GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Neto gubitak AD Plastika čak 87 milijuna kuna

Neto gubitak AD Plastika čak 87 milijuna kuna
LOŠA GODINA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.10.2022 / 13:35
Autor: SEEbiz
SOLIN - AD Plastik Grupa zabilježila je u prvih devet mjeseci ove godine neto gubitak od 87 milijuna kuna, izvijestili su u četvrtak iz te solinske tvrtke koja se bavi proizvodnjom automobilskih dijelova, napomenuvši da su rezultati poslovanja i dalje su značajno pod utjecajem vanjskih čimbenika.

Poslovni prihodi Grupe dosegnuli su 623,98 milijuna kuna, što je pad od 24,9 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Smanjeni su i poslovni rashodi za 5,5 posto, na 758,7 milijuna kuna.

Normalizirana EBITDA na razini Grupe iznosi 11,57 milijuna kuna te je niža za 88,1 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2021. godine. Normalizacija u iznosu od 75 milijuna kuna odnosi se na vrijednosno usklađenje sukladno procijenjenoj nadoknadivosti imovine ruskih društava, pa je u izvještajnom razdoblju stoga ostvaren neto gubitak od 87,04 milijuna kuna, navodi se u priopćenju.

"Unatoč lošijim rezultatima, financijska pozicija kompanije je stabilna", istaknuo je predsjednik Uprave AD Plastik Grupe Marinko Došen.

Napomenuo je da je rusko-ukrajinska kriza uvelike utjecala na poslovanje i rezultate, posebice AD Plastikovih ruskih tvornica, pa se udio prihoda s tog tržišta u ukupnim prihodima grupacije značajno smanjio.

"Automobilska se industrija na europskom tržištu još uvijek suočava s nedostatkom poluvodiča, što utječe na kapacitete i operativne planove proizvođača i dobavljača te samim time i na prihode. Ništa manje zahtjevni nisu ni zastoji u dobavljačkim lancima i povećanja cijena materijala i energenata, ali istovremeno su razvidne pojačane razvojne aktivnosti unutar automobilske industrije. Tome u prilog govori i 205 milijuna eura novih poslova ugovorenih za europsko tržište u ovoj godini, što nam daje razloga za blagi optimizam", kazao je Došen.

Kako se dalje navodi u priopćenju kompanije, smanjen je neto financijski dug AD Plastik Grupe i matičnog društva, unatoč vrlo zahtjevnim okolnostima, a u punom su jeku i razvojne aktivnosti za pripremu novih projekata, čiji se početak serijske proizvodnje očekuje krajem 2023. i tijekom 2024. godine. Realizacijom navedenih projekata, kako ističu, očekuje se i početak željenog oporavka kompanije.

Došen napominje kako je u trećem tromjesečju AvtoVAZ pokrenuo proizvodnju dva vozila u Rusiji, Lade Niva i Granta, a njihove su najave za sljedeće razdoblje poprilično ambiciozne.

Tvornica u Togliattiju, naveo je, nakon višemjesečne pauze počela je s isporukama, ali s obzirom na situaciju potrebna je velika doza opreza.

"Naše su komercijalne aktivnosti u potpunosti usmjerene na europsko tržište, a glavni nam je zadatak i dalje očuvati financijsku stabilnost kompanije te smanjiti negativne posljedice vanjskih utjecaja. Pred nama je realizacija ugovorenih projekata, ali i još jedna vrlo zahtjevna godina. Svjesni smo izazova i okolnosti, ali i sigurni u svoje znanje, iskustvo i snagu koju imamo", istaknuo je Došen.

AD Plastik grupa, uz matično društvo u Solinu obuhvaća i dvije tvornice u Rusiji te po jednu u Mađarskoj, Sloveniji i Srbiji.

Tagovi: AD Plastik Grupa, AD Plastik, Avtovaz, Marinko Došen
PROČITAJ I OVO
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
PRITISCI
Veći troškovi pritisnuli dobit GlaxoSmithKlinea
LONDON - Britanski farmaceutski koncern GlaxoSmithKline (GSK) u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario manju neto dobit, unatoč rastu prihoda.
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
SLABAŠNO
Starbucks ispod očekivanja u prvom kvartalu
NEW YORK - Američki lanac kafića Starbucks pretrpio je pad prihoda i dobiti u prvom kvartalu ove godine, razočaravši analitičare. Istovremeno, tvrtka je snizila prognozu poslovanja za cijelu godinu, javljaju strane novinske agencije.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE