GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Nike: Blagdanska prodaja rasla više od očekivanja

Nike: Blagdanska prodaja rasla više od očekivanja
BOLJE OD OČEKIVANJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.03.2024 / 21:54
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Nike je u četvrtak izvijestio o blagdanskoj prodaji koja je premašila procjene, čemu je pomogao rast u Sjevernoj Americi bolji od očekivanog.

Evo kako je tvrtka poslovala u usporedbi s onim što je Wall Street očekivao, na temelju ankete analitičara LSEG-a, ranije poznatog kao Refinitiv:

Zarada po dionici: 77 centi naspram očekivanih 74 centa
Prihod: 12,43 milijarde dolara naspram očekivanih 12,28 milijardi dolara

Prijavljeni neto prihod kompanije za tromjesečno razdoblje koje je završilo 29. veljače iznosio je 1,17 milijardi dolara, ili 77 centi po dionici, u usporedbi s 1,24 milijarde dolara, ili 79 centi po dionici, godinu dana ranije. Isključujući 21 cent po dionici koji se odnosi na troškove restrukturiranja, zarada po dionici bila bi 98 centi, priopćila je tvrtka.

Prodaja je porasla na 12,43 milijarde dolara, blago više u odnosu na 12,39 milijardi dolara godinu ranije.

U Sjevernoj Americi, gdje je potražnja bila nestabilna, prodaja je porasla oko 3% na 5,07 milijardi dolara, u usporedbi s procjenama od 4,75 milijardi dolara, prema StreetAccountu.

Dok potrošači povlače potrošnju na diskrecijske artikle poput odjeće i obuće, Nike je proveo posljednjih nekoliko mjeseci usredotočen na ono što može kontrolirati: rezanje troškova i postajanje učinkovitijim kako bi mogao povećati profit i zaštititi svoje marže.

U prosincu je najavio opsežni plan restrukturiranja za smanjenje troškova za oko 2 milijarde dolara u sljedeće tri godine. Također je smanjio svoje prodajne smjernice jer je upozorio na slabiju potražnju u nadolazećim kvartalima.

Dva mjeseca kasnije, Nike je najavio otpuštanje 2% svoje radne snage, ili više od 1500 radnih mjesta, kako bi mogao investirati u svoja područja rasta, kao što su trčanje, žene i brend Jordan.

Rani koraci Nikeovog smanjenja troškova, koji uključuju pojednostavljenje asortimana, smanjenje nivoa upravljanja i povećanje automatizacije, vjerojatno su pomogli trgovcu da nadmaši očekivanja zarade u tri mjeseca zaključno s 30. studenog.

Smanjenja, zajedno sa "strateškim akcijama određivanja cijena i nižim cijenama prekooceanske vozarine," također su pridonijela povećanju bruto marže od 1,7 postotnih bodova - što je prvi put da je tvrtka vidjela povećanje svoje bruto marže u usporedbi s prethodnom godinom u najmanje šest kvartala.

Tagovi: Nike, Jordan, atletika
PROČITAJ I OVO
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
LUKE
Nautičke luke lani podigle prihode 12,1%
ZAGREB - U lukama nautičkog turizma na hrvatskom Jadranu u 2023. je ostvareno 12,1 posto više ukupnih prihoda nego 2022. ili 161 milijun eura (bez PDV-a), od čega kao i ranijih godina najviše od iznajmljivanje vezova, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS), koji pokazuju i pad broja plovila u tranzitu u tim lukama.
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
DIVIDENDA
Arena Hospitality Group odobrila dividendu od 0,75 eura
PULA - Arena Hospitality Grupa u četvrtak je održala Glavnu skupštinu dioničara na kojoj je prihvaćen prijedlog raspodjele dobiti u obliku dividende.
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
SJAJNE BROJKE
Končar D&ST objavio sjajne rezultate u prvom kvartalu
ANALIZA -  Prema izvješću, prihodi od prodaje porasli su za 36,1% na godišnjoj razini i iznosili su 97,2 milijuna eura.
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ODLAZAK
Sabina Škrtić napušta Energiu Naturalis
ZAGREB - Dugogodišnja članica uprave tvrtke Energia naturalis (ENNA) zadužena za korporativne odnose i poslovnu podršku Sabina Škrtić napušta svoju poziciju te daljnju karijeru planira posvetiti akademskom i poslovnom razvoju, javljaju iz ove tvrtke.
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
KAMP
Aminess otvorio camping resort na Pagu s pet zvjezdica
PAG – Aminess Hotels & Resorts, najbrže rastuća hotelska grupacija u Hrvatskoj, otvorila je camping resort s pet zvjezdica - Aminess Avalona Camping Resort 5*, projekt vrijedan 55 milijuna eura, smješten u Povljani na otoku Pagu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE