GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

NIS doneo rekordne rezultate kompanijama iz indeksne korpe Beleks15 u 2022.

NIS doneo rekordne rezultate kompanijama iz indeksne korpe Beleks15 u 2022.
ANALIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.06.2023 / 17:10
Autor: SEEbiz / Momentum
ANALIZA - Domaće kompanije u Srbiji, koje sačinjavaju repernu indeksnu korpu, Belex15, ostvarile su prošle godine rekordne poslovne rezultate, zahvaljujući Naftnoj industriji Srbije (NIS) koja je iza sebe ostavila najbolju godinu u istoriji, saopštila je danas brokerska kuća Momentum Securities.

"Kompanije iz te indeksne korpe, koja je spala na devet članica, pratio je tokom godine izuzetno neizvestan poslovni ambijent sa visokom inflacijom, povišenim cenama materijala i energenata i usporenom normalizacijom lanaca snabdevanja", navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da je zbirni prihod kompanija iz indeksne korpe u 2022. skočio 52,8 odsto, na 628,4 milijarde dinara, dok je neto dobit porasla 3,3 puta, na 100,5 milijardi dinara.

Najveću zaslugu za takav rezultat ima NIS jer je, u 2022. godini ostvario rekordni profit usled visokih cena sirove nafte, ali i snabdevanja jeftinijom ruskom naftom koja je dodatno popravila profitne margine.

Konsolidovani EBITDA (profit kompanije, pre nego što se oduzme trošak amortizacije, kamata i poreza na dobit) NIS-a iznosio je 136,2 milijarde dinara, dok je neto profit skočio 4,4 puta, na 92,4 milijarde dinara.

Rekordne finansijske rezultate zabeležio je i Impol Seval koji je iskoristio visoku tražnju i veoma povoljne cene na tržištu, pre svega u prvoj polovini godine. Ta valjaonica aluminijuma ostvarila je neto profit od 2,8 milijardi dinara, što je čak 2,4 puta bolji rezultat u odnosu na odličnu 2021. godinu.

I dok su turbulentne prilike na tržištu ovim dvema kompanijama bile saveznik, većina ostalih kompanija je trpela pritisak pre svega na troškovnoj strani.

Messer Tehnogas je, uprkos rastu prihoda od 11,6 odsto, zabeležio pad neto profita od 28,6 odsto, koji je iznosio 2,3 milijarde dinara usled većih troškova materijala, pre svega energenata.

Negativan uticaj troškova materijala trpeo je i Metalac koji je ipak, zahvaljujući dobrom učinku trgovačkih društava, uknjižio neznatan rast prihoda.

Dunav osiguranje, kao jedini predstavnik finansijskog sektora nakon delistiranja Komercijalne banke, imao je pad profita od 42,1 odsto na 1,5 milijardi dinara usled porasta rashoda na ime likvidiranih šteta.

Građevinska firma Energoprojekt holding je nastavila negativan trend poslovanja i realizovala svega 15,3 milijarde dinara, faktički uz poslovanje na "pozitivnoj nuli".

Jedinstvo iz Sevojna je, takođe pretrpelo oštar pad prihoda, ali u velikoj meri zbog rekordne 2021. godine kada je realizovan najveći deo velikog projekta na Termoelektrani Nikola Tesla (TENT).

Za razliku od prethodne godine, u 2022. nije bilo gubitaša, jer je i Aerodrom "Nikola Tesla" imao pozitivno poslovanje kome su doprineli rast prihoda usled naplate veće koncesione naknade, ali pre svega jednokratni efekat, nakon dobijanja spora sa JAT Tehnikom.

Tagovi: Naftna industrija Srbije, Beogradska berza, BELEX15, Impol Seval, Dunav osiguranje, Energoprojekt Holding, Aerodrom nikola Tesla, Messer Tehnogas, Metalac
PROČITAJ I OVO
Brodarski institut u tišini se gasi
SRAMOTNO
Brodarski institut u tišini se gasi

ZAGREB - Gotovo bez ikakvog interesa javnosti, u potpunoj tišini već dvije godine, Vlada polako gasi Brodarski institut u Zagrebu, za koji je još u studenome 2021. godine donesena odluka o likvidaciji.

Terme Čatež u polugodištu s većim prihodom i gubitkom
GUBITAK
Terme Čatež u polugodištu s većim prihodom i gubitkom
BREŽICE - Terme Čatež u prvom je polugodištu ove godine ostvarila nešto manje od 15 milijuna eura čistih prihoda od prodaje, što je 5,9 posto više nego u istom razdoblju lani.
Dobit Nikea nadmašila tržišna očekivanja, dionice skočile 8%
BOLJE OD OČEKIVANJA
Dobit Nikea nadmašila tržišna očekivanja, dionice skočile 8%
NEW YORK - merički proizvođač sportske opreme, NIKE, objavio je poslovne rezultate za prvo fiskalno tromjesečje, koji su premašili očekivanja kada je u pitanju krajnji rezultat tvrtke.
EY: 50 milijardi dolara globalnog prihoda; najavljena nova ulaganja u AI
SJAJNE BROJKE
EY: 50 milijardi dolara globalnog prihoda; najavljena nova ulaganja u AI
ZAGREB – S povećanjem od 14,2 posto u prihodima, konzultantsko-revizorska tvrtka EY zabilježila je jednu od najuspješnijih godina u povijesti poslovanja. Financijsku godinu koja je završila u lipnju ove godine, obilježila su ulaganja od 3,6 milijardi dolara u kvalitetu revizije, inovacije, tehnologiju i ljude, dok je 1,4 milijarde dolara uloženo u pokretanje platforme EY.ai.
Mercator-S otvara novi logističko-distributivni centar u Srbiji
INVESTICIJE
Mercator-S otvara novi logističko-distributivni centar u Srbiji
BEOGRAD - Mercator-S najavio je da će na Novom Beogradu otvoriti novi, moderan logističko-distributivni centar po svjetskim standardima iz kojeg će krenuti kompletna centralna distribucija proizvoda za 339 trgovina IDEA, Roda marketa i Mercator hipermarketa koji se nalaze u više od 80 mesta širom Srbije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE