GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj

Mussemann: Kriza nas nije pogodila, otvaraju se nove prilike, pa i u Hrvatskoj
INTERVJU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.05.2020 / 20:26
Autor: Siniša Malus
INTERVJU - Poljska kompanija ChairConcept vrlo je dobro poznata profesionalcima iz hotelske, ali i brodograđevne industrije.

Još od 2005. godine kompanija se bavi dizajnom i proizvodnjom namještaja i opremanjem interijera za velike hotelske grupacije, restorane, golf klubove, kongresne centre, tvrtke, ali i cruisere. Kompanija je nedavno napravila i prve korake prema tržištima u ovoj regiji.

Njihov namještaj možete naći u stotinama gradova širom Europe. Ponosni su što neki od najpoznatijih hotela koriste njihova rješenja namještaja. Nabrojimo samo neke: Marriott, Radisson SAS i Radisson BLU, Double Tree Hilton i Hilton, Hyatt, Holiday Inn, Clarion, Best Western, Kvaliteta, Izbor, Accor , Adagio, Qubus, Steigenberger, Rica, Scandic i mnogi drugi.

Povod je to i ovog razgovora kojeg smo vodili s Peterom Mussemannom, jednim od trojice suvlasnika tvrtke.

SEEbiz: Vaša kompanija nije još toliko poznata u Hrvatskoj, iako ste na tržištu već petnaest godina i radite s renomiranim partnerima...Možete li reći čime se ChairConcept sve bavi?

Mussemann: ChairConcept se od svojih početaka uvijek predstavljao kao partner koji nudi kompletnu uslugu "ključ u ruke“, s posebnom željom da zadovolji zahtjeve kako dizajnera tako i investitora. Nudimo nemoguće - sva naša proizvodnja i sva naša rješenja ciljaju na prilagodbu svih funkcija - slijedimo ideje dizajnera i držimo pod kontrolm troškove vodeći brigu o investitorima.

SEEbiz: U sastavu kompanije imate i proizvodnju i dizajn te timove za montažu. Je li to jedna od prednosti na tržištu?

Mussemann: Naša velika tržišna prednost je naša mogućnost da pružimo FULL TURNKEY uslugu za svaki pojedinačni projekt. Klijent od nas može dobiti punu podršku sve od prve idejne faze pojektiranja, pa do predaje ključa, tj. gotovog projekta. Možemo sudjelovati u projektu kao jedini dizajner interijera ili kao partner postojećem dizajneru / razvijati kompletan proizvod / na licu mjesta nudimo kompletno rušenje i uklanjanje postojećeg interijera / rekonstrukciju soba i javnih površina / pripremu prostorija soboslikarskim radovima, postavom tapeta i dekorativnih lajsni, novih podnih obloga / kompletno proizvesti u vlastitoj proizvodnji sve dijelove interijera bilo u vlastitim tvornicama ili kod naših partnera proizvođača / isporučiti i izvršiti kompletnu montažu s vlastitim timovima za montažu - ukratko „klijent će nam dati ključ i nakon dogovorenog vremena vratimo ključ, ali potpuno završenog projekta“.

SEEbiz: Koji od projekata koje ste realizirali proteklih godina biste izdvojili po važnosti?

Mussemann: Tijekom godina bilo ih je jako puno - ali u posljednje vrijeme ovo su glavni i najvažniji naši projekti:

Radisson Blu u Pragu - kompletan projekt FULL TURNKEY s kompletnom rekonstrukcijom javnih površina, kuhinja, ventilacije itd. - i kompletnom obnovom svih soba.

Radisson Blu u Oslu - ukupno je obnovljeno 676 soba – hotel je cijelo vrijeme bio u funkciji!

Sheraton Zurich – novi hotel, opremanje svih soba - od standardnog do predsjedničkog apartmana.

Hotel Platinum - hotel 5* Wroclaw - preuzeli smo posao nakon što je nekoliko drugih kompanija pokušalo dovršiti vrlo kompliciran projekt, prihvatili smo izazov i završili projekt, koji je kasnije dobio titulu „NAJBOLJI MALI LUKSUZNI HOTEL U POLJSKOJ“

SEEbiz: Impresivan je podatak o više od 600 vaših klijenata sa svih krajeva svijeta. Gdje ste najprisutniji, na kojim tržištima?

Mussemann: Od početka smo se fokusirali na zapadno tržište. Naša glavna tržišta su skandinavske zemlje, zemlje Beneluksa, Njemačka, Austrija i Švicarska, ali tijekom posljednjih par godina ušli smo i u istočnoeuropske zemlje poput Poljske, Češke, baltičkih zemalja i u nekoliko projekata na Balkanu.

Pored gore spomenutih zemalja, ojačali smo svoju poziciju kao vrlo važan dobavljač na međunarodnom tržištu brodova za krstarenja, razvijajući i opskrbljujući modele nekih od glavnih igrača tog tržišta, kao što su Carnival, Royal Caribbean i NCL.

SEEbiz: Mnogi posjetitelji hotela širom svijeta vjerojatno ni ne znaju da ste zaslužni za opremanje mnogih luksuznih hotela? Kakav dizajn nudite u tom smislu?

Mussemann: Teško pitanje. Realizacija većine naših projekata realizira se zajedno s partnerima iz pojedinih zemalja. Zbog tih partnerstava ne možemo posebno promovirati naš rad i namještaj. Ali industrija zna što mi sve možemo ponuditi i da to može biti i poseban dizajn - od svih vrsta namještaja od drveta do posebno dizajniranih stolica. Mi smo jedna od nekoliko rijetkih tvrtki koje mogu ponuditi namještaj po mjeri izrađen od kombinacija čelika, drveta, stakla, koriona, himaxa, kamena i svih ostalih materijala - i tu smo jedinstveni po tome što sve to možemo realizirati unutar naše tvrtke.

SEEbiz: Kakve su veze i kontakti s tržištima Hrvatske i regije jugoistočne Europe?

Mussemann: Imamo zadovoljstvo što surađujemo s vrlo potentnim partnerom s hrvatskog tržišta, tvrtkom ProConcept. Zajedno s gospođom Gazdek vidimo veliki potencijal za ulazak na vrlo zanimljivo i visoko razvijeno hrvatsko tržište, posebno u segmentu turizma te tržištu kruzera. Još je sve u početnoj fazi, ali potencijala ima, a tekući projekti su vrlo interesantni. Do sada smo u regiji već realizirali određene projekte, kao što su projekti velikih hotelskih lanaca, poput Falkensteinera i sličnih.

SEEbiz: Dosta ste poslova posljednjih godina odradili na opremanju brodova. Jesu li i hrvatski brodograditelji među klijentima?

Mussemann: Dosad još nismo imali zadovoljstvo surađivati s hrvatskim brodogradilištima, ali kako se hrvatska brodogradilišta brzo razvijaju, vidimo ovdje vrlo zanimljiv potencijal. Do sada smo se fokusirali na brodogradilišta u Njemačkoj, Finskoj i Italiji.

SEEbiz: Strahujete li od zastoja na hotelskom tržištu, s obzirom na sve izraženijie probleme s kojima se suočava turistička industrija uslijed pandemije koronavirusa?

Mussemann: Naravno, trenutna nesigurnost stvara poteškoće za kompletnu industriju. Ali mi smo opravdano mirni, radimo na nekoliko tržišta i razvijamo proizvodnju u nekoliko industrija, tako da smo u situaciji da možemo preuzeti posao na područjima koja su i izvan hotelske industrije. Nedavno smo završili jedan specifičan projekt za glavno sjedište Microsofta u Europi. Uvijek postoje industrije koje rastu i razvijaju se, a svi trebaju naše proizvode i usluge.

SEEbiz: Svjedoci smo posljednjih mjeseci zastoja ekonomije u većini europskih zemalja. Kako se ChairConcept nosio s proizvodnim procesima u tom razdoblju?

Mussemann: Do sada su naše glavne poteškoće bile zatvorene granice, budući da naši timovi za montažu nisu bili u mogućnosti obilaziti lokacije širom Europe i dovršiti različite hotele i druge projekte. Neki su naši klijenti tada angažirali lokalne timove za dovršavanje projekata, drugi su nas tražili skladištenje robe kako bismo, kad se granice ponovo otvore, došli i završili započete projekte. Dakle, do sada nismo imali direktno obustavljanje proizvodnje – jedini su problem bile zatvorene granice za naše timove za montažu.Tagovi: ChairConcept, Peter Mussemann, Marriott, Radisson SAS, Radisson BLU, Double Tree Hilton, Hyatt, ProConcept, Andreja Gazdek
PROČITAJ I OVO
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
TEŠKA GODINA
Potonuli prihodi Budvanske rivijere, plata smanjene 15%
BUDVA - Prihodi većinski državne hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera od januara do kraja septembra ove godine manji su za 17,5 miliona eura, odnosno 87 odsto, dok je broj ostvarenih noćenja za 86 odsto manji nego u istom periodu lani.
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PLANTAŽE
Vuković: Maraš raspoređena na poslove savjetnika
PODGORICA - Odbor direktora je na jučerašnjoj sjednici razriješio Maraš sa funkcije izvršnog direktora Plantaža na lični zahtjev, a odlučio da na njeno mjesto bude imenovan Miroslav Vuković, dosadašnji direktor Sektora pravnih i opštih poslova.
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine
NESLUŽBENO
Lidl ulazi na tržište BiH kroz dvije godine

SARAJEVO - Poznati njemački maloprodajni lanac "Lidl" razmatra mogućnost da narednih godina uđe na tržište BiH, navode njemačke ekonomske novine Lebensmittel zeitung.net

Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
OTKRIĆA
Plenković: Veledrogerijama uplaćeno 300 milijuna kuna
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković izvijestio je u subotu da je Ministarstvo financija veledrogerijama u petak uplatilo 300 milijuna kuna te da će u ponedjeljak ujutro biti održan sastanak s predstavnicima veledrogerija.
Slovenija uvodi elektronske vinjete
VINJETE
Slovenija uvodi elektronske vinjete
LJUBLJANA - Ovoga je tjedna slovenski parlament usvojila izmjenu i dopunu Zakona o cestarini sa 74 glasa za i nijednim protiv, koji pruža pravni temelj za uvođenje elektroničkih vinjeta za osobne automobile.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE