GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nizozemska vlada osigurala KLM-u 3,4 mlrd eura pomoći

Nizozemska vlada osigurala KLM-u 3,4 mlrd eura pomoći
POMOĆ
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.06.2020 / 14:56
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM - Nizozemska vlada objavila je u petak da će avioprijevozniku KLM-u, nizozemskoj podružnici grupe France-KLM, osigurati 3,4 milijardi eura financijske pomoći kako bi mu pomogla prebroditi posljedice pandemije koronavirusa.

Paket obuhvaća 2,4 milijarde eura bankovnih kredita s jamstvima i direktni kredit od milijardu eura, kazao je ministar financija Wopke Hoekstra.

Francuska je u travnju objavila da će Air Franceu osigurati pomoć u iznosu sedam milijardi eura.

„Paket je potreban kako bi bismo bili sigurni da će KLM i Air France moći i dalje obavljati važnu ulogu koju imaju u našem gospodarstvu“, rekao je Hoekstra.

Pilotima će se plaće morati smanjiti do 20 posto, a kompanija u cjelini mora smanjiti troškove za 15 posto. O otpuštanjima nije bilo riječi, iako se se očekuju. Ministar financija kazao je da je smanjenje broja zaposlenih, kojih trenutno u KLM-u ima oko 30 tisuća, neizbježno.

Nizozemski parlament postavio je nekoliko uvjeta za državnu pomoć, uključujući manji broj noćnih letova i 50-postotno smanjenje emisije ugljičnih dioksida do 2030. godine.

Vlada će u upravni odbor KLM-a imenovati „državnog agenta“ kako bi bila sigurna da se novac državnih obveznika troši isključivo na poslovanje u Nizozemskoj.

Državnu potporu mora odobriti Europska unija, podsjeća Reuters.

Francuska i nizozemska vlada i dalje se spore oko upravljanja i strategije Air France-KLM-a, koji je nastao 2004. godine spajanjem dvaju nacionalnih prijevoznika.

U ožujku prošle godine Nizozemska je neočekivano kupila 14 posto udjela u grupi kako bi se izjednačila s Franucskom i stvorila protutežu utjecaju Pariza na odlučivanje o sudbini kompanije.

Tagovi: Nizozemska, kompanija KLM, Air France-KLM, Wopke Hoekstra
PROČITAJ I OVO
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
OČEKIVANJA
U Steklarni Rogaška očekuju se ulaganja i otpuštanje 155 radnika
ROGAŠKA - Finska grupa Fiskars, čiji je dio i Steklarna Rogaška, najavila je da će uložiti 15 milijuna eura u tvornicu stakla Rogaška u razdoblju od 2024. do 2026. godine s ciljem modernizacije tvornice i povećanja njezine konkurentnosti.
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
PODCJENJIVANJE
Anglo American odbio ponudu BHP-a tešku 39 milijardi dolara
LONDON - Rudarski div Anglo American u petak je odbio ponudu za preuzimanje konkurentske BHP grupe, rekavši da ponuda "značajno podcjenjuje" tvrtku i njezine buduće izglede.
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
KAZNA
Continental pristao platiti 100 milijuna eura u skandalu s dizel motorima
BERLIN - Tužitelji u Njemačkoj nametnuli su kaznu od 100 milijuna eura (107 milijuna dolara) dobavljaču automobila Continentalu u vezi s velikim skandalom manipulacije emisijama dizelskih motora koji je potresao njemačku automobilsku industriju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE