njemački ministar obrane Boris Pistorius.

"Razmatramo to", rekao je Pistorius tijekom posjeta sjevernom njemačkom lučkom gradu Kielu, gdje je sjedište tvrtke.

Trebat će barem do kraja godine prije nego što Berlin odluči hoće li ili ne kupiti tvrtku, rekao je.

Mornarički brodograditelj trenutačno je podružnica njemačkog industrijskog konglomerata thyssenkrupp, iako čelništvo tvrtke razmišlja o tome da postane neovisnije.

Šef TKMS-a Oliver Burkhard ranije je za dpa rekao da je "neovisni Marine Systems bolji put naprijed: za ThyssenKrupp, TKMS, za naše klijente, za Berlin, a time i za Njemačku."

Samo u Kielu tvrtka trenutno zapošljava oko 3100 ljudi. Prema izvješćima, nekoliko budućih vlasničkih konfiguracija za TKMS čini se mogućim: da privatni investitori kupe tvrtku, inicijalna javna ponuda (IPO) ili kupnja udjela od strane vlade.

U utorak je tvrtka započela s gradnjom novih podmornica za njemačku i norvešku mornaricu u brodogradilištu Kiel uz formalnu ceremoniju.

Njemačka je isprva naručila dvije nove podmornice, a Norveška četiri, iako njemački ugovor s tvrtkom dopušta mogućnost kupnje dodatnih četiri do šest podmornica.

Pistorius je rekao da će Njemačka iskoristiti tu opciju za kupnju više brodova u budućnosti: "Nije pitanje želimo li", već pitanje vremena. Odluka će biti donesena u idućih godinu-dvije, dodao je.

Prema informacijama dpa, njemačka i norveška mornarica potrošile su ukupno oko 5,5 milijardi eura (5,9 milijardi dolara) na početnu narudžbu šest podmornica.

Gotografija: Marcus Brandt/dpa

Tagovi: thyssenkrupp Marine Systems, Boris Pistorius, THYSSENKRUPP
PROČITAJ I OVO
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
TERMINAL
U Dubaiju počinje izgradnja najvećeg aerodromskog terminala na svijetu
DUBAI - U Dubaiju su započeli s izgradnjom novog terminala u međunarodnoj zračnoj luci Al Maktoum, za koji se, prema riječima čelnika emirata šeika Mohammeda bin Rashida al Maktouma, očekuje da će biti najveći na svijetu i koštat će gotovo 35 milijardi dolara.
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE