GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Mondelez na meti bojkota u Skandinaviji

Mondelez na meti bojkota u Skandinaviji
BOJKOT
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 17.06.2023 / 17:20
Autor: SEEbiz / klix.ba
LONDON - Predsjednik Mondelez International za Evropu rekao je u četvrtak da je proizvođač čokolade Milka "izdvojen i tretiran drugačije" od konkurentskih kompanija koje također nastavljaju prodavati hranu i piće u Rusiji, prema dopisu u koji je Reuters imao uvid.

U dopisu pod naslovom "Bilješka o Nordiji/Rusiji" poslanom zaposlenicima u četvrtak, Vinzenz Gruber je pisao o bojkotima koje su protiv Mondeleza pokrenule skandinavske kompanije zbog njegove odluke da ostane u Rusiji gdje mu je zakonski dopušteno raditi.

Opisao je pritisak u Nordiji kao "izazovan" i da je "duboko ožalošćen onim što se događa" tamošnjim markama. Marabou je popularan u Švedskoj, a Freia u Norveškoj.

"Svima nam je teško vidjeti našu kompaniju izdvojenu i tretiranu drugačije od ostalih kolega unatoč realnosti situacije. Ako pogledate u većinu kuhinjskih ormarića, vidjet ćete mnoge proizvode kompanija za hranu i piće koje nisu napustile Rusiju. Kada bi došlo do bojkota svih robnih marki koje imaju matične kompanije s djelatnošću u Rusiji, došlo bi do problema s opskrbom hranom", rekao je Gruber u memorandumu koji je interno distribuiran u Mondelezu

Bojkoti, koje su pokrenule kompanije uključujući avioprijevoznika SAS, počeli su prošloga tjedna u Švedskoj i Norveškoj. Reakcija je proizašla iz toga što je ukrajinska Nacionalna agencija za sprječavanje korupcije prošlog mjeseca proglasila Mondelez "međunarodnim sponzorom rata" jer je nastavio prodavati svoju robu u Rusiji. Mondelez nije komentarisao imenovanje.

Nije sasvim neuobičajeno da kompanije bojkotiraju drugu firmu. Na primjer, stotine su prestale oglašavati na Facebooku, sada Meta, 2020. nakon što su američke grupe za građanska prava angažirale multinacionalne kompanije da izvrše pritisak na kompaniju da poduzme konkretne korake za blokiranje govora mržnje.

Nakon bojkota Mondelezovih brendova čokolade Freia i Marabou u nordijskoj regiji ovoga tjedna kompanija je u četvrtak izjavila da radi na tome da svoje poslovanje u Rusiji učini samostalnim sa "samodostatnim opskrbnim lancem" prije kraja godine. Kompanija nije objavila detalje o svojim planovima za Rusiju. Hrana ne potpada ni pod kakve međunarodne sankcije.

Tagovi: Mondelez International
PROČITAJ I OVO
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
KOLEKTIVNI UGOVOR
Minimalne plaće u ugostiteljstvu rastu prosječno 17%
ZAGREB - Od 1. svibnja 2024. godine povećanje minimalnih osnovnih plaća od prosječno 17 % za temeljna ugostiteljska zanimanja, koje su ugovorili socijalni partneri u turizmu, proširuje se na sve poslodavce i radnike u RH u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane.
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
BOLJE OD OČEKIVANJA
Novo Nordisk nadmašio očekivanja na krilima prodaje popularnog lijeka za mršavljenje
KOPENHAGEN - Danski farmaceutski div Novo Nordisk, koji je prošle godine postao najvrednija tvrtka u Europi zahvaljujući velikom uspjehu svojih lijekova za mršavljenje, u četvrtak je nadmašio procjene dobiti za prvo tromjesečje.
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
IN MEMORIAM
Preminuo Miran Goslar, otac Mercatora
LJUBLJANA - Preminuo je poduzetnik Miran Goslar, objavila je Općina Ljubljana (Mol), čiji je on bio počasni građanin. Između ostalog, bio je generalni direktor Mercatora, a nadgledao je i privatizaciju ove tvrtke.
Carrefour dolazi u Srbiju
TRGOVINA
Carrefour dolazi u Srbiju
PARIZ - Jedan od najvećih maloprodajnih lanaca u svetu francuski Carrefour dolazi u Srbiju.
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
DOBRE BROJKE
Mastercard ugodno iznenadio analitičare
NEW YORK - Američki pružatelj usluga plaćanja kreditnim i debitnim karticama Mastercard u prvom je ovogodišnjem tromjesečju ostvario 6,35 milijardi dolara (5,92 milijarde eura) prihoda, što je za desetinu više nego u istom razdoblju prošle godine.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE