GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Njemačka uvjetuje nazočnost u Kabulu, Francuska ispituje namjere talibana

Njemačka uvjetuje nazočnost u Kabulu, Francuska ispituje namjere talibana
AFGANISTAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 03.09.2021 / 07:15
Autor: SEEbiz / H
BRDO KOD KRANJA - Njemačka je spremna i dalje biti diplomatski nazočna u Kabulu ako talibani ispune određene uvjete, rekao je u četvrtak ministar vanjskih poslova Heiko Maas, a njegov francuski kolega Jean-Yves Le Drian je rekao da treba pričekati pozitivne signale da se skupina promijenila.

"Želimo u Kabulu vidjeti uključivu vladu, poštivanje temeljnih ljudskih i ženskih prava i Afganistan ne smije ponovo postati leglo međunarodnog terorizma", rekao je Maas novinarima u Sloveniji, gdje se sastao s kolegama iz EU-a na razgovorima o Afganistanu nakon završetka međunarodne misije i talibanskog preuzimanja vlasti.

"Ako ti uvjeti budu ispunjeni i ako sigurnosna situacija to dopušta, spremni smo na ponovnu diplomatsku nazočnost u Kabulu ", rekao je.

Za razliku od Rusije i Kine, EU i većina zapadnih zemalja zatvorili su svoja veleposlanstva u Kabulu i tako smanjili mogućnost izravnog utjecaja na novu vladu.

Francuski šef diplomacije Le Drian rekao je za list Le Figaro da Pariz želi vidjeti hoće li talibani dopustiti ljudima da napuste zemlju, omogućiti pristup humanitarnoj pomoći, prekinuti sve terorističke akcije i poštivati ljudska prava, posebice žena.

"Za sada nema naznaka da idu tim smjerom", rekao je Le Drian.

"U Afganistanu postoji nova stvarnost, sviđalo se to nama ili ne", rekao je Maas. "Ako Europska unija želi sudjelovati, što bi trebala, moramo djelovati brzo i naći zajedničko stajalište o Afganistanu", zaključio je.

Tagovi: Afganistan, Kabul, talibani
PROČITAJ I OVO
Frankfurtska zračna luka u ponedjeljak otkazuje sav redoviti zračni promet
ZRAČNI PRIJEVOZ
Frankfurtska zračna luka u ponedjeljak otkazuje sav redoviti zračni promet
FRANKFURT - Nakon što su sindikati u prometnom sektoru najavili štrajk diljem zemlje, najprometnija njemačka zračna luka, Frankfurtska zračna luka, otkazala je sav redoviti zračni promet sljedećeg ponedjeljka.
Plava laguna: Dividenda po redovnoj i povlaštenoj dionici
PODJELA DOBITI
Plava laguna: Dividenda po redovnoj i povlaštenoj dionici
POREČ - Plava laguna je izvijestila da je na izvanrednoj glavnoj skupštini dionesena odluka da se iz zadržane dobiti izdvaja 53 milijuna eura za isplatu redovne i povlaštene fiksne dividende imateljima povlaštenih dionica.
Arena Hospitality Group isplaćuje dividendu
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group isplaćuje dividendu
PULA - Arena Hospitality Group danas je objavila poziv za glavnu skupštinu koja će se održati 27. travnja, i na kojoj će, između ostalog biti donijeta odluka o isplati dividende od 0,7 eura po dionici iz zadržane dobiti.
Hrvatski Telekom povećava dividendu
DIVIDENDA
Hrvatski Telekom povećava dividendu
ZAGREB - Hrvatski Telekom je danas izvijestio da Uprava i Nadzorni odbor predlažu glavnoj skupštini raspodjelu neto dobiti iz 2022. godine na način da se dio neto dobiti u iznosu od 86,6 milijuna eura isplati kao dividenda što iznosi 1,1 euro po dionici (8,29 kuna) po dionici i više je za 3,6 posto u odnosu na lani isplaćenu. U odnosu na cijenu dionice to predstavlja dividendni prinos od 4,3 posto.
Brodosplit uplatio oko 24 milijuna eura, nema stečaja
STEČAJEVI
Brodosplit uplatio oko 24 milijuna eura, nema stečaja
SPLIT - Račun Brodosplita je deblokiran i stečaj obustavljen, pa se u petak na Trgovačkom sudu u Splitu neće održati ?najavljeno ?zakazano ročište za otvaranje stečaja, doznaje se na sudu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE